Na het historische succes op de Oscars komt de film opnieuw uit in al onze bioscoopzalen.
9 noemenswaardige redenen waarom je de Oscarwinnaar ‘Parasite’ moet zien
De prijsuitreiking van de Oscars loog er vannacht niet om: ‘Parasite’ is dé film van 2019. De Zuid-Koreaanse film sleepte maar liefst vier Oscarbeeldjes in de wacht, waaronder die voor ‘Beste Film’. Met die prijs schrijft regisseur Bong Joon-ho geschiedenis, want het is de eerste niet-Engelstalige film die de hoofdprijs wint. Waarom je ‘m op je must see-lijstje moet zetten? Read on!
Publieksfavoriet ‘Joker’ mocht twee Oscars in ontvangst nemen en het oorlogsdrama ‘1917’ kon uiteindelijk drie van de tien nominaties verzilveren. Maar dé – ietwat onverwachte – winnaar van de avond was zonder twijfel de thriller ‘Parasite’. De Zuid-Koreaanse film won niet alleen de Oscar voor Beste Film, maar ook die voor Beste Regie, Beste Originele Scenario en Beste Internationale Film. ‘Parasite’ vertelt het verhaal van een arme familie die infiltreert in een rijke familie. Dat plan loopt – hoe kan het ook anders? – niet helemaal volgens plan.
Oké, de film mag dan wel vier Oscars gewonnen hebben, maar wil dat daarom zeggen dat je 2,5 uur lang naar het onverstaanbare taaltje moet luisteren? Reken maar van wel. En wel om deze negen heel goede redenen! Toch nog een extra reden nodig? Ter gelegenheid van de historische overwinning op de Oscar-uitreiking, komt de film opnieuw uit in alle Belgische bioscoopzalen.
1. De film is maatschappelijk relevant
Kim Ki Taek, gespeeld door Song Kang-ho, leeft met zijn gezin in een duistere, kelderachtige woning en kan op het einde van de maand de eindjes maar moeilijk aan elkaar knopen. Wanneer zijn familie voor het eerst ontdekt wat een rich life hen kan bieden, raken ze helemaal in de ban van rijkdom en weelde en proberen ze er alles aan te doen om zelf ook welgesteld door het leven te gaan. Maar zoals we allemaal al weten: schijn bedriegt... Het is een film die de sociale hiërarchie en machtsdynamiek in Korea centraal stelt en aantoont hoe groot de kloof tussen arm en rijk echt is.
2. Hij is verrassend grappig
Humor is een vak apart en hoewel regisseur Bong Joon-ho twijfelde of zijn zwarte humor ook in andere landen zou aanslaan, is de film verrassend grappig. Vooral in de eerste helft van de film zullen de personages je met hun ietwat aparte humor aan het lachen brengen.
3. ‘Parasite’ brengt een rollercoaster aan gevoelens teweeg
Van angst over chaos tot geluk: de film neemt duizend-en-een verschillende wendingen die je de volledige 2,5 uur alert houden. De regisseur zoekt meermaals de grenzen van het publiek op en die speciale ervaring lijkt bijzonder goed aan te slaan. Je zal nog nooit zoveel gelachen, gehuild, geschrokken en geroepen hebben tijdens een film. Het is een nieuwe, niet te onderschatten ervaring.
4. Elke scène is puur genot
Elke scène is uniek en adembenemend mooi. De kleuren zijn zo levendig en de decors zijn tot in de allerkleinste puntjes afgewerkt. Van puur kijkplezier gesproken! Geen wonder dat ‘Parasite’ ook genomineerd werd voor de Oscar in de categorie Beste Productieontwerp.
5. De film blijft een verrassing
Er valt tijdens de film zo veel te zien dat je nieuwe dingen blijft ontdekken, zelfs na de elfde keer. Oog voor detail is duidelijk een van Bong Joon-ho’s specialiteiten.
6. Het is – ja, nu al – een klassieker
‘Parasite’ werd gereleased in september 2019, maar blijft prijzen en nominaties in de wacht slepen en ook de geweldige cast krijgt lovende commentaar. Het is een film die dagen door je hoofd blijft spoken en volgens kenners nu al naast klassiekers als ‘Pulp Fiction’ en ‘There Will Be Blood’ mag staan.
7. ‘Parasite’ zal je blik op film verruimen
De film zal je doen inzien dat het wel degelijk de moeite is om af en toe eens voor een niet-Engelstalige titel op Netflix te kiezen. Zelfs als die titel onleesbaar is!
8. De film is allesbehalve voorspelbaar
Een van de meest voor de hand liggende redenen waarom ‘Parasite’ zo’n meesterlijke film is, is dat het verhaal je altijd op het puntje van je stoel zet. Het is een thriller uit de duizend die je geen moment rust geeft. In tegenstelling tot zoveel andere psychologische thrillers, lijken de gebeurtenissen natuurlijk en niet gedwongen, wat hem des te onvoorspelbaarder maakt.
9. Hij won de Oscar voor ‘Beste Film’
Duh! Je bent dus bijna verplicht om ‘m op je lijstje te zetten, al is het maar om erover te kunnen meepraten. ?
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier