Als we de horrorverhalen mogen geloven, is een zorgeloze bevalling eerder uitzondering dan regel. Maar dat is het dus níét. Maak je je zorgen over je bevalling? Watch and learn, want wij hebben geruststellende antwoorden op jouw vragen. Deze week: wanneer moet ik me ongerust maken bij wat ik voel tijdens de zwangerschap?
Dat je alleen al bij de gedachte aan die bevalling angst en onzekerheden voelt, is niet meer dan normaal. Je mag onzeker zijn. Je mag bang zijn. Maar dat alles geldt op één voorwaarde, namelijk dat je je ook laat geruststellen. Dat is exact wat wij willen doen met het antwoord op enkele vragen die de gemiddelde zwangere vrouw zich stelt, samen met gynaecologe Els Dufraimont en vroedvrouw Elke Notebaert.
Als je geen tijd hebt om het hele artikel te lezen omdat je moet bevallen, onthoud dan vooral dit: als er bij jou geen medische redenen zijn om iets anders te geloven, mag je ervan uitgaan dat een vrouwenlichaam gemaakt is om kinderen te baren. En om de wereld te domineren, maar dat is een ander verhaal.
Wat moet ik voelen?
Tijdens een zwangerschap voel je heel veel. Vaak zijn het emoties, maar er zijn ook andere dingen die je onzeker kunnen maken. We kunnen wel zeggen dat je op zulke momenten niet hoeft te panikeren, maar dat zal je waarschijnlijk toch doen. Want er is de baby die zoveel beweegt of die net niet meer zoveel beweegt als daarstraks. Of toch? En je voelt een zeurende pijn in je onderbuik die je gisteren misschien niet voelde. Of wel? En plots heb je diarree. Is dat normaal?
Bij alles wat je voelt, ga je je die ene vraag stellen: kan dat kwaad? Spoiler alert: meestal niet. Wanneer de bevalling dichterbij komt, is het heel normaal dat je lichaam dat even aan je laat weten. Dat doet het via krampen, rugpijn en zoveel andere ongemakken. Ja, in sommige gevallen zelfs met diarree. Jij voelt je lichaam het best aan, dus als je je zorgen maakt, is dat reden genoeg om je dokter, gynaecoloog of vroedvrouw te verwittigen.
Bij alles wat je voelt, ga je je die ene vraag stellen: kan dat kwaad? Spoileralert: meestal niet.
Je kan 24/7 terecht bij het verloskwartier van het ziekenhuis, de zelfstandige vroedvrouw en de huisarts waar de medische dienstverlening dag en nacht voorzien is. Al die mensen zijn er voor jou om je de beste zorgen te geven. Ze zullen je sowieso op het hart zullen drukken dat het de juiste beslissing was om hen te contacteren, zelfs als die kramp die je zoveel angst aanjaagde, eigenlijk gewoon een dikke wind was.
Moederinstinct
Elke Notebaert: ‘Als ik tijdens de hele zwangerschap maar één ding zou mogen zeggen tegen vrouwen, is het dit: ongerustheid is de belangrijkste reden om een zorgverlener te contacteren. Je gaat zelfs beter tien keer te veel dan één keer te weinig op consultatie. Luister naar je lichaam en vertrouw op je moederinstinct. Als je niet gerustgesteld bent, ga dan voor een second opinion.
Luister naar je lichaam en vertrouw op je moederinstinct.
Het is heel belangrijk dat je ongerustheid beperkt wordt, omdat die processen in je hersenen op gang brengt waardoor je in paniek kan raken en het allemaal erger wordt. Alleen al daarom ben je nooit voor niets naar het ziekenhuis gegaan en belde je niet voor niets naar je dokter of vroedvrouw. Twijfel dus niet en weet dat je in sommige gevallen al zéker naar het ziekenhuis moet gaan, bijvoorbeeld als je helderrood bloedverlies hebt, als je de baby langer dan gewoonlijk niet meer voelt bewegen en als je groenig vruchtwater verliest.’
Lees ook:
- Vraag aan de vroedvrouw: wat kan ik doen als ik bang ben voor de bevalling?
- 17 dingen die elke vrouw denkt in de eerste maanden van haar zwangerschap
- 5 van de leukste apps om te downloaden als je zwanger bent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier