Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Slapen met zicht op een vallei vol dieren? Check!

UITGETEST: slapen in een boomtent bij de Grotten van Han

Of wij graag eens willen slapen in een tree-tent tussen de dieren? Dat moet ik mijn jongens (allebei hevige dierenkenners) geen twee keer vragen. We trokken naar het enorme domein van de Grotten van Han voor een weg-van-de-wereld-weekend.


Ik heb al een paar keer in een tent geslapen. De eerste keer was op mijn zeventiende op Werchter met mijn lief in een éénpersoonstrekkerstentje. Je moet het maar eens googlen, groot is dat niet. Grote hilariteit bij onze mede-kampeerders maar het heeft toch iets goed gedaan want ik ben nog altijd samen met dat lief.  De keer daarna was in een 3-kamertent mét frigo en fornuis waarin we ondergebracht werden nadat ons aftands tentje niet bestand bleek tegen de Deense zomerse wolkbreuken. Tot slot gingen we zelfs glampen bij het Betere Boerenbed in een safaritent, ook een aanrader trouwens. Het is dus nieuw voor ons: slapen in een boomtent op het domein van de Grotten van Han die op enkele meters boven de grond hangt én uitzicht biedt op dieren, op een domein waar geen stromend water of elektriciteit is.

De boom in!


We spreken af met de ranger aan de parking. Bij het horen van het woord ‘ranger’ verwachten de kinderen een beer van een man in camouflagepak, combatshoes, met minstens 3 geweren op zijn rug en 2 dolken in zijn broekspijpen verstopt. Ranger Chris – gehuld in ‘maar’ een Grotten van Han-uniform – blijkt desalniettemin de perfecte gids: hij weet alles van de dieren in het park en de kinderen (en wij eerlijk gezegd ook) hangen meteen aan zijn lippen. We worden tot aan het tentenverblijf gebracht en mogen daarna, na een paar veiligheidsinstructies, onze tent verkennen, vergezeld van een glas schuimwijn als aperitief. Valt best mee zo, dat back to basics!

In de hoogte


In de tent ligt een gigamatras voor 3 personen en nog een eenpersoonsmatras, en ervoor is een (mini, dat wel) terrasje. Heerlijk, zo veel stilte en uitzicht op alleen maar groen en dieren. Na ons te installeren (lees: we leggen onze rugzak met daarin een propere onderbroek en tandenborstel, that’s it, er werd ons gevraagd licht te pakken) geeft Chris bij valavond een privérondleiding op het domein. Dit is echt fantastisch: omdat het nu stil is (overdag zijn er meer bezoekers én rijdt er een bus rond) komen de dieren dichterbij en laten ze zich meer zien. Het is zelfs zo stil dat we horen hoe de veelvraat a.k.a. wolverine de botjes van een stukje vlees kapot knaagt, hét hoogtepunt van het weekend volgens mijn oudste zoon.

Vuurtijd


Na de wandeling staat er onder het gemeenschappelijke zeil een barbecue klaar, én een kampvuur. De kinderen eten rap-rap want willen nog gaan spelen tussen de bomen, op de grote schommel en zoeken om ter meest verschillende insectjes en slakken. Wij babbelen nog wat met een glas wijn aan het vuur. Daarna gaat het de hoogte in, na minstens zeven keer gevraagd te hebben ‘Je moet toch zéker niet meer plassen he’, want op terrein zijn maar twee droge toiletten (met zaagsel) en die zijn uiteraard op de grond. Nét wanneer we in onze tent kruipen begint het gigantisch hard te gieten waardoor we alle vier binnen de vier minuten in slaap vallen.

We slapen met het tentzeil open (geen muggen, hoera!) en buiten één onderbreking –“Mamaaaa, ik moet plassen. Nu, nu, nuuuuu!” slapen we enorm goed. Het lijkt of al die gezonde lucht al het fijn stof uit onze stadse longen heeft gewist. Een paar keer horen we dierengeluiden. Of het een bizon, oeros, Przewalskipaard (probeer dat maar eens juist uit te spreken) of een hert is, wil ik kwijt zijn – ik ken bijna het verschil niet als ik ze zelfs zie – maar het geeft een extra magische touch aan het verblijf.

’s Morgens staat het ontbijt klaar en je mag een rieten mandje vullen om ervan te genieten aan je tent. Ranger Chris neemt ons nog een keer mee op wandel door het park, daarna kunnen we verder het park en zijn bijhorende Europese big five (wolf, veelvraat, bruine beer, lynx en Europese bizon). Ook de grotten staan op het programma en hoeveel adjectieven (fantastisch, indrukwekkend, kippenvel-gevend, overweldigend) ik ook schrijf: dit moet je op je to-visit-lijstje zetten. Magisch (allez, nog eentje om het af te leren) komt denk ik het beste in de buurt om de grotten te omschrijven.

 

Conclusie?

Een aanrader voor wie houdt van natuur, rust, dieren en niet té gesteld is op luxe. En oh ja, nog één tip: neem -naast die schone onderbroek en tandenborstel) een peeHappy mee want niemand kruipt graag in het pikkedonker van een steile ladder om door de regen naar het toilet te wandelen.


 

Praktisch


Voor de overnachting, bbq inclusief drank, ontbijt, bezoek van het domein en de grotten betaal je € 120 per volwassen en € 75 per kind. Meer info en reservaties via de website van de Grotten van Han.

 

Zin in meer speciale tenten?

Het Betere Boerenbed


Deze mooi uitgeruste tenten vind je intussen in België,Nederland, Frankrijk, Engeland en Zwitserland

boerenbed.nl

Sphair in Fisenne


Een doorzichtige luchtbel als boomhut

glampings.be/natuurhuisje-fisenne-belgie

Mongoolse yurt


Middenin het groen met Fins bad en sauna ernaast én keuken de doucheruimte in de yurt

facebook.com/Chamayourte/

Daktent


Tent voor op je eigen auto met matras, ladder, dakdrager & montage

autodaktenten.be/huren/huurprijzen-daktenten

Tipi


Traditionele tipi met houtkachel met uitzicht over de Belgische Ardennen

ecohuisje.be/tipi

Zwevende tent


Voor de echte avonturiers: deze hangmattent hang je op waar je maar wil

tentsile.com

[td_smart_list_end]

 

Zin in nog meer origineel kamperen?


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '