Ben je op zoek naar werk? Wil je van job veranderen? Of durf je geen opslag vragen?
SOLLICITEREN: op naar de job van je leven met deze tips
Je hebt een diploma, maar geen idee hoe het nu verder moet. Of je hebt een job, maar doet die niet graag. Wij helpen jou stap voor stap op weg naar de job van je leven.
Geef mij werk
Je bent op zoek naar een job. Hoe begin je daaraan?
- Solliciteren is de boodschap. Dat had je zelf ook al wel door. Maar probeer structuur te brengen in je sollicitaties: noteer heel goed waar je solliciteert én waarom. Op die manier krijg je zelf inzicht in de job die bij jou past.
- Lees de vacatures van begin tot einde. Als ze vragen om iemand die heel nauwgezet werkt en jij bent Miss Chaos, is dat een ietsiepietsiebeetje een teken aan de wand.
- Onthou de regel: me, you, we: vertel in je brief dingen over jezelf, laat voelen dat je het bedrijf waar je wil werken kent en apprecieert, én maak jouw meerwaarde duidelijk.
Toe aan verandering
Stel, je hebt werk, maar je bent er niet blij mee. Gewoon dikke vinger naar je baas opsteken? Klinkt heel rock-’n-roll, maar toch héél even gas terugnemen als je tja, ooit nog érgens wil werken...
- Blijven zitten in een job waar je ongelukkig bent is niet de bedoeling. Maar het is wél belangrijk dat je een andere baan hebt voor je je ontslag geeft.
- Denk na over je keuzes en stel jezelf vragen. Waarom heb je ooit voor die job gekozen? Is de invulling van je job veranderd? Waarom zou je blijven?...
- Als je je job niet graag doet, is dit misschien het moment om uit te zoeken welke baan wél bij je past – dat bespaart je het tien keer schrijven van een ontslagbrief.
- De hulp inroepen van loopbaanbegeleiding kan helpen. Als je via de VDAB begeleiding aanvraagt, betaal je zelf 40 euro van de 660 euro die zo’n begeleiding kost. Alexander Calder Arbeidsintegratie is zo’n organisatie waar ze je helpen je jobtoekomst uit te stippelen. Ze gaan uit van jouw droombaan en koppelen daar je capaciteiten aan vast.
- Niet alleen professionele begeleiding helpt. Praat met je vriendinnen! Als jij bijvoorbeeld zegt dat je graag woordvoerder wil worden, kunnen ze je misschien aan je verstand brengen dat je geen twee zinnen kan uitspreken zonder een giechelbui. Zelfkennis en zo...
Niet opgeven
Stel, je hebt honderdachtendertig sollicitatiebrieven gestuurd, zonder ook maar één reactie. Nul komma nul. Zero. Zip. Daar wordt een meisje een beetje mistroostig van. Er is nog hoop!
- Ga niet twijfelen aan jezelf. Je doet het goed. Blijven volhouden.
- Je hebt recht op feedback. Bel het bedrijf waar je solliciteerde op en vraag hen waarom je niet op gesprek wordt gevraagd. Je kan ervan leren voor een volgende sollicitatie.
- Ook al zeiden we bij stap 1 dat je het goed doet: het kan geen kwaad om het eens anders te doen. Snuffel het net af op zoek naar voorbeelden van dé sollicitatiebrief. Laat hem nalezen door je moeder. Kies voor een flashy kleurtje papier. Kortom: probeer eens iets anders.
Het sollicitatiegesprek
Stel, je hebt al die brieven gestuurd, en eindelijk mag je op gesprek. Maarreuh, slik, stress en zo?!
- Besef dat je een eerste indruk maakt in dertig seconden, en dat het een paar uur duurt om die te herstellen.
- Oké, opnieuw: stop met hyperventileren. Want er zijn wel trucs om een goeie eerste indruk te maken! Zorg dat je het bedrijf heel goed kent bijvoorbeeld. Check de site van je toekomstige werkgever, zorg dat je weet wat daar de belangrijkste pijlers zijn. Zorg dat je een boodschap hebt – wat jouw meerwaarde voor je baas kan zijn. En relax de avond van tevoren. Ga iets doen wat je leuk vindt en je afleidt. Al is je klem zuipen met vriendinnen niet echt aan te raden. Spreekt voor zich. Toch?
Welke werkgever moet ik kiezen?
Stel, je bent een van de lucky ones die twéé superaanbiedingen krijgt. Hoe zorg je dat je niet de rest van je leven denkt: ik had die andere baan moeten nemen? Afwegen. Pro & con. Dat kan je zelf doen, of je kan via Alexander Calder Antwerpen ‘de weging’ doen: een test waarbij je allerlei criteria punten op tien moet geven. En hoppa, een objectieve beoordeling over je toekomstige nieuwe werkgever is een feit!
Opslag vragen
Stel, je wil opslag. Je werkt hard, je doet je best, je bent het waard. Maar hoe vraag je nu om opslag?
- Zoek het juiste moment. Als je bedrijf functioneringsgesprekken houdt, is dat een idee, anders vraag je je baas om een gesprek.
- Bereid je voor. ‘Zou ik, euh, nu ja, ik wil graag, euh, nee, laat maar’ is géén overtuigende motivatie voor opslag. Lijst op wat je goed doet. Zorg dat je kan aantonen dat je meer doet dan wat van je wordt verwacht. En begin een gesprek over loonsonderhandelingen altijd met de boodschap dat je heel blij bent met je plek binnen het bedrijf.
- Zoek samen met je baas naar mogelijke alternatieven voor opslag. Misschien is geld geen optie, maar kan je een gsm-abonnement krijgen, een laptop of een bedrijfswagen?
- Zegt je baas nee, dan heb je recht op een waarom. Vraag die uitleg, maar wel altijd op een constructieve manier.
- Zelfvertrouwen is goed, arrogantie is dat niet. Als je twee weken in dienst bent, is opslag vragen nét dat tikkeltje too much.
Bron: Flair 45, 2014. Met dank aan Sofie Meyvis en Wim Coppieters.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier