Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Zowel tijdens het blokken als tijdens de lessen.

ONDERZOEK: studenten die vaak met hun gsm bezig zijn, buizen vaker

De examens zijn voor hogeschool- en universiteitsstudenten volop aan de gang. Alleen loert het gevaar (lees: de afleiding) om de hoek. Je pauze loopt een beetje uit omdat je online soldenkoopjes aan het zoeken bent of je ziet plots je gsm oplichten, en 45 WhatsAppberichten later zit je nog steeds op dezelfde pagina. Maar wat voor invloed heeft dit nu op je resultaten?


Uit onderzoek van de universiteit van Gent en Antwerpen blijkt dat jongeren die vaak met hun gsm bezig zijn ook lagere punten en zelfs onvoldoendes behalen. Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers nadat ze de resultaten van eerstejaarsstudenten vergeleken hadden met hun smartphonegebruik.

Voor deze studie werden de examenresultaten van meer dan 696 studenten geanalyseerd. Het gingen om resultaten van de examens in januari 2017 en het ging om de faculteiten Economie en Bedrijfskunde, Toegepaste Economische Wetenschappen en Sociale Wetenschappen.

Aan de studenten werd gevraagd om een vragenlijst in te vullen over hun smartphonegedrag. Zo stonden er negen activiteiten centraal, zoals het lezen van e-mails, informatie opzoeken en foto’s nemen. Resultaat? Studenten die hun gsm meer dan gemiddeld gebruikten, behaalden 1,1 punt minder dan leerlingen die hun smartphone minder dan het gemiddelde gebruikten.

Meer onvoldoendes


Wie vaak met zijn gsm bezig is, buist ook sneller op een examen. 60,6 procent van deze studenten slaagt voor de examens terwijl dit bij studenten die minder op hun gsm bezig zijn 68,9 procent is. Dit komt niet alleen door afleiding tijdens het studeren, maar ook tijdens de lessen. Gemiddeld keken de ondervraagden namelijk drie tot vijf keer per les naar hun gsm. Tijdens het studeren zelf is dit nog twee keer per uur.

De negatieve samenhang komt voor de onderzoekers niet als een verrassing. We zien onze smartphone namelijk meer als een bron van ontspanning dan als een werkinstrument. Ook de angst om bepaalde dingen te missen, zorgt op zijn beurt voor een gebrek aan focus. Verder is er ook al bewezen dat een hoog smartphonegebruik hand in hand gaat met een slechtere slaapkwaliteit, wat op zijn beurt van belang is voor goede studieprestaties.

Bron: Het Nieuwsblad




Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '