3. Een grote verandering in je eetgewoontes.
Overtijd, maar niet zwanger? Deze 8 prikkels kunnen een vertraagde menstruatiecyclus veroorzaken
Blijven je regels uit, maar ben je niet zwanger? Lees dan even verder, want er kunnen een aantal andere redenen zijn waarom je overtijd bent. Misschien kan een van deze acht oorzaken wel verklaren waarom jij deze maand nog niet ongesteld bent geworden.
In principe ben je pas overtijd als je een week na de geplande datum nog steeds je regels niet hebt. Duurt het twee of drie dagen langer dan normaal voordat je ongesteld wordt? Geen paniek, want dat is meestal het gevolg van een kleine verandering in je eisprong. Duurt het langer dan drie dagen? Dan zou dat weleens het gevolg van een van deze acht prikkels kunnen zijn.
1. Stress
Onze emoties hebben een invloed op onze hersenen én op ons hormonaal systeem. Dat betekent dus ook dat een stressvolle of emotionele periode ervoor kan zorgen dat je menstruatie uitblijft, zelfs als je de pil niet neemt. Hoe je ervoor kan zorgen dat je toch ongesteld wordt? Eén woord: ontspan!
2. Verandering in je dag- en nachtcyclus
Slaap je de laatste tijd aanzienlijk minder of eet je op tijdstippen waarop je eigenlijk niet hoort te eten (lees: very late night snack)? Dan kan het weleens zijn dat je spijsvertering verstoord is en je menstruatie daardoor beïnvloed wordt. Stewardessen en buschauffeurs weten daarom ook perfect waarover we het hebben.
3. Grote verandering in je eetgewoontes
Ben je de laatste weken veel aan het snoepen of probeer je juist om komaf te maken met die vakantiekilo’s? Dan bezorg je je lichaam – natuurlijk onbewust – heel veel stress, omdat het zich moet aanpassen aan je nieuwe eetgewoontes. Die stress kan een verstoorde menstruatiecyclus in de hand werken.
4. Intensief sporten
Turnsters, danseressen of andere topsporters die meerdere uren per dag aan het sporten zijn, hebben meer kans op een verstoorde menstruatiecyclus of het uitblijven van de regels. Op die manier laat het lichaam in principe weten dat dergelijke inspanningen geen goed idee zijn in combinatie met een zwangerschap.
5. PCOS
Maar liefst 10% van de vrouwen kampt met PCOS, het Polycystisch Ovariumsyndroom. Dat betekent dat de eierstokken een teveel aan mannelijke hormonen aanmaken en er cystes op de eierstokken kunnen groeien of de eierstokken zelfs kunnen vergroten. Jammer genoeg kan dat ook de vruchtbaarheid beïnvloeden. Symptomen? Acne, overmatige haargroei, haaruitval en een late pubertijd.
6. Andere anticonceptie
Heb je ervoor gekozen om een spiraaltje te laten steken of om te stoppen met de pil? Dan kan je menstruatiecyclus een beetje verstoord geraken en kan het dus ook wel eventjes duren voordat je opnieuw ongesteld wordt. Gestopt met de pil én onveilige seks gehad? Dan kan je voor de zekerheid een zwangerschapstest in huis halen of je bloed laten controleren.
7. Het geven van borstvoeding
Na een zwangerschap van negen maanden moet je lichaam sowieso weer wennen aan een normale menstruatiecyclus en kunnen je maandstonden heel onregelmatig zijn. Geef je borstvoeding? Dat kan de terugkeer van je regels nóg trager verlopen.
8. Een chronische ziekte
Lijken geen van bovenstaande oorzaken bij jou van toepassing te zijn? Dan kan het uitblijven van je regels een symptoom zijn van een chronische ziekte zoals de ziekte van Lyme, diabetes of het prikkelbaredarmsyndroom. Natuurlijk raden we je aan om niet te hard te panikeren, maar een bezoekje brengen aan je huisarts kan nooit kwaad.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier