Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Herkenbaar?

ONDERZOEK: deze leugens vertellen we het vaakst op datingapps

De redactie

Online daten valt niet meer weg te denken uit onze samenleving, zelfs Facebook komt binnenkort met een nieuwe datingapp! Al geloven steeds minder singles dat ze online de liefde kunnen vinden. Zouden de vele leugens die verteld worden op datingapps daar iets mee te maken hebben?


Net als de vreselijke trends en het eigen taaltje, is liegen een onlosmakelijk onderdeel van het online daten. Wetenschappers Jeffrey Hancock (Stanford) en Dave Markowitz (University of Oregon) onderzochten welke leugens we meestal gebruiken op datingapps. Daarvoor verzamelden ze meer dan 3000 berichten bij 200 mensen die in de ‘ontdekkingsfase‘ – dat is wanneer je een nieuwe match leert kennen maar nog niet met elkaar hebt afgesproken – zaten met iemand.

Uit de studie blijkt dat we het vaakst liegen om door iemand leuk gevonden te worden, en om iemand af te wimpelen die we niet zien zitten.

Liegen om sympathieker over te komen


De meest gebruikers van datingapps (meer dan 30%) liegen over hun interesses en hobby’s om boeiender te lijken of om te doen alsof ze dingen gemeenschappelijk hebben met hun match. Vaak overdrijven ze ook situaties of verhalen om grappiger over te komen.

Liegen om een date te vermijden


Al die ‘leugentjes om bestwil’ om een datingprofiel op te krikken, eisen al snel hun tol. Wanneer een match ook in het echte leven wil afspreken, sijpelt het besef binnen dat de leugens uit zullen komen eenmaal ze face-to-face staan met elkaar. De meest gebruikte smoesjes (tot wel 30%) om een date te vermijden zijn over ‘tijdsgebrek’ door een drukke agenda, vakantie, andere verplichtingen, etc.

Liegen om iemand niet te kwetsen


Eenmaal ze de date hebben vermeden, kunnen de meesten het niet laten om nóg eens te liegen. Ditmaal is het om de afwijzing zachter te maken, of om de optie open te houden voor de toekomst. ‘Ik wou dat ik kon’ klinkt het dan schijnbaar verdrietig.

Liegen over te laat komen


Stel dat de online daters wél met iemand afspreken en te laat komen op een date, wordt ook bijna altijd gelogen over de reden. File of het openbaar vervoer krijgen dan meestal de schuld.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '