Jonge ouders zouden geen belang meer hechten aan het ritueel waardoor het stilaan verdwijnt.
Dit eeuwenoude slaapritueel dreigt verloren te gaan (terwijl het volgens de wetenschap van groot belang is)
Millennials krijgen wel vaker op hun kop. Is het niet door de media dan wel door hun eigen (groot)ouders. Intussen is het zover gekomen dat ook de wetenschap zich komt moeien. Want volgens onderzoek dreigt er een bepaald slaapritueel verloren te gaan omdat ouders van nu er geen belang aan hechten. Terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat het net cruciaal is voor de ontwikkeling van het kind.
‘Slaap kindje, slaap, daarbuiten loopt een schaap. Een schaap met witte voetjes, die drinkt zijn melk zo zoetjes. Slaap kindje, slaap.’
‘Slaap kindje, slaap’, gecomponeerd door ene Johann Friedrich Reichardt, klinkt de twintigers en dertigers van vandaag bekend in de oren. De kans dat hun kinderen het eeuwenoude slaapliedje kennen, is echter klein.
Millennials zingen niet voor hun kinderen
Volgens een poll georganiseerd door YouGov in opdracht van de Britse organisatie The Lullaby Trust zingt amper eenderde van de jonge ouders met kinderen onder de leeftijd van 5 jaar oud een liedje voor het slapengaan. Dat schrijft The Telegraph.
Volgens onderzoek blijven baby’s twee keer zo lang kalm wanneer je voor hen zingt, dan wanneer je er tegen praat.
De ouders die hun kind wél trakteren op een zangstonde voor ze onder de wol kruipen, zijn 45 jaar of ouder. Bottom line: millennialouders lijken geen belang te hechten aan het ritueel van liedjes zingen voor het slapengaan.
Al zouden ze dat beter wél doen, meent de wetenschap. Verschillende studies, waaronder eentje uitgevoerd door de Universiteit van Montreal, wijzen uit dat baby’s twee keer zo lang kalm blijven wanneer je voor hen zingt, dan wanneer je er tegen praat.
Bovendien is het volgens Sally Goddard-Blythe, directeur van het Britse Instituut voor Neuro-fysiologische Psychologie, wetenschappelijk bewezen dat slaapliedjes een positieve invloed kunnen hebben op de latere schoolcarrière van het kind en zijn of haar emotionele welzijn.
Ariana achterna
Dus of je nu de engelenstem van Ariana Grande hebt of klinkt alsof er een kat wordt gekeeld, is het misschien toch geen slecht idee om vanavond 5 minuutjes de tijd te nemen om je kind in slaap te zingen. Wie weet, vertoeft je kind wel in no time in dromenland waardoor jij sneller in de zetel kan ploffen om je favoriete Netflixreeks van het moment te bingen. Win-win!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier