'Maak je klaar voor de comeback van... de vod.'
GO GREEN: 12 tips voor een ecologischer leven van blogster Sanne van Sickofplastic
Dé ecotip die je van elke ecologista zal krijgen: probeer niet van de ene dag op de andere alles in je leven eco te maken. Snuister tussen onze tips, probeer en ontdek stapje per stapje: eigenlijk is dat ecoleven pretty easy. Groene meiden geven hun beste tips. Sanne van de blog Sickofplastic bijt de spits af.
1. Shampoo bars
Shampoo bars zijn een verpakkingsvrij alternatief voor de standaard plastic flessen. Ze zijn ecologischer en je kan er vaak langer mee doen dan met een doorsnee vloeibare shampoo. persoonlijke favoriet zijn de repen van Pachamamai, die je kan bestellen op www.druantia.be.
2. Gerecycleerd papier
Papier, hier! Heb je papier nodig, dan kan je evengoed voor de gerecycleerde variant gaan. Maar ook bureauspullen kunnen ecologisch én mooi zijn.gHet Antwerpse bedrijfje Redopaper ontving onlangs van Unizobde Starter van het Jaar-award. Redopaper haalt foute prints en overschotten papier op en maakt er hippe blocnotes, notaboekjes en kalenders van.
3. Ecologische take-out
De klassieke afhaalmaaltijd is vaak een ecologische ramp. Het eten wordt immers verpakt in allerlei plastic bakjes én zakjes. Er zijn gelukkig wel meer ecologische alternatieven. Zo is er Flavr, een afhaalconcept waarbij je bestelt bij hobbykoks bij jou in de buurt en je zelf de maaltijd afhaalt (wel bij voorkeur met de fiets of te voet). Op de nieuwe app Too Good to Go kan je zien welk restaurant in je buurt nog maaltijden overheeft. Die koop je voor een prikje en ga je vervolgens met je eigen bakje ophalen. Zo ga je ook nog eens voedselverspilling tegen.
4. Glas vs plastic
Glazen versus plastic fles? Soms kies je – raar maar waar – beter voor plastic, en soms beter voor glas. Plastic flessen worden in België meestal goed gerecycleerd en zijn lichter dan glas, waardoor er bij ver transport minder energie wordt verbruikt. Komt je glazen fles van in de buurt, dan is die weer de beste ecologische keuze. Misschien toch maar werk maken van de good old melkboer en brouwer?
5. Gerecycleerd glas
Haal je glascontainer leeg en verzamel leuke glazen potten en flessen. Was die uit en gebruik ze als voorraadpot in je kast, als bewaarpot in je koelkast of als alternatieve lunchbox voor je slaatje.
6. DIY-wasmiddel
Zelf je wasmiddel maken is spotgoedkoop, supermakkelijk, beter voor het milieu en vrij van chemische stoffen.
Dit heb je nodig:
• 80 g zeep
• 80 g huishoudsoda
• 5 liter water
• Enkele druppels etherische olie (als je graag een geurtje wil)
Rasp de zeep en kook intussen het water. Roer de zeep door het water tot die is opgelost. Voeg vervolgens de soda toe. Laat afkoelen en vul je essen met zelfgemaakt wasmiddel.
7. Vriendinnenbibliotheek
Creëer een vriendinnenbibliotheek door een avondje boeken uit te wisselen met vriendinnen. Zo bespaar je op papier en op centen, én doe je misschien heel nieuwe ontdekkingen.
8. Bestek bij?
Het mag onderhand duidelijk zijn dat het bij ecologisch leven vooral zaak is om georganiseerd te zijn. Steeds een herbruikbaar vork en dito mes in je handtas of auto bewaren is dus een goed idee. Koop je ergens een lunch, dan kan je nee zeggen tegen plastic bestek.
9. Coffee, please
In dezelfde categorie: doe jezelf een koffiebeker voor onderweg cadeau. We hoeven je niet te vertellen dat een dagelijkse afhaalkoffie op maandbasis een behoorlijke financiële krater slaat. Elke ochtend zelf koffie maken en die vervolgens meenemen in je herbruikbare beker is een makkelijke manier om geld te besparen en lief te zijn voor het milieu.
10. Material girl
Kies bij de aankoop van nieuwe gebruiksproducten voor duurzame materialen als hout, koper, metaal, staal, kurk, katoen, bamboe...
11. Dopper is een topper
Een plastic waterflesje meezeulen is ecologisch gezien niet zo’n goed idee. Onder groene Instagrammers is de herbruikbare waterfles Dopper een hit. Gemiddeld bespaart zo’n waterfles jaarlijks 40 plastic flesjes. Bovendien is die te verkrijgen in erg mooie kleurtjes en kan je je Dopper ook personaliseren met een print, je naam of een foto.
Maak je eigen on-the-go-limonade om af te wisselen met al dat water. Zelf een lekker drankje maken is peanuts. Met limoen, citroen, wat gember en eventueel een beetje kokosbloesem- of rietsuiker bereid je in enkele minuten een smakelijke, gezonde en verpakkingsvrije homemade softdrink.
12. Heeft iemand hier een vod?
Maak je klaar voor de comeback van... de vod. Of het nu om keukenpapier of papieren doekjes gaat, beide kan je ver- vangen door het meest eenvoudige item dat je in huis hebt: een vod.
Check Sannes blog op www.sickofplastic.com, of haar Instagramaccount via @sickofplastic.
Meer tips voor een groener leven:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier