Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© 'Winterkost', Jeroen Meus

RECEPTEN: 3 x de favoriete ‘Winterkost’ van Jeroen Meus

Een warme chocomelk onder een dekentje, een gebraadje uit de oven met kroketten na die lange herfstwandeling of een snee verloren brood met warme krieken en plattekaas als je op zondagochtend uit bed rolt. Het is weer tijd voor heerlijk winterse gerechten! Op zoek naar inspiratie in de keuken? Jeroen Meus bundelde zijn favoriete recepten in het boek ‘Winterkost‘, een boek vol comfortfood om je een winter lang aan te verwarmen.

Havermoutpannenkoeken met stroop en druiven


4 personen – bereidingstijd: 30 minuten + 10 minuten

Ingrediënten: 30 g havermoutvlokken – 3 dl melk – 30 g boter + wat extra – 1 eetlepel vanillesuiker – 25 g suiker – 2 eieren –  70 g zelfrijzende bloem – 2 grote eetlepels Luikse stroop of Loonse stroop (appel- of perenstroop) – 150 g rode en/of witte druiven

Zo gemaakt

1. Strooi de havermoutvlokken in een droge pan en rooster ze op een matig vuur. Schud de vlokken regelmatig op zodat ze gelijkmatig kleuren en niet verbranden. Neem de pan van het vuur. Verwarm de melk op een zacht vuur en smelt er de boter in. Voeg ook de suiker en de vanillesuiker toe. Scheid de eieren. Doe de dooiers in een ruime mengkom en hou het eiwit apart in een schone kom. Doe de bloem bij de dooiers. Giet de warme melk erbij en roer grondig met de garde. Blijf klutsen tot je een egaal beslag krijgt. Roer er ten slotte de geroosterde havermoutvlokken door. Laat het beslag afkoelen (lauw tot kamertemperatuur). Klop intussen het eiwit tot een stevig schuim. Gebruik de garde, de mixer of de keukenmachine. Spatel het eiwitschuim door het voldoende afgekoelde beslag. Niet eerder, anders zal het eiwitschuim zijn werk niet doen.

2. Schep de stroop in een kleine pan of verwarm de stroop kort in de microgolfoven tot ze vloeibaar is en zet opzij. Snij de druiven in kwartjes. Verwijder de pitjes en leg de partjes druif in een schaaltje.

3.  Verhit de (pannen)koekenpan op een stevig vuur. Als de pan goed heet is, zet je het vuur een beetje zachter. Smelt een klein klontje boter in de pan en schenk een kleine pollepel van het beslag in de hete pan. Kantel de pan alle kanten op, tot de hele bodem bedekt is met het luchtig havermoutbeslag. Bak de pannenkoek goudbruin en flip hem voorzichtig om met een spatel. Een spectaculaire pannenkoekenworp is niet aan te raden. Laat nu de ommezijde kleuren.

4. Smeer wat warme stroop op de pannenkoek en leg er wat partjes druif op.

Winterse salade met pompoen, linzen en feta


4 personen – bereidingstijd: 50 minuten + weektijd linzen

Ingrediënten voor de feta: 1 chilipeper – 1 sjalot – 3 tenen knoflook – grof zout – peper – enkele takjes tijm – 1 takje rozemarijn – olijfolie – 200 g feta. Voor de pompoen: 1/2 butternutpompoen – olijfolie – komijnpoeder – gerookt paprikapoeder – 1 theelepel Provençaalse kruiden – peper en zout. Voor de korst: 1 teen knoflook – 100 g panko (Japans broodkruim) – 100 g parmezaan. Voor de linzen: 200 g linzen – currypoeder – cayennepeper – enkele takjes tijm – 1 blaadje laurier.  Voor de salade: 1 bosje rucola – 1 bosje waterkers – 1/2 bosje peterselie –  1/2 rode ui – balsamicoazijn – olijfolie – peper en zout. Voor de afwerking: een handvol walnoten

Zo gemaakt

1. Week de linzen een paar uur in water. Verwarm de oven voor tot 180°C. Snipper de chilipeper. Pel de sjalot en snij grof. Kneus en pel de knoflook. Meng de sjalot, chili en knoflook met een snuf grof zout en wat peper. Leg er de tijmtakjes en het rozemarijntakje bij. Giet er een flinke scheut olijfolie over en meng alles door elkaar. Snijd de feta in blokjes en laat marineren in de gekruide olie. Halveer de halve butternutpompoen, verwijder de pitten, snijd de helften in plakken, schil ze en snij er dikke repen van. Meng een flinke scheut olijfolie met een snuf komijnpoeder, peper, zout, een snuf gerookt paprikapoeder en Provençaalse kruiden. Schep de pompoen in een grote ovenschaal om met de kruidenolie en leg de stukken in één laag.

2. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Meng de knoflook met de panko. Rasp er de parmezaan bij en roer goed om. Strooi het pankomengsel over de pompoen. Zet de ovenschaal 25 minuten in de voorverwarmde oven.

3. Breng de linzen aan de kook in een ruime hoeveelheid vers water. Kruid met zout, currypoeder en cayennepeper, tijm en een blaadje laurier. Laat 30-40 minuten garen op een zacht vuur, maar laat de linzen niet stuk koken. Spoel de rucola, de waterkers en de peterselie. Pluk de blaadjes van de peterselie. Pel en halveer de rode ui. Snij hem in dunne halvemaantjes. Meng de rucola, waterkers, peterselie en ui. Giet de linzen af en spoel ze onder koud water. Ze moeten nog wat lauw zijn. Haal de kruiden eruit en meng de linzen met de rest van de salade. Sprenkel wat balsamico en olijfolie over de salade. Kruid met peper en zout.

4.  Leg de geroosterde pompoen op de sla. Werk af met de gemarineerde fetakaas. Breek er wat walnoten over.

Trifle met peperkoek, rum, rozijnen en banketbakkersroom


4 personen – bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor de banketbakkersroom: 4 eierdooiers – 100 g suiker – 50 g vanillepuddingpoeder (custard) – 5 dl melk – 1 vanillestokje – 1/2 eetlepel kaneelpoeder – 250 g mascarpone. Voor de rozijnen met rum: 1 dl rum – 1 dl witte port – 1 dl water – 100 g suiker – 1 steranijs – 100 g rozijnen. Voor de afwerking: 3 peren – 1/4 citroen – 200 g peperkoek (ontbijtkoek) – 50 g chocolade

Zo gemaakt

1. Klop de eierdooiers met de suiker met de keukenmachine tot ruban en klop er het vanillepuddingpoeder door. Verwarm de melk op het vuur. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er boven de melk met een scherp mes de zaden uit. Leg de vanillepeul in de melk en doe er flink wat kaneelpoeder bij. Laat van het vuur af trekken en haal de vanillepeul eruit. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los. Doe de ruban bij de rest van de melk en laat al roerend op een matig vuur binden tot het pudding wordt. Doe de pudding in de kom van de keukenmachine en laat op een lage stand draaien tot de pudding is afgekoeld. Roer de mascarpone door de afgekoelde pudding. Stort alles in een schaal en dek af met huishoudfolie. Duw de folie tot tegen de pudding, zodat er geen vel op komt. Laat de mascarponepudding opstijven in de koelkast.

2. Verwarm de rum met de port, het water, de suiker en de steranijs in een steelpan. Giet het mengsel over de rozijnen en laat ze wellen.

3. Schil de peren en snij ze in blokjes. Pers er de citroen over uit en meng goed. Giet de rozijnen af, maar bewaar het weekvocht. Verwijder de steranijs. Doe de pudding in een spuitzak. Verkruimel een derde van de peperkoek en leg op de bodem van een schaal. Schep er een derde van de rozijnen over en enkele lepels van het weekvocht. Doe er een derde van de peren en een derde van de pudding over. Maak zo nog twee lagen met peperkoek, rozijnen, weekvocht, peren en pudding. Rasp er wat chocolade over.

‘Winterkost’, Jeroen Meus


Winterkost, Jeroen Meus

Jeroen Meus gaat in zijn nieuwste boek ‘Winterkost‘ (€ 19,99 – Bol.com) koudefronten en winterdips te lijf met recepten voor ontbijt, brunch, lunch, diner of een onverwachte koffieklets.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '