Een hartig taartje valt altijd in de smaak en al zeker in de lente. Met quiches kan je eindeloos variëren en kan je makkelijk je eigen draai geven aan het recept. Dankzij deze vijf recepten zet je de lekkerste quiche op tafel.
Een quiche maken in een handomdraai? Dat kan met deze verrassende recepten!
1. Taart met carpaccio van courgette en kruiden
Voor 4 personen, 20 min. + 35 min. in de oven
Dit heb je nodig:
1 rol bladerdeeg • 200 g roomkaas (type Philadelphia) • 1,5 kl zeezout • 1 ei, losgeklopt • versgeraspte nootmuskaat • 2 el gesnipperde dragon • 2 el gesnipperd basilicum • 1 citroenzeste • 1 courgette • peper en zout • 1 el olijfolie • 100 g rucola • 100 g geraspte parmezaan
Zo maak je het:
- Verwarm de oven op 180°C. Bekleed een ronde taartvorm met het deeg, prik er met een vork gaatjes in en bak 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Roer roomkaas, zeezout, ei en nootmuskaat tot ene egaal mengsel. Voeg de fijngesneden kruiden en citroensap toe en breng verder op smaak, indien nodig.
- Vul de taart met het mengsel en bak nog eens 20 minuten.
- Snij intussen met een mandoline de courgette in lange linten. Bestrooi met peper en zout en druppel er wat olijfolie over.
- Haal de taart uit de oven en schik er de carpaccio op. Werk af met verse rucola en geraspte parmezaan.
2. Quiche met krab en waterkers
Voor 4 personen, 20 min. + 30 min. in de oven
Dit heb je nodig:
1 rol bladerdeeg • 20 g boter • 20 g bloem • cayennepeper • peper en zout • 150 ml melk • 2 eieren • 180 g krabvlees • 1 bakje waterkers • zeste van 1 citroen • 3 taartvormpjes (± 12 cm diameter)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven op 180°C. Snij drie rondjes uit het bladerdeeg, iets groter dan de vormpjes die je ermee bekleedt. Bak 15 minuten blind.
- Maak een roux door boter te laten smelten in een pannetje en er de bloem door te mengen. Voeg de cayennepeper, peper en zout toe, daarna de melk. Roer tot een gladde smeuïge saus.
- Klop het eiwit stijf. Doe de twee eierdooiers, het krabvlees, de waterkers en citroenzeste bij de saus. Schep het stijfgeklopte eiwit eronder.
- Giet de vulling in de vormpjes en bak in 25 minuten gaar.
Tip: Extra leuk met een rood chilisausje!
3. Quiche met aardappel, mozzarella en spekjes
Voor 6 à 8 personen, 20 min. + 30 min. in de oven
Dit heb je nodig:
6 velletjes bladerdeeg (diepvries) • 300 g jonge aardappelen (type Charlotte) • 200 g spekblokjes • 6 pijpajuinen, fijngesneden • 250 g rico a • 1 knoflookteen, geperst •1 eierdooier • 50 g geraspte parmezaan • 250 g mozzarella • peper en zeezout • 4 el zure room
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg het bladerdeeg op een bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Bak 12 minuten in de oven, draai om en bak nog 5 minuten.
- Snij intussen de aardappels in interdunne schijfjes en kook ze in 8 à 10 minuten gaar in gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
- Verwarm een pan en bak de spekjes samen met de pijpajuin in 5 minuten gaar.
- Mix de ricotta met de knoflook, eierdooier en de hel van geraspte parmezaan en bestrijk er het bladerdeeg mee.
- Beleg met schijfjes aardappel, spekjes, pijpajuin en mozzarella. Strooi er tot slot zeezout, versgemalen peper, enkele lepels zure room en de rest van de geraspte parmezaan over.
- Zet vervolgens 13 à 15 minuten in de oven, tot de mozzarella gesmolten is, en serveer meteen.
4. Quiche met feta, jonge bietjes, tijm en lamsgehakt
Voor 4 personen, 20 min. + 35 min. in de oven
Dit heb je nodig:
2 el korianderzaad • 1 el komijnzaad • 3 teentjes knoflook • 4 el olijfolie • 1 rode ui • 300 g lamsgehakt • peper en zout • 1 kl oregano • 1 rol bladerdeeg • rechthoekige bakvorm (± 14 x 22 cm) • harissa (naar smaak) • 2 el sherryazijn •3 jonge bieten • 1 ei • 200 g feta • 1 el maanzaad • 4 el tuinkers
Zo maak je het:
- Verwarm een pan op middelhoog vuur en verhit korianderzaad en komijn tot het begint te po en. Wrijf ze samen met de kno ook jn in een vijzel.
- Verwarm 3 el olijfolie in een pan. Snij de ui en fruit hem. Voeg het lamsgehakt toe en bak het rul. Kruid met peper, zout en oregano.
- Rol het deeg uit, bekleed de bak vorm ermee, prik er met een vork gaatjes in en laat 15 minuten voor garen in een oven van 180 °C.
- Meng intussen de harissa met azijn en de rest van de olijfolie tot een pi ige dressing.
- Verdeel het lamsgehakt over de taartbodem. Snij de bietjes met de mandoline in dunne plakjes en meng ze onder het koriandermengsel. Leg daarna op het lamsgehakt.
- Strooi er als laatste de feta en het maanzaad over en zet nog 15 à 20 minuten in de oven tot het deeg krokant is.
- Haal de taart uit de oven en dresseer met de pittige dressing. Werk ze af met enkele plukjes frisse tuinkers.
5. Quiche met pulled salmon, tuinbonen en erwtjes
Voor 4 personen, 20 min. + 40 min. in de oven
Dit heb je nodig:
1 kl boter • 1 ui, fijngesneden • 150 g gedopte tuinbonen en jonge erwten • 1 vel bladerdeeg • 300 g zalm • 50 g dille • 3 eieren • 300 ml room • sap van 1/2 citroen • zeste van 1 citroen (optioneel) • peper en zout • vierkante bakvorm (± 20 x 20 cm)
Zo maak je het:
- Verwarm de boter in een pan en fruit de jngesneden ui.
- Blancheer de tuinbonen en erwten tot ze beetgaar zijn. Laat afkoelen.
- Rol het bladerdeeg uit en snij tot een vierkant waarmee je de bak-vorm bekleedt. Strooi er de gefruite ui over, leg de zalm erin en pluk die met een vork lichtjes uiteen. Strooi er het grootste deel van de dille, tuinbonen en jonge erwten bij (hou nog wat apart voor de garnering).
- Klop de eieren los met de room, kruid met peper en zout en giet bij de zalm en groenten in de quiche.
- Zet de quiche ongeveer 35-40 minuten in de oven. Bestrooi met wat extra verse dille en gedopte peulvruchten. Werk af met citroenzeste.
Meer recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier