Dit Italiaanse skigebied legt het gebruik van plastic op de pistes aan banden
We trekken elk jaar massaal naar gezellige skioorden om te genieten van adembenemende uitzichten, de beentjes los te gooien en shotjes Jägermeister naar binnen te werken. Wat we tijdens die reis af en toe weleens durven te vergeten, is dat niet elk skioord er even goed aan toe is en dat ze steeds vaker de deuren – of liever de skiliften – moeten sluiten omdat er te weinig sneeuw valt.
Om die opwarming van de aarde tegen te gaan, wil het Italiaanse skigebied Pejo 3000 in het skioord Val di Sole haar pistes dit seizoen volledig plasticvrij maken. Waarom ze die beslissing in godsnaam gemaakt hebben? Een gletsjer in de buurt zou door een enorme hoeveelheid microplastics vervuild zijn. Die 162 miljoen (!) kleine plastic deeltjes zijn vermoedelijk afkomstig van het ski- en klimmateriaal van de toeristen.
Wat die drastische beslissing inhoudt voor de skiërs en snowboarders die naar het mooie skioord trekken? Ze mogen geen plastic flesjes, rietjes, bordjes, bestek en (voedsel)zakjes meenemen op de piste. In de drie berghutten die over het skigebied verspreid liggen, zullen er trouwens ook geen plastic wegwerpverpakkingen meer te vinden zijn.
Concurrentiekracht en duurzaamheid
En dat zijn niet de enige maatregelen die het skigebied neemt. Skipassen zullen er niet langer in een plastic hoesje zitten en pasjes die voor een langere tijd gebruikt kunnen worden, zullen vanaf 1 januari oplaadbaar zijn. Dat wil zeggen dat je de skipas niet meer hoeft weg te gooien, maar kan laten ‘opladen’ als je de piste onveilig wil maken. In de toekomst willen ze er ook werk maken van een betere afvalverwerking, recyclage en milieuvriendelijker energiegebruik.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Met ons project willen we van Pejo 3000 het meest duurzame skioord van de Alpen maken’, vertelt Fabio Sacco, de directeur van de toeristische dienst van Val di Sole, in een interview met The Guardian. ‘We willen aan het leefmilieu denken en aan de impact op toekomstige generaties, maar ook aan de concurrentiekracht van ons skigebied. We moeten duurzaamheid ontwikkelen. We moeten wat we doen ook ernstig nemen, in plaats van grote uitspraken te doen zonder concreet actie te ondernemen.’
Wij vinden zo’n duurzame skipiste alvast een eerste goede stap in de juiste richting. Wie binnenkort op de skilatten gaat staan, kunnen we dan ook maar één goed advies geven: neem een drinkfles en brooddoos mee. Zo geef je het goede voorbeeld en zal je zonder schuldgevoel aan die après-ski kunnen beginnen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier