Van cannelloni over tofuburgers à la Gaz Oakley tot chocolademousse.
9 verrassende recepten met tofu die je meteen wil uitproberen
Tofu is iets wat men al snel in een wok, noedelsoep of wraps gebruikt en waarvan snel gedacht wordt dat daar niet zoveel smaak aan is. Maar wist je dat je zoveel kan doen met de vleesvervanger? Wij verzamelden 9 verrassende recepten met tofu waarmee je meteen aan de slag wilt.
Vietnamese tofuburger
Wat heb je nodig voor 4 personen?
Voor de burgers: 280 g extra stevige tofu, 1 fijngesnipperde banaansjalot of gewone sjalot, 1 fijngehakte kleine Spaanse peper, een handvol gehakte koriander, 1 el gehakt Thaise basilicum + extra ter garnering, 1 el gehakte verse munt, 5 el boekweitmeel, 1 el citroengraspuree (o.a. toko), 1 el sesamzaad, 1 el tomatenpuree, 3 el srirachasaus, olijfolie om in te bakken.
Ter garnering: 4 geroosterde hamburgerbroodjes, 1 wortel in linten, een handvol waterkers, 2 fijngehakte lente-uitjes, ¼ komkommer in linten, 4 el veganistische mayonaise, 4 el srirachasaus, wat sesamzaad.
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak eerst de burgers. Prak de tofu met een pureestamper in een grote mengkom tot kleine stukjes, of breek met de hand in kleine stukjes. Voeg de rest van de ingrediënten voor de burgers behalve de olijfolie toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Prak het burgermengsel niet te veel, want dat resulteert in een zompige burger.
2. Nu is het tijd om de burgers te vormen. Bestuif je handen steeds met wat boekweitmeel zodat het burgermengsel niet aan je handen blijft plakken. Je zou 4 grote burgers moeten kunnen maken. Leg de burgers op de bakplaat. Ik bak de burgers graag eerst in de pan goudbruin voordat ik ze in de oven zet, dus verhit wat olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en bak de burgers ongeveer 3 minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin zijn. Leg de gebakken burgers terug op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven.
3. Geef je burgers eventueel een oppepper met deze pittige, friszure dressing: meng 2 eetlepels sojasaus met het sap en de geraspte schil van 1 onbespoten limoen, 2 theelepels srirachasaus, 1 eetlepel bruine basterdsuiker en 1 geperst teentje knoflook.
4. Bereid de garnering voor. Haal de burgers uit de oven. Serveer de burgers in een geroosterd broodje met veel dressing en de garnering: wortel, waterkers, lente-ui, komkommer, veganistische mayonaise, srirachasaus en sesamzaad.
Ramen met gepaneerde tofu
Wat heb je nodig voor 4 tot 6 personen?
Voor de bouillon: 2 el plantaardige olie, 1 ui in 8 stukjes, 3 grofgehakte teentjes knoflook, 250 g shiitakes, 4 rijpe tomaten, een stukje geschilde en fijngehakte verse gemberwortel, 2 groene pepers, 1,5 l groentebouillon, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, 5 hele peperkorrels, 5 el sojasaus of tamari (glutenvrije sojasaus, o.a. toko), 2 el rijstazijn.
Voor de gepaneerde tofu: 280 g goed uitgelekte stevige tofu, 3 el miso (Japanse sojabonenpasta, o.a. biologischennsupermarkt), 1 el sesamolie, 2 el ahornsiroop, 70 g gemengd sesamzaad.
Voor erbij: noedels naar keuze (gekookt zoals aangegeven op de verpakking), een selectie van verse groenten zoals in kwarten gesneden babypaksoi, reepjes wortel, sugarsnaps, lente-ui, taugé en enoki.
Hoe maak je het?
1. Maak eerst de bouillon. Zet een grote pan op laag vuur en voeg de plantaardige olie toe, gevolgd door de ui, de knoflook, de shiitakes, de tomaten, de gember en de groene pepers. Bak regelmatig roerend 12 tot 15 minuten, tot alles goudbruin is. Hierdoor komen de natuurlijke suikers en de umami smaken vrij en ontstaat er een geweldige bouillon. Blus de pan af met de groentebouillon, voeg dan de rest van de ingrediënten voor de inhoud van de bouillon toe en roer goed. Laat de bouillon minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen en proef. Hoe langer je de bouillon laat pruttelen, hoe intenser de smaak wordt, dus blijf proeven. Als je tevreden bent, is de bouillon klaar!
2. Snijd intussen de tofu in 16 plakken. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een kleine kom de miso met de sesamolie, de ahornsiroop en 4 eetlepels water. Het misomengsel moet vrij vloeibaar zijn: als het te dik is, is het lastig om de tofu te paneren, dus voeg indien nodig wat extra water toe. Voeg het sesamzaad toe aan een andere kom. Wentel de plakken tofu een voor een door het misomengsel en daarna door het sesamzaad. Bedek de tofu zo goed mogelijk, leg op de bakplaat en bak 25 minuten in de oven, tot hij goudbruin is. Haal de tofu uit de oven en snijd in schuine plakjes.
Tip: Als je niet alle gepaneerde tofu wilt bakken, kun je het ook in een diepvriesbakje invriezen voor later gebruik.
3. Leg eerst wat noedels in elke kom, schep er een soeplepel bouillon bij en voeg dan de groenten en de plakjes tofu toe.
Vegetarisch gehaktbroodje met pastinaakpuree
Recept via Libelle Lekker.
Lactosevrije rodecurrysoep met citroengrasnoedels
Recept via Libelle Lekker.
Gevulde courgette met kikkererwten en couscous
Recept via Libelle Lekker.
Tofuspiesjes met tikkamasaladip
Recept via Libelle Lekker.
Tofuköfte
Wat heb je nodig voor 4 personen?
Voor de köfte: 280 g extra stevige tofu uitgelekt, 3 lente-uitjes in heel dunne ringetjes, 3 teentjes geperste knoflook, 1 fijngehakte kleine Spaanse peper, een handvol gehakte munt, 1 tl komijnpoeder, 1 tl gerookte paprikapoeder, 4 el bloem (plus evt. extra), 1 el tomatenpuree, 1 tl zeezout, kokosolie om in te bakken.
Voor de muntdip: 245 g plantaardige yoghurt, ¼ komkommer (zaadlijsten verwijderd en fijngehakt), 1 tl paprikapoeder, sap van ½ citroen, een handvol gehakte verse munt.
Serveer met: warme pitabroodjes, eenvoudige salade van tomaat, rode ui, komkommer en sla, hummus.
Hoe maak je het?
1. Wikkel de tofu in de schone theedoek, zet er iets zwaars op en zet 10 minuten opzij. Pak de tofu uit en dep droog. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Maak eerst de köfte. Prak de tofu met een pureestamper in een grote mengkom tot kleine stukjes. Voeg de rest van de ingrediënten voor de köfte, behalve de kokosolie, toe aan de kom en meng met je handen door elkaar. Voeg wat extra bloem toe als het tofumengsel te nat is. Neem een paar eetlepels tofumengsel en vorm met je handen tot een köfte. Herhaal met de rest van het tofumengsel. Leg de köfte op de bakplaat.
3. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op laag vuur, voeg wat kokosolie toe en bak de köfte in porties goudbruin, ongeveer 3 minuten per portie. Leg de köfte terug op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Meng intussen de ingrediënten voor de muntdip in een kleine kom.
4. Serveer de köfte in warme pitabroodjes met sla, muntdip en hummus.
Vegetarische cannelloni met spinazie en pittige tomatensaus
Recept via Libelle Lekker.
Chocolademousse
Recept via Libelle Lekker.
Bron tofuburger, ramen met gepaneerde tofu en tofuköfte: ‘Plants Only Kitchen’ van Gaz Oakley, Good Cook Publishing, € 25,95.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier