Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Kelsey Chance via Unsplash

Hoog tijd voor een girls night!

ONDERZOEK: 2 x per week met je vriendinnen afspreken is goed voor je gezondheid

Vaak hebben we zo druk dat we al bijna een Doodle moeten maken om af te spreken met onze vriendinnen. Alleen heeft een recente studie bewezen dat minstens twee keer per week afspreken met je vriendinnen goed is voor je gezondheid. En zeg nu zelf: een paar wijntjes in goed gezelschap is minstens even leuk als een avondje in de zetel, toch?


Uit een onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat twee keer per week afspreken met je vriendinnen goed voor je is. ‘Voor zowel mannen als vrouwen heeft een groot sociaal netwerk een positieve invloed op je fysieke én emotionele gezondheid’, aldus Robin Dunbar, professor aan de desbetreffende universiteit. ‘Personen die veel vrienden hebben, zijn minder vaak ziek en herstellen sneller na een operatie. Een goede eigenschap die ze bovendien ook doorgeven aan hun kinderen.’ Daarnaast blijkt ook uit de studie dat wie investeert in vriendschappen een pak vrijgeviger is.

Het is bovendien niet de eerste keer dat er een studie tot deze conclusie komt. Onderzoekers van de UCLA (universiteit van Californië – Los Angeles) toonden eerder al aan dat voornamelijk vrouwen in stressvolle situaties sneller toevlucht zoeken tot hun omgeving. Verder blijkt ook dat we sneller geneigd zijn om af te spreken met vrienden van hetzelfde geslacht. Dit omdat het heel natuurlijk aanvoelt voor ons en het helpt om te kalmeren.

Een belletje kan wonderen doen


Heb je toch geen tijd om af te spreken? Dan kan ook een telefoongesprek wonderen doen. Uit de studie van de universiteit van Oxford blijkt dat ook bellen met iemand uit je vertrouwde omgeving helpt om je stressniveau te verminderen. Wel stellen ze nog steeds dat effectief afspreken een veel groter effect heeft dan praten via je telefoon of het internet.

Last but not least kwamen ook onderzoekers aan de universiteit van Stanford tot gelijkaardige resultaten. Zo deden zij onderzoek naar het effect van oxytocine (het zogenaamde knuffelhormoon) in de hersenen. De aanwezigheid van dit hormoon stijgt wanneer we ons in een aangename situatie bevinden en helpt op zijn beurt om ons te kalmeren en een gelukzalig gevoel te bezorgen.

Bron: Hello Giggles


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '