De meesten onder ons kregen er al mee te maken.
OPGEPAST: de toyfriend is de allernieuwste datingterm
Toyboy en boyfriend kennen we, maar toyfriend klinkt ons vreemd in de oren. Het is nochtans iets, of beter gezegd iemand, die vrijgezellen die online daten geregeld kunnen tegenkomen.
Volgens een poll van de Amerikaanse Cosmopolitan kregen maar liefst 8 op de 10 vrouwen al te maken met de beruchte toyfriend. Iets zegt ons dat dit cijfer in ons Belgenlandje ook hoog zal liggen. Wat is dat vreemde wezen nu? Wel, een toyfriend is een man die je online leert kennen. Het klikt supergoed, jullie sturen leuke berichtjes en taggen elkaar op Facebook bij grappige memes. Kortom, dit lijkt een match made in heaven.
Na een tijdje besluiten jullie eindelijk een keer af te spreken, maar... de man in kwestie is in het echte leven helaas toch écht niet je ding. Hoe kan dat nu, want jullie hadden een ontzettend goede klik online? Er zijn twee belangrijke redenen voor, en jammer genoeg kunnen we onszelf niet helemaal vrijpleiten.
Maskertjes en droombeelden
De eerste reden is dat de man heel vlot is in de virtuele wereld. Hij kan natuurlijk altijd wat langer nadenken over wat hij naar jou terug moet sturen en hoe hij bepaalde dingen het best verwoordt. In real life kan hij natuurlijk niet bij elke vraag even snel naar het toilet rennen om een gevat antwoord te bedenken. Het maskertje dat iemand online opzet, valt snel af bij een face-to-faceontmoeting en dan besef je dat dit toch niet jouw Mister Perfect is.
Een tweede reden moet je bij jezelf zoeken, want het is niet volledig de schuld van je date. We hebben de neiging om onmiddellijk ons droombeeld te projecteren op de persoon die we ontmoeten als er een klik is. Dat terwijl je door te chatten slechts een heel klein deeltje van iemand zijn persoonlijkheid leert kennen. We beginnen in ons hoofd allerlei scenario’s te bedenken en keer op keer komt het erop neer dat jullie twee het perfecte stel zijn en they lived happily ever after. Je legt zonder het te beseffen enorm veel druk op die andere persoon om geweldig te zijn en er een waanzinnig leuke date van te maken. Je verwachtingen zijn torenhoog, waardoor het eigenlijk al een beetje op voorhand gedoemd is om te mislukken.
Boek versus verfilming
Psycholoog Jaime Gleicher vergelijkt het fenomeen van de toyfriend met het lezen van een goed boek. ‘Als je daarna naar de verfilming kijkt en ze hebben allemaal foute celebs gecast voor de hoofdpersonages, dan ben je ook teleurgesteld, want je dacht dat het goed ging zijn.’ Volgens hem is de enige manier om dit te vermijden niet te lang wachten met afspreken met je online date. Doe dit wel steeds ergens op een plek waar veel andere mensen zijn, want je weet nooit wie er aan de andere kant van die smartphone of laptop zit. Wil je een boyfriend en geen toyfriend? Leg die gsm dan weg, en leer elkaar in real life kennen!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier