Bonus: je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan!
7 pastarecepten die je spontaan doen watertanden
Er zijn weinig dingen waarmee je ons evenveel plezier kan doen als met een bord dampende pasta. Goeie dag gehad? Dat verdient pasta om te vieren! Slechte dag gehad? Dat verdient pasta als troost!
Citroenpasta met komkommer, meloen en prosciutto
Citroenpasta met komkommer, meloen en prosciutto
Dit heb je nodig voor 4 pers.
300 g Griekse pasta of andere kleine pasta • 1 komkommer • 1 kleine galiameloen • het sap en de geraspte schil van 1 onbehandelde citroen • 2 el olijfolie • 2 el gehakte verse munt • 2 el gehakte peterselie • peper • zout • 200 g feta
Zo maak je het
– Kook de pasta beetgaar in licht gezouten water, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
– Spoel de komkommer en snij in de lengte in vieren. Verwijder de zaadjes en snij in plakjes. Halveer de meloen en verwijder de pitjes en schil. Snij in blokjes.
– Giet de pasta af en meng er de komkommer en meloenblokjes onder. Sprenkel er het sap van de citroen en evenveel olijfolie over. Doe er de gehakte kruiden bij. Kruid met peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Verbrokkel de feta erover en werk af met de geraspte citroenschil.
Caesarsalade met volkorenpasta
Caesarsalade met volkorenpasta
Dit heb je nodig voor 4 pers.
400 g volkorenspirelli • 1 teentje knoflook • 1 citroen • 4 ansjovisfilets • 1 ei • 2 el geraspte pecorino of parmezaan + extra schilfers worcestershiresaus • olijfolie • 400 g kipfilet • peper • zout • 4 kropjes little gem • 2 el geroosterde sesamzaadjes
Zo maak je het
– Kook de pasta beetgaar in licht gezouten water, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
– Pel en plet de knoflook. Pers de citroen uit en meng het sap met de knoflook. Voeg de ansjovisfilets, het ei, de geraspte kaas en enkele druppels worcestershiresaus toe. Mix en leng aan met olijfolie tot je een smeuïge dressing krijgt.
– Snij de kipfilet in hapklare stukken en bak die krokant in wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Spoel de kropjes little gem, snij ze in kwartjes en bak ze kort mee in de pan.
– Giet de pasta af en meng met de dressing. Leg er de stukjes kip en gebakken little gem bij. Werk af met sesamzaadjes en kaasschilfers.
Pasta met kikkererwten en spinazie
Pasta met kikkererwten en spinazie
Dit heb je nodig voor 4 pers.
300 g risoni • 1 ui • 2 teentjes knoflook • 240 g kikkererwten (uitgelekt gewicht), uit blik • olijfolie • 450 g diepvriesspinazie • nootmuskaat • peper • zout • 3 à 4 el zure room • geraspte schil van 1 citroen • 100 g geraspte pecorino
Zo maak je het
– Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
– Pel en snipper de ui en de knoflook. Giet de kikkererwten af, spoel ze en laat ze uitlekken.
– Verwarm de olijfolie in een sauspan en stoof de ui en de knoflook glazig. Voeg de kikkererwten en de spinazie toe en laat doorwarmen. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
– Roer de zure room door het spinazie-kikkererwtenmengsel. Meng de pasta met de saus en werk af met geraspte citroenschil en pecorino.
Pasta all’amatriciana
Pasta all’amatriciana
Dit heb je nodig voor 4 pers.
1 ui • 3 teentjes knoflook • 6 gedroogde tomaten • 200 g gerookte spekreepjes • 2 el tomatenpuree, uit blik • 2 el droge sherry • 400 g kerstomaten, uit blik • ½ tl suiker • 1 tl gedroogd basilicum • peper • zout • 375 g tortiglioni
Zo maak je het
– Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de gedroogde tomaten in stukjes. • Bak het spek krokant in een sauspan. Zet het vuur lager, doe de ui en de knoflook erbij en stoof ze glazig. Roer de tomatenpuree erdoorheen en laat een minuut meebakken. Blus met sherry.
– Doe de kerstomaten erbij en kruid met suiker, de helft van het basilicum, peper en zout. Voeg de gedroogde tomaten toe en laat 20 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
– Kook intussen de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
– Serveer met de saus en werk af met de rest van het basilicum.
Volkorenpastasalade met geroosterde paprika
Volkorenpastasalade met geroosterde paprika
Dit heb je nodig voor 4 pers.
375 g korte volkorenpasta • 670 g geroosterde paprika’s, uit bokaal • 250 g mozzarella • 300 g gerookte kipreepjes (of een restje gegrilde kip) • 140 g pesto, uit bokaal • 100 g rucola • peper • olijfolie
Zo maak je het
– Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel onder koud water en laat uitlekken en verder afkoelen.
– Laat de paprika’s uitlekken en snij ze grof. Snij de mozzarella in stukken.
– Meng de pasta met de overige ingrediënten in een grote slakom. Kruid met peper en besprenkel met wat olijfolie. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Rigatoni met gegrilde groenten en chorizo
Rigatoni met gegrilde groenten en chorizo
Dit heb je nodig voor 4 pers.
1 sjalot • 1 teentje knoflook • olijfolie • 400 g rigatoni • 400 ml passata • 2 el gehakte peterselie • 2 el gehakt basilicum • 2 el gehakte oregano • 200 ml rode wijn • 300 g ricotta • peper • zout • 1 aubergine • 1 courgette • 1 gele paprika • 1 rode paprika • 200 g chorizo • 50 g geraspte parmezaan
Zo maak je het
– Pel de sjalot en de knoflook. Snipper ze fijn en fruit aan in 2 el olijfolie. Voeg de passata en verse kruiden toe. Blus met de rode wijn en laat 15 minuten sudderen. Voeg de ricotta toe en breng verder op smaak met peper en zout.
– Kook ondertussen de pasta beetgaar in licht gezouten water, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
– Spoel de aubergine, courgette en paprika’s en snij ze samen met de chorizo in stukken. Verhit een grillpan. Haal alle groenten even door wat olijfolie en gril aan beide kanten.
– Giet de pasta af en meng met de tomatensaus. Serveer met de gegrilde groenten en chorizo, en werk af met de geraspte parmezaan. Lepel er nog een toefje ricotta op.
Pasta met artisjok en feta
Pasta met artisjok en feta
Dit heb je nodig voor 4 pers.
250 g pasta (bijvoorbeeld corolles d’alsace) • 3 el pijnboompitten • 250 g artisjokharten (uitgelekt gewicht), uit bokaal • 12 zwarte olijven, uit blik • 1 rode ui • 2 teentjes knoflook • boter • olijfolie • 400 g tomatenblokjes, uit blik • 100 ml kippenbouillon of witte wijn • nootmuskaat • peper • zout • 200 g feta • enkele takjes oregano of 1 el gedroogde oregano
Zo maak je het
– Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet opzij en hou warm.
– Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Laat afkoelen op een bord. Laat de artisjokharten uitlekken. Hak de olijven grof. Pel en snipper de ui en de knoflook.
– Verwarm wat boter en olijfolie in een sauspan. Stoof de ui en de knoflook glazig. Voeg de artisjokken, de tomatenblokjes, de olijven en de kippenbouillon of wijn toe. Laat 15 minuten garen. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
– Meng de pasta met de saus, verkruimel de feta erover en werk af met oregano en pijnboompitten.
Beelden: © Wout Hendrickx
Meer lekkere recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier