Date night! Je hebt je skinny jeans alvast in de aanslag, maar die halve liter frisdrank heeft je buik geen goed gedaan. Lees: jij bent slachtoffer van de alom gehate opgeblazen buik. Bummer. Gelukkig weten wij hoe je dat doelscenario voortaan vermijdt.
Een opgeblazen buik, wat is dat eigenlijk?
Gezondheidscoach Marlies: ‘De term “opgeblazen buik” zit niet ver naast de waarheid. Het gevoel ontstaat namelijk door de ophoping van lucht in je darmen. Die lucht komt vast te zitten, waardoor je buik toeneemt in volume. Je zwelt dus letterlijk op door het gas. Door die gasophoping zal je vertering bovendien minder vlot verlopen. Je eten blijft langer in je darmen zitten, wat de zwelling verergert en je een heel ongemakkelijk gevoel geeft.’
Wat zijn de oorzaken van een opgeblazen buik?
Gezondheidscoach Marlies: ‘Een opgeblazen gevoel kan verschillende oorzaken hebben. De vaakst voorkomende zijn:
1. Te snel eten en te weinig kauwen. Wanneer je eet, start je vertering al in je mond. Door te kauwen maak je namelijk enzymen aan die je voeding beginnen te verwerken. Als je te snel eet en te weinig kauwt, krijgen die enzymen niet de tijd om voldoende in te werken. Te grote stukken voeding belanden dan in je maag en darmen. Daar gaan ze langer blijven zitten en zullen ze gaan gisten, waardoor er meer gassen ontstaan. Bovendien hap je door snel te eten letterlijk extra lucht naar binnen, die eveneens vast komt te zitten in je darmen.
2. Stress is een algemene boosdoener voor je lijf en kan ook een grote impact hebben op je darmflora. In alle haast en onder druk je eten naar binnen schrokken terwijl je nog een mail verstuurt en al onderweg bent naar je volgende afspraak, is funest voor je buik.
3. Darmonvriendelijke voeding. Bepaalde voedingsmiddelen die bijvoorbeeld veel gluten, lactose of gas bevatten, zijn moeilijker te verteren. Doordat ze langer in je maag- en darmstelsel vastzitten, ontwikkel je meer gassen en zwelt je buik op. Daarnaast ervaren mensen met gevoeligere darmen daardoor ook snel een gevoel van irritatie en pijn in de buik.’
Welke voeding staat op de blacklist?
Gezondheidscoach Marlies: ‘Wat je darmstelsel wel of niet kan verteren, is vaak persoonsgebonden. De ene maag kan haast alles aan, terwijl iemand anders al opblaast van een stukje komkommer. Toch zijn er enkele voedingsmiddelen die over het algemeen moeilijker te verteren zijn en die je dus beter kan vermijden als je gevoelige darmen hebt:
- Glutenrijke producten, zoals witbrood, witte pasta, aardappelen en bewerkte voeding.
- Lactoserijke producten, zoals yoghurt, kaas en melk.
- Gashoudende voeding, zoals kolen, bonen en frisdrank.
- Rauwkost, zoals salades en rauwe paprika. Die zijn gezond, maar worden niet altijd even makkelijk verteerd.
Heb je snel last van een opgeblazen buik, vermijd dan een tijdje dat soort eten. Kies ’s morgens liever voor een smoothie en ’s middags voor soep. Als je ’s avonds een warme maaltijd eet, zorg er dan voor dat je groenten goed gekookt of gestoomd zijn en probeer eens glutenrijke producten te beperken en te vervangen door vezelrijk eten.’
Zo maak je komaf met dat opgeblazen gevoel
Pas je voeding aan
Verrijk je voeding met goede vezels en vermijd zo veel mogelijk bewerkte producten. Let ook op met glutenrijke voeding, lactose en gassy groenten zoals bonen en kool. Wel goed voor je buik? Fruit, gekookte of gestoomde groenten, volkoren granen, noten en zaden.
Eet trager
Door trager te eten en zo’n 32 keer per hap te kauwen, krijgen je verteringsenzymen optimaal de kans om je voeding te verwerken voordat die naar je darmen gaat. Zo vermijd je verstopping, wat op zich weer de aanmaak van gassen beperkt.
Vermijd stress rond etenstijd
Stress kan een flinke impact hebben op je darmflora. Bovendien ga je er vaak gehaast en onregelmatig door eten. Neem zes keer per dag rustig de tijd om te genieten van een maaltijd of een tussendoortje. Ga zitten, kom tot rust en geniet van je eten. Een ontbijt, lunch of avondmaal zou zeker een uur in beslag mogen nemen.
Beweeg
Voldoende bewegen is altijd een aanrader, maar het is ook de beste manier om van je opgeblazen gevoel af te komen als het kwaad al is geschied. Beweging zet je darmwerking in gang, waardoor gassen sneller loskomen en je vertering weer vlotter kan verlopen.
Verbeter je darmflora
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is een evenwichtige darmflora de basis van een platte, luchtvrije buik. Een gebalanceerde vertering krijg je door veel goede vezels te eten. Lukt het je niet op die manier? Dan kan je ook altijd naar gefermenteerde voeding zoals pickles of rolmops in azijn grijpen. Een andere optie: bij je apotheker langsgaan voor een middel met probiotica. Dat zijn goede bacteriën die je darmstelsel kunnen herstellen als je buik in de knoop zit.
Dump drankjes met prik
Frisdrank is de duivel, tenminste voor wie vaak last heeft van een opgeblazen buik. Koolzuurhoudende dranken zitten boordevol gassen, die bij het drinken in je darmen terechtkomen en daar knus hun thuis vinden.
Stop met kauwgom eten
Als je op kauwgom knabbelt, hap je automatisch meer lucht naar binnen. Net als bij het te snel eten zal die lucht vast komen te zitten in je darmen en zwelt je buik op. Zuig liever op een hard snoepje, muntje of stukje zoethout. Je kan natuurlijk ook knabbelen op een gezonde snack zoals fruit, groente of ongezoete en vetarme popcorn.
Kijk uit met suikervrije voeding
Wie ‘suikervrij’ hoort, denkt meteen: gezond! Dat is niet altijd waar. Kunstmatige zoetmakers bevatten suikeralcohol, een stof waar je buik net erg van gaat opzwellen. Daarom raden experts aan om per dag maximaal twee à drie shots van een suikervervanger te eten of drinken.
Pas je porties en timing aan
Door je porties te verkleinen en in verhouding vaker te eten, eet je trager en krijgt je maag meer kans om je voeding grondig te verteren. Je eet dus beter zes kleinere porties dan drie grote maaltijden.
Breek met natrium
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel natrium, een bestanddeel van zout, en weinig vezels. Dat is een dodelijke combinatie voor je buik. Maak er een gewoonte van om de voedingswaarden van een product te lezen in de supermarkt. Koop je bewerkte voeding, eten in blik of diepvriesproducten? Zorg dan dat ze nooit meer dan 500 mg natrium per portie bevatten.
[td_smart_list_end]
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier