Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Familiaal bemiddelaar Grietkin Hoet geeft advies.

7 tips van een expert om te voorkomen dat je echtscheiding een vechtscheiding wordt

Scheiden is lijden wordt al eens gezegd. Want dat een relatiebreuk pijn doet, weten we allemaal. Deze 7 tips van familiaal bemiddelaar Grietkin Hoet kunnen je helpen voorkomen dat de breuk escaleert en uitdraait in een vechtscheiding.

Persoonlijke boodschap


Een goede start is de basis van een goede scheiding. Dat wil zeggen dat je zelf vertelt dat je wil scheiden, en je dit zeker niet doet via iemand anders, zoals een advocaat, of via een brief. Dat vergt moed, maar het is de enige juiste manier. Wees rustig en sereen, en zeg het niet tijdens de zoveelste ruzie of woordenwisseling.

Eerlijk duurt het langst


Wees duidelijk en geef de ander geen hoop als die er niet meer is. Spreek ook het woord ‘scheiding’ uit en probeer de boodschap niet te omfloerst te brengen. Wees direct en benadruk dat je keuze vaststaat.

Gun hem of haar tijd


Heb jij de keuze gemaakt om weg te gaan, dan ben je daar al lang mee bezig in je hoofd. Dat wil zeggen dat je al allerlei scenario’s hebt uitgedacht. Over het huis, de kinderen, de financiën, noem maar op. Begin daar niet meteen over als je de ander net verteld hebt dat je weg zal gaan. Laat het een tijdje bezinken. Pas als de ander de eerste shock te boven is en het besef er is dat jouw keuze definitief is, mag je daarover beginnen.

Samen bespreken


Kan je daarna praten over hoe je alles gaat regelen, denk er dan aan dat de ander net zoveel te zeggen heeft als jij. Wees dus nog niet té concreet in je voorstellen, maar laat nog ruimte voor de ander om beslissingen te nemen. Doe niets achterbaks, maar leg uit dat jij bijvoorbeeld op zoek gaat naar een huurhuis. Herhaal dat je alles in vertrouwen wil regelen en dat je ook alles wil bespreken met de ander.

Hou het privé


Let op met goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Als je anderen op de hoogte brengt van de scheiding, ontstaan er al snel twee kampen – ook al wilde je dat niet. Soms worden daar dan ook allerlei verdenkingen geuit, in een poging de ‘gedumpte’ te steunen. Wees voorzichtig met suggesties als bankrekeningen blokkeren, of het zoeken van een goede advocaat. Want net daar kan het misgaan. Probeer daarom te bewijzen dat je niets achterbaks doet en stel de ander nogmaals gerust dat je niets doet zonder hem of haar te raadplegen.

Schakel hulp in indien nodig


In deze fase is het heel normaal dat je er zelf niet uit komt. De hulp inroepen van een professionele echtscheidingsbemiddelaar of notaris kan dan nuttig zijn.

Wees empathisch


Probeer je emoties onder controle te houden, hoe moeilijk dat ook is. Vergeet niet dat de ander, met de boodschap dat het voorbij is, ook vaak veel van zijn zelfvertrouwen verliest. Erken zijn of haar emoties en gevoelens. En vergeet nooit: in een rechtbank worden vaak de lelijkste verwijten gemaakt. Maar niemand wil zijn of haar slechte kantjes uitvergroot en breed uitgesmeerd zien op zo’n moment.

[td_smart_list_end]

Met dank aan: www.bemiddeling-hoet.be


 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '