Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

3. Je wil door iedereen aardig gevonden worden

5 mogelijke redenen waarom jij een echte people pleaser bent

Wees onze test zonet uit dat jij een onverbeterlijke people pleaser bent? Dan is jaknikken een van jouw specialiteiten. Maar hoe komt het toch dat je voortdurend mensen tevreden wil stellen? Wij zetten vijf mogelijke verklaringen voor jou op een rijtje.

1. Je voelt je pas gewaardeerd als je anderen kan helpen


Het voelt vast nobel om als steun, toeverlaat en troostende schouder door het leven te gaan, maar als je dat doet omdat je je anders niet gewaardeerd voelt, is dat al veel minder nobel. Hoe meer je bezig bent met de emotionele behoeften van anderen, hoe groter het risico dat je die van jezelf negeert.

Tip: relaties tussen mensen werken pas als er door beide partijen geïnvesteerd wordt. Ga eens na aan hoeveel mensen jij geeft en van hoeveel mensen je iets terugkrijgt. Bepaal voor jezelf of je echt aan iedereen je tijd en energie wil geven.

2. Je kan niet nee zeggen


Als je een jaknikker bent uit schrik dat je mensen zal teleurstellen of boos maken, doe je dat beter niet. Tuurlijk kan je af en toe iemand uit de nood helpen, maar als je dat altijd doet, bestaat de kans dat mensen daar misbruik van gaan maken en dat jij bezwijkt onder de druk om altijd klaar te moeten staan voor alles en iedereen.

Tip: door constant ja te zeggen en in te gaan op alles wat je gevraagd wordt, blijft er nog maar weinig tijd en energie over voor jezelf en voor de dingen die jij graag wil. Zeg gerust af en toe nee. Het zou zomaar eens kunnen dat je net meer respect krijgt door eens nee te zeggen in plaats van altijd maar ja te knikken.

3. Je wil door iedereen aardig gevonden worden


Jij wil graag goed doen voor iedereen, en in ruil is het mooi meegenomen dat iedereen jou daarom ook erg aardig vindt. Een lieverdje. De goedzak. Dat meisje over wie niemand iets slechts kan zeggen. Een mooie gedachte, maar het kost wel een hoop energie en je ontzegt jezelf het recht om voor jezelf op te komen. Je zou er maar eens iemand mee tegen de borst stuiten...

Tip: accepteer dat niet iedereen je altijd even leuk vindt en dat je soms mensen zal teleurstellen. Door al je energie in anderen te steken, ben je immers straks zover dat je jezelf niet meer aardig vindt. Dat kan de bedoeling niet zijn.

4. Je wil conflicten vermijden


Discussiëren vind je vreselijk en je krijgt al een paniekaanval bij het idee dat iemand anders het niet met je eens is. Je knikt dus als de rest knikt, en je gaat naar links als de rest naar links gaat, terwijl je stiekem liever niet wil knikken en liever niet naar rechts wil gaan. Je bent niet trouw aan jezelf, omdat je steeds dingen doet die je zelf liever niet zou doen.

Tip: probeer het idee dat je anderen moet volgen, eens los te laten. Je mag gerust je eigen weg gaan en je eigen ding doen zonder je zorgen te maken over wat de rest daarvan denkt. Als er toch een discussie zou ontstaan, heb je dan ook het beste argument: je doet wat je doet omdat het alleen op die manier goed aanvoelt voor jou. Dat is iets wat anderen alleen kunnen respecteren.

5. Je voelt je verantwoordelijk voor het welzijn van anderen


Jij móét anderen helpen, want in sommige gevallen hangt hun leven er letterlijk van af. Zonder jou zijn ze niets en nergens. Ze hebben jou nodig.

Tip: het is zeker goed dat je gedrag een positief effect heeft op anderen. Maar als je denkt dat jij de taak hebt om anderen altijd blij te maken, zit het niet goed. Iedereen is in zekere mate verantwoordelijk voor zijn emoties en geluk, dus laat die grote verantwoordelijkheid gerust eens varen.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '