RECEPT: met deze ovenverse flammkuchen bereid jij je helemaal voor op de winter
Jolien Meremans
Webjournalist
Webjournalist
27 November 2019
Bijgewerkt: 21 September 2021
De kerstperiode vraagt om veel eten en drinken, waaronder natuurlijk oliebollen, glühwein en artisanale Duitse flammkuchen. Om je al een beetje voor te bereiden op de winter zochten wij naar een recept om dat laatste al eens op tafel te toveren. Maak dan ook meteen van de gelegenheid gebruik om het startschot van de leukste feestperiode van het jaar te geven!
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 7 g zout
- 7 g droge gist
- 350 ml warm water
- Olijfolie
Voor de topping:
- ± 12 spekreepjes
- 2 uien (in ringen gesneden)
- 250 g zure room
- 230 g Griekse yoghurt
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl zout
- Versgemalen peper
- Verse tijm
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom en kneed het mengsel een kleine 10 minuten, totdat je een smeuïg en elastisch deeg hebt. Bedek de kom daarna met een deksel of handdoek en laat het deeg een kleine 2 uur rusten op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur. In de meeste gevallen is dat 250°C.
- Deel het deeg in 4 en maak er 4 balletjes van. Laat ze daarna weer 10 minuten rusten.
- Doe de Griekse yoghurt en zure room in een kom en voeg er de nootmuskaat, peper en het zout aan toe. Meng goed.
- Rol het deeg uit en zorg ervoor dat het een dikte van ongeveer 3 mm heeft. Leg een van de vier bodems al op de bakplaat op een velletje bakpapier. Opgelet: controleer zeker of het bakpapier in een oven van 250°C mag liggen.
- Verdeel het yoghurtmengsel over de bodems en smeer ook een klein beetje op de randen van het deeg, zodat ook die lekker knapperig worden. Bedek het daarna met de spekreepjes en uien. Strooi er eventueel een beetje tijm over.
- Zet de flammkuchen een voor een een kleine 12 minuten in de hete oven, totdat het deeg er knapperig uitziet.
- Eet smakelijk!
Recept via The Bread She Bakes.
Meer lekkere recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier