Welk recept ga jij uitproberen?
RECEPTEN: dit zijn Nathalie Meskens’ 5 favorieten uit ‘Plan Vegan’
Tot twee jaar geleden hield Nathalie Meskens nog van vlees- en visgerechten. Dat bleek uit haar derde kookboek ‘Plan Boost’. Toch koos de foodie niet lang daarna voor een vegan lifestyle. Nu lanceert Nathalie haar vierde boek ‘Plan Vegan’, waarin ze trendy, gezonde en snelle recepten, maar ook tips aanbiedt. De vijf onderstaande recepten zijn haar persoonlijke favorieten.
Protein monster smoothie
Wat heb je nodig?
– 4 medjouldadels
– 1 el moringa
– 1 el spirulina
– 1 el hennepzaadpoeder
– ongezoete sojamelk
Hoe maak je het?
– Doe alle ingrediënten samen in een mixbeker, voeg een goeie scheut melk toe en mix. Als je het niet zoet genoeg vindt, kan je wat ahornsiroop toevoegen.
Barbaroushy juice
Wat heb je nodig?
– 3 stengels rabarber
– 1 rode appel
– 1⁄2 kleine rode biet
– 1 limoen, geschild
Hoe maak je het?
– Voeg alles toe aan de juicer en werk af met een ijsblokje.
Salty banana-peanut ice
Wat heb je nodig?
– 4 rijpe bananen (ze mogen wat bruin zijn, dan zijn ze zoeter en hebben ze meer smaak)
– 3 el pindakaas
– snufje fleur de sel
– 3 el maple syrup
– sap en zeste van 1 limoen
– plantaardige melk (soja, rijst, cashew...)
Hoe maak je het?
1. Vries om te beginnen enkele uren op voorhand de bananen in. Laat ze minstens vier uur in de vriezer zodat ze bevroren zijn.
2. Mix de bevroren bananen samen met de rest
van de ingrediënten in een blender tot het een ijsstructuur heeft. Voeg eventueel een beetje melk toe om het mixen te bevorderen.
3. Je kan dit best direct eten of terug invriezen om later te consumeren, maar dan zal de structuur minder romig zijn omdat het diepgevroren is.
Tips
– Je kan dit ook perfect doen met andere soorten bevroren fruit zoals bijvoorbeeld rode vruchten, aardbeien, perziken, ananas, mango...
– Ook lekker: voeg een beetje kokosyoghurt toe voor een romige structuur of een passievrucht voor een extra frisse toets.
Chili sin carne
Wat heb je nodig?
– enkele el olie om te bakken
– 1 prei, in fijne ringetjes
– 1 rode ui, gesnipperd
– 1⁄2 spitskool, fijngesneden
– 1 rode paprika, in blokjes
– 3 teentjes knoflook, fijngehakt
– 2-3 verse groene jalapeñopepers, fijngehakt (of 1 rode chili)
– 2 tl chipotlepasta (gedroogde en gerookte jalapeño)
– 1 el komijnzaad
– 1 el komijnpoeder
– 1 el paprikapoeder
– 1 el gerookt paprikapoeder
– 1 el gedroogde oregano
– 2 kaneelstokken
– 3 blaadjes laurier
– 40 g tomatenpuree
– 1 glas water
– 1 blik (400-500 g) tomatenblokjes
– 750 g gespoelde zwarte, rode bonen of witte bonen naar keuze
Afwerking
– corn nacho’s
– jalapeño
– grofgehakte koriander
– kokos- of sojayoghurt
– partjes limoen
Hoe maak je het?
1. Stoof in wat olie de prei, rode ui, spitskool, paprika, knoflook en pepers aan tot ze glazig en half gaar zijn. Voeg alle kruiden toe en bak nog even mee aan.
2. Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed. Voeg dan het water en de tomatenblokjes toe en laat nog een 40-tal minuten op een zacht vuur verder pruttelen. Voeg na 30 minuten de afgespoelde bonen toe.
3. Serveer met corn nacho’s, opgelegde jalapeño, koriander en wat kokos- of sojayoghurt en een partje limoen.
Falafel met groene kruiden
Wat heb je nodig?
– 150 g gedroogde kikkererwten (= 300 g geweekte kikkererwten)
– 80 g groene erwten (diepvries)
– 1 middelgrote witte ui, fijngesnipperd
– 1 el limoensap
– 1 handje grofgehakte kruiden (dille, munt, koriander, peterselie)
– 1 tl zout
– 2 el pompoenpitten
Zelfgemaakte cashew-aioli
– 8 el geweekte cashewnoten
– 100 ml koud water
– 1 teentje knoflook
– 1⁄2 tl zout
– sap van 1⁄2 limoen
– sap van 1⁄2 citroen
– 4 el aquafaba
– zwarte peper
– 250 ml raapzaadolie (of andere neutrale olie)
– enkele blaadjes munt, fijngehakt (optioneel)
Hoe maak je het?
1. Week de gedroogde kikkererwten 24 uur op voorhand in koud water. Ververs het water na 12 uur. Let erop dat je de kikkererwten in voldoende water (± 1 l) te weken zet, want ze zetten uit. Weeg 300 g af van de geweekte kikkererwten.
2. Mix de kikkererwten tot de structuur van grof zand. Voeg de andere ingrediënten toe en mix verder tot een dikke pasta.
3. Zet het mengsel, afgedekt met plastic folie, voor minstens 1 uur weg in de koelkast.
4. Neem het uit de koelkast, maak je handen nat en rol er balletjes van.
5. Verwarm de friteuse tot een temperatuur van 170 °C of verwarm de olie in een braadpan. Wanneer de olie begint te ‘dansen’, is ze warm genoeg om te frituren.
6. Let op dat de olie warm genoeg is, want anders zakken de balletjes naar de bodem en zullen ze niet mooi krokant worden of uiteenvallen. Is je olie te warm, dan zullen ze verbranden aan de buitenkant en binnenin nog rauw zijn. Frituur de balletjes 4 à 5 minuten in de olie.
7. Maak de cashew-aioli. Mix de cashewnoten met het water in een krachtige blender tot een gladde crème. Voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de olie. Voeg geleidelijk al mixend de olie toe tot je een mayonaise verkrijgt. Werk eventueel af met wat munt.
8. Serveer de falafel met koriander-muntsaus en cashew-aoli.
[td_smart_list_end]
Bron: ‘Plan Vegan’ van Nathalie Meskens, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, € 24,99
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier