De boodschap is duidelijk: ‘Blijf in uw kot!’ Je zit de komende weken dus opgescheept met je huisgeno(o)t(en). Het is niet altijd gemakkelijk om 24u op 24u samen te zitten met iemand, dus wij geven enkele tips zodat de frustraties al na een week niet te hoog oplopen.
Je ziet je partner/broer/zus/ouders/beste vriendin of gelijk welke andere huisgenoot doodgraag, maar het is de allereerste keer dat jullie noodgedwongen zo lang met elkaar opgescheept zitten. Het is dan ook onvermijdelijk dat je je aan sommige dingen begint te ergeren, maar helaas heb je niet de mogelijkheid om je hart te luchten tijdens een cocktaildate met vriendinnen. Daarom geven we enkele tips zodat jullie elkaar geen kopje kleiner maken en de vrede bewaard blijft.
1. Werk in een andere kamer
Normaal zie je elkaar enkel ‘s ochtends voor je in de auto of op de trein springt en ‘s avonds als je thuiskomt na een lange werkdag. Maar nu werk je allemaal thuis, waardoor het plots enorm druk is in de woonkamer. De ene zet graag de muziek op als ie werkt en vindt het nodig om elke vijf seconden iets te zeggen, terwijl de andere net stilte nodig heeft. Probeer daarom in een andere kamer te werken. Iemand zet zich in de keuken, iemand in de woonkamer en iemand in de slaapkamer. Zo laat je elkaar automatisch meer gerust, blijft je concentratie optimaal en de irritaties minimaal.
2. Geef elkaar ruimte
Omdat je nu best enkel contact hebt met diegenen waarmee je samenleeft, wil dat niet zeggen dat je ook werkelijk álles samen moet doen. Je kan perfect nog je eigen leventje leiden en wat broodnodige me-time inlassen. Ga eens alleen wandelen, claim de badkamer voor een paar uurtjes en neem een warm bad, trek jezelf terug in de slaapkamer en bekijk een film op je laptop of doe een halfuurtje een sport- of yogasessie in de tuin.
3. Communicatie is key
Krop zeker niet alles op, want dan ontploft de bom sowieso na enkele dagen/weken, maar praat met elkaar. Erger je je aan bepaalde dingen, zeg dit dan gewoon op een vriendelijke manier. Je bent voor een lange tijd op elkaar aangewezen, dus door goed te communiceren, maak je er het beste van. Als je toch even je frustraties kwijt wil, schrijf het dan op in plaats van naar het hoofd van je partner of zus te smijten.
4. Verdeel de taken
Goede afspraken, maken goede vrienden. Het is een eeuwenoud cliché, maar daarom niet minder waar. Meer dan ooit is het belangrijk om de huishoudelijke taken goed te verdelen en niet één iemand te laten opdraaien voor alles. Doe om beurt de afwas, de ene dag stofzuigt de ene terwijl de andere de vuilniszakken buitenzet en kook eens samen. Tip: ruim je spullen op, want een proper huis/appartement brengt sowieso al veel meer rust in je hoofd.
5. Doe ook leuke dingen samen
Hou het luchtig en doe niet enkel de broodnodige taken zoals de huishoudelijke karweitjes samen. Niks vervelender dan samenwonen met iemand die je enkel eens aan de ontbijttafel ziet of een kwartiertje bij het avondeten terwijl jullie allebei naar de televisie staren. Speel een gezelschapsspelletje, kijk een film of maak samen een fietstochtje in de buurt.
6. Las een belmomentje met vrienden of familie in
Af en toe moet je je ei eens kwijt of je hart eens luchten bij andere mensen dan je huisgenoot. Bel, skype of facetime met je familie of vrienden en vertel ronduit over je dag. Het doet deugd om eens met iemand anders te babbelen én je zal onmiddellijk horen dat die persoon met dezelfde irritaties worstelt als jij waardoor je die rondslingerende kousen van je partner plots beter kan relativeren.
7. Verras je huisgenoot
Dat kan gaan van eens lekker koken, over een klein cadeautje (online) kopen tot gewoon een lief complimentje geven. Zo toon je dat je elkaar respecteert én apprecieert, en het zorgt onmiddellijk voor een goede stemming in huis.
Lees ook:
- 7 tips die je helpen om je hond (actief) bezig te houden tijdens het werken
- 6 recepten die je immuunsysteem een instant boost geven
- MUST DOWNLOAD: 7 spelletjes voor volwassenen die jij schaamteloos kan spelen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier