Lees ook:
De koeien eten geven, konijnen knuffelen én frisse berglucht opsnuiven: als je het kronkelende bergweggetje aandurft, is dit de perfecte vakantie.
UITGETEST: vakantie met kleine kinderen, naar de boerderij in Zuid-Tirol
Vakantie. Boeken lezen, uitgaan, lang slapen. Het leukste dat er is. Tot er kinderen komen, en je plots als een gek zonnehoedjes aan het dichtsjorren bent op kale babyhoofdjes, zonnecrème smeert tot je kind de vetlaag van een pinguïn heeft en om vijf uur ‘s ochtends met een huilend kind aan het ontbijtbuffet staat te knarsetanden. Redactrice Lisa heeft haar deel van mislukte vakanties met kinderen gehad – lees: een vliegtuig vroeger naar huis nemen – en is nu op zoek naar de àllerbeste vakantie met kinderen.
Test 2: een boerderijvakantie in Zuid-Tirol
Center Parcs kan al eens leuk zijn maar soms wil je als volwassene een vakantie waar je zélf ook iets aan hebt. Een vakantie in het buitenland, met mooie natuur, zaken om te ontdekken en lekker eten. Maar iedereen met kleine kinderen weet dat die grote-mensen-dingen niet altijd compatibel zijn met wat de kleine dictators voor ogen hebben. Enter: de boerderijvakantie in Zuid-Tirol. Op uitnodiging van Rode Haan, de toeristische dienst die gespecialiseerd is in boerderijvakanties in Zuid-Tirol, trok ik er met minitesters Millie (3) en Toots (2) en hun vriendjes Otto (5), Seppe (3) en Theo (1) naartoe. No animals were harmed during the holiday.
Wat is het?
Het concept is even eenvoudig als geniaal: je overnacht in een appartement dat aan een werkende boerderij is gelinkt. Wij sliepen in de extreem kindvriendelijke boerderij Flatschhof: er was een kleine, omheinde speeltuin waar de kindjes veilig konden spelen, er waren poezen, kippen, cavia’s en konijnen om te aaien en naast de soundtrack van The Sound of Music die het landschap in ons hoofd deed afspelen, hoorden we vooral het klingelen van de koebellen in de weide. Miriam, de boerin, verwende ons met zelfgemaakte kaas, zelfgedroogd vlees, verse eieren en yoghurt, en alles wat ons hartje kon verlangen.
Waarom is het zo kindvriendelijk?
Met kleine kinderen is entertainment key. Ik heb ooit de fout gemaakt een vakantie te boeken waar niets te beleven was, om ‘zalig niets te doen’. Toen wist ik nog niet dat kleine kinderen nog niet mee zijn met dat dolce far niente, en sindsdien probeer ik de dag op te splitsen in activiteiten. In Flatschhof valt àltijd wel iets te beleven. ‘s Ochtends vroeg de dieren gaan begroeten, de eendjes voederen en even ravotten in de speeltuin. ‘s Middags zelf je potje koken of op een kwartiertje stappen lunchen in Niedermairhof, een typisch restaurant waar je de plaatselijke lekkernijen kunt proeven – knuddeln all the way. Tegen de namiddag mag je de boer helpen hooi geven aan de koeien. Een héérlijke activiteit, want het hooi valt uit een gat in het dak, en met rieken kunnen de kinderen het bij de koeien brengen. Stoffig, avontuurlijk en erg authentiek: genieten voor jong en oud dus.
Van kastelen tot appelsap
Er is de boerderij, er is het onwaarschijnlijke landschap, er zijn de plaatselijke specialiteiten, de dieren en de speeltuin. En er is nog meer. In het dorpje vlakbij vind je twee kastelen, in Burg Latsch kun je zien – en proeven – hoe appelsap gemaakt wordt van de boomgaard en er zijn heel wat kleine wandelingen te maken. Kastelbell-Tschars is ideaal om te bezoeken op zonnige dagen, maar ook een dagje regen kun je overleven.
Kleine bumps in the road
Ondanks al deze lyrische woorden, toch nog een kleine bedenking. Ik beeldde me in dat mijn koters met bergbotinnekes door de wei gingen huppelen. Ik zag voor me hoe ze korte wandelingen konden maken, en zouden genieten van de frisse berglucht. En hoe ze dan tegen de namiddag, moe van de gezonde lucht en de fikse tocht, in slaap zouden vallen. Wat ik niet voor ogen had, waren twee kindjes die na 10 meter zeurden dat het te koud – te ver – te nat of te warm was en weigerden nog één poot te verzetten. Ik kan je verzekeren: een dubbele buggy een berg opduwen doet je als moeder of vader frisse berglucht hyperventileren, en je kroost in alle talen van Zuid-Tirol vervloeken. En de kronkelweg van 9 kilometer die leidt naar de boerderij noemt de ene idyllisch, de andere (ik) zenuwslopend.
Het verdict:
Voor de kinderen verdient deze vakantie een 7 op 10. Er valt veel te beleven maar het is toch ook een flinke onderneming: Bozen in Zuid-Tirol is een dikke 10 uur rijden en eigenlijk beseffen jonge kinderen nog niet hoe mooi de omgeving eigenlijk is. Otto, de oudste van 5 jaar, kon wel al flink mee wandelen en heeft er veel meer aan gehad. Voor de ouders geef ik de vakantie een 8,5 op 10. Serieus, Zuid-Tirol moet één van de mooiste bestemmingen zijn die ik ooit gezien heb. Met een glas wijn in de hand, zicht op de bergen en je kinderen diep in slaap: beter wordt een gezinsvakantie niet, toch?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier