Sliep jij dit weekend slechter of vind je het eerder onzin?
Slapen we echt slechter met volle maan?
Of het nu door Ciara kwam, of de volle maan: de kans is groot dat je afgelopen weekend niet als een roosje hebt geslapen. Volle maan zou volgens mythen namelijk de (magische?) kracht hebben om de slaap te beïnvloeden. Maar kunnen we ook echt wetenschappelijk gegrond zeggen dat er iets leeft wanneer Janneke Maan in volle glorie aan de hemel schijnt?
Volle maan is het fenomeen waarbij de maan zich aan de andere zijde van de aarde bevindt, gezien vanaf de zon. Als de maan volmaakt rond lijkt te zijn, komt dat omdat het oppervlak het zonlicht weerspiegelt en de nachthelderheid daarom maximaal is.
Volle maan, slechte nachtrust?
Een Zwitsers onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Basel en gepubliceerd in Current Biology, heeft aangetoond dat het ons op volle maanavonden gemiddeld 5 minuten langer kost om in slaap te vallen. In dat geval wordt de duur van de diepe slaap verminderd met 30% en de algemene slaaptijd met 20 minuten. De secreties van melatonine, het hormoon dat gekoppeld is aan zowel slaap als aan het biologisch ritme, zijn lager, wat een verlies van de slaapkwaliteit aantoont.
Conclusie van het onderzoek: onze nachten zijn tijdens volle maan in totaal vijf keer meer verstoord dan normaal. Maar, ondanks die studie, blijft het een mysterie aangezien er uiteindelijk maar weinig studies rond het fenomeen zijn gevoerd.
Een vleugje paranoia
Ook een studie die gevoerd werd door een team aan de Universiteit van Semmelweis (Boedapest), en gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep Medicine, beweerde dat het langer duurt om in slaap te vallen tijdens volle maan en dat onze slaap minder rustgevend is. Het onderzoek werd gebaseerd op gegevens verzameld van 319 deelnemers en 47 volle maanavonden. Maar hoe dat precies komt, kunnen onderzoekers nog steeds niet verklaren.
Naast wetenschappelijke experimenten verklaren sommige psychologen dat het eerder met ons selectieve geheugen te maken heeft. De Amerikaanse psycholoog Eric Chudler zei in National Geographic: ‘Als er iets ongewoons gebeurt op een avond met volle maan, merken veel mensen het op en onthouden het’. Daarnaast hebben we ook zoveel misvattingen over de effecten van volle maan dat we ervan overtuigd zouden raken dat het fenomeen de oorzaak van bepaalde dingen is. To be continued...
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier