Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Hoe je je adres wijzigt, je budget verdeelt, de papierwinkel...

TIPS: deze dingen moet je in orde maken voor je alleen gaat wonen

Alleen gaan wonen is spannend, maar het is ook veel gedoe. Van het zoeken naar de juiste stek en het kiezen van de beste energieleverancier tot het kopen van een goede kattenbak en het eigenhandig opendraaien van te straffe deksels; je to-dolijst lijkt eindeloos wanneer je in je uppie op verhuizen staat. En dan ben je vast nog de helft vergeten. Om dat laatste te voorkomen en die grote stap in je leven zo vlot mogelijk te laten verlopen, zetten wij de hele poespas op een rij.

De papierwinkel


Elektriciteit, water, internet, verzekeringen, contracten... Voor je kan chillen in de zetel, moet je toch even de papierwinkel door.

Water


Sluit je aan bij een waterleverancier. Je vindt de leverancier in jouw buurt op aquaflanders.be.

Energie (gas en elektriciteit)

  • Stap 1: kies een energieleverancier. Op mijnenergie.be kan je de verschillende maatschappijen vergelijken. Het pakket dat je kiest, baseer je op het energieprestatiecertificaat van je nieuwe woonst. Ligt je voorschot hoger dan je uiteindelijke verbruik? Dan zal je bij de afrekening een deel van je geld terugkrijgen. Ligt je verbruik hoger dan het voorschot? Dan zal je bij de afrekening moeten bijbetalen. Na de eerste afrekening kan je het voorschot aanpassen naar je verbruik.
  • Stap 2: vul samen met de vorige eigenaar of bewoner het energieovernamedocument in dat je vindt op vreg.be. Zo verzamel je alle relevante informatie en voorkom je elke discussie over de juiste meterstanden. Je weet perfect vanaf wanneer je je eigen energie verbruikt. Hou het ondertekende origineel bij en bezorg zo snel mogelijk een kopie van het document aan je energieleverancier (per e-mail, fax of post). Bij sommige leveranciers kan je je verhuizing ook per telefoon of via de website doorgeven.
  • Stap 3: had je al een eigen stek en ga je nu verhuizen? Herhaal dan hetzelfde proces met de nieuwe bewoner van je oude pand, zodat jouw energielevering daar wordt stopgezet en jij je energieafrekening kan ontvangen.

Zo blijft je budget je BFF

Bereken je volledige maandbudget en verdeel het zo:

  • Reken 50 % voor je ‘musts’: huur, telecom, verzekeringen, eten, energie...
  • Reken 30 % voor je ‘wants’: kleding, uitgaan, uitstapjes, luxe-items...
  • Reken 20 % als spaargeld en laat dat automatisch op een andere rekening plaatsen. Hou daarnaast ook een gedetailleerd dagboek bij van je inkomsten en je uitgaven. Zo kom je nooit plots voor verrassingen te staan en hou je je uitgaven echt onder controle.

Verhuur je hebben en houden


Steeds meer jongvolwassenen staan open voor co-sharingprojecten. Waarom zou jij dat ook niet doen? Verhuur je eigen stek wanneer je zelf op vakantie bent, stel je sofa open voor couchsurfers en/of verhuur je wagen op momenten dat je er zelf toch niet mee rijdt. Check sites als couchsurfing.com, cambio.be, airbnb.be, blablacar.be en zipcar.be.

Profiteer van studentenkortingen


Allang de schoolbanken verlaten? So what! Je kent vast iemand die nog wel met z’n neus in de boeken zit. Neem hem of haar mee op shopping spree en speel onder een hoedje. Jij sponsort, maar je studentenmaatje rekent af aan de kassa.

Adreswijziging

  • Stap 1: registreer je adreswijziging online op de site van de gemeente of stad waarnaar je verhuist
  • Stap 2: de wijkagent komt bij je langs om te controleren of je echt op het opgegeven adres verblijft
  • Stap 3: laat de chip van je identiteitskaart aanpassen in het stadhuis. Vergeet zeker de pincode van je pas niet!
  • Stap 4: breng niet-overheidsorganisaties ook nog zelf op de hoogte van je adreswijziging. Denk bijvoorbeeld aan je werkgever, de abonnementsdienst van je kranten en tijdschriften, je ziekenfonds, je socialezekerheidsfonds...

Verzekeringen

Brandverzekering


Wanneer je alleen gaat wonen, ben je verplicht een brandverzekering af te sluiten. Die dekt je huis én de inboedel tegen brand-, storm- en waterschade, diefstal, glasbreuk en ga zo maar door.

Familiale verzekering


Ook als je helemaal alleen woont, is een familiale verzekering een aanrader. Die dekt je tegen allerlei ongevallen: je breekt per ongeluk de bril van je bff, je hond verwondt een soortgenoot, je raakt met je fiets betrokken bij een ongeval...

Ziekte- en hospitalisatieverzekering


Zodra je op eigen benen staat, val je niet langer onder de verzekering die je ouders afsloten. Je zal je moeten aansluiten bij een ziektefonds en eventueel een hospitalisatieverzekering moeten afsluiten om al je medische kosten te dekken.

De vlotteverhuischecklist

5 tot 8 weken voor je verhuis

  • Vraag vakantie aan op het werk.
  • Reserveer een verhuiswagen (en -lift).
  • Bestel grote interieurstukken. Tenzij je bij Ikea shopt, hou je maar beter rekening met lange levertijden voor grote items, zoals de sofa, het bed, de tafel...
  • Hou rekening met lange wachttijden bij goede werklui als schilders, loodgieters, elektriciens...

2 tot 3 weken voor de verhuis

  • Regel de aansluiting van je nutsvoorzieningen, verzekeringen, telecom... Vraag bij de stad of gemeente een parkeerplaats aan voor de verhuiswagen.
  • Begin je koffers te pakken.


 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '