Met een van deze makkelijke methodes lukt het sowieso!
Last van rouwvliegjes in de buurt van je planten? Zo maak je er komaf mee
Heb jij de afgelopen dagen een aantal zwarte vliegjes in de buurt van je planten opgemerkt? Dan is de kans groot dat je last hebt van rouwvliegjes of – muggen. Maak je vooral geen zorgen, want er bestaan al enkele makkelijke methodes om komaf te maken met deze vervelende insecten. Hoog tijd dus voor een overzicht!
Rouwvliegjes zijn op zich niet moeilijk om te herkennen. Hier en daar vliegt er misschien eentje voor je ogen, maar de meeste van deze vliegjes blijven vaak goed in de buurt van je plant. Tik dus eens tegen de bloempot van je plant als je wil ontdekken of deze ongewenst bezoek heeft.
Heb jij enkele rouwvliegen gespot tussen de bladeren van je plant? Dan kan je hier op verschillende manieren komaf mee maken. De vliegjes op zich zijn bovendien niet schadelijk, maar de eitjes die ze leggen zijn dat op hun beurt wel. Uit deze eitjes groeien namelijk larven die de wortels van je plant opeten en deze zo gaan beschadigen. Zeker als je nog enkele kleine planten hebt, kunnen de gevolgen soms erg groot zijn.
Hoe maak je komaf met rouwvliegjes?
Het eerste wat je moet doen, is de plant in kwestie afzonderen. Als je een aantal planten hebt die in elkaars buurt staan, kunnen deze namelijk ook geïnfecteerd worden. Als eerste kan je proberen om een laagje zand over de bovenste laag potgrond te strooien. Zo dek je de vochtige grond waar deze vliegjes zo dol op zijn af en je grond zal zo ook sneller opdrogen. Op deze manier zal je dus minder snel nieuwe rouwvliegjes aantrekken. Wel moet je nu nog de eventuele larven aanpakken. Dit kan simpelweg door je plant te verpotten en in nieuwe aarde te steken. Spoel tijdens dit proces goed de wortels van je plant af om zo te voorkomen dat er vliegjes mee verhuizen.
Geen zin om je plant te verpotten? Ga dan eens snuisteren in je keukenkast. Kaneel zou namelijk helpen om komaf te maken met larven. Wat je moet doen, is een liter water koken en dit vervolgens goed laten afkoelen. Voeg nu twee eetlepels kaneel toe en meng alles met een lepel. Vervolgens ga je je plant hiermee water geven. Let er wel op dat de restjes kaneel die naar de bodem gezonken zijn niet mee in de bloempot terechtkomen. Om dit te voorkomen, kan je bijvoorbeeld een zeef gebruiken.
De laatste methode (en vaak ook de beste) maakt gebruik van aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van larven en rouwvliegjes zijn. Ook hier ga je ze gewoon bij je planten gieten terwijl je ze water geeft. De aaltjes gaan op hun buurt alle larven opeten en als hun taak volbracht is, sterven ze vanzelf weer uit. Zo makkelijk is het!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier