Donutsoesjes? Say no more!
4 vegan recepten voor als het deze kerst eens iets anders mag zijn dan kalkoen
En wat als we deze kerst nu eens vegan gaan? Deze recepten bewijzen dat je ook zonder dierlijke ingrediënten smaakbommen op tafel kan zetten.
Hapje met gerookte ‘zalm’
Hapje met gerookte ‘zalm’
Dit heb je nodig
6 sneetjes geroosterd roggebrood, in stukjes • enkele plakjes citroen • 3 el kappertjes • een handvol verse dille
Voor de ‘zalm’
440 ml groentebouillon • 1 el misopasta • 3 el gerooktepaprikapoeder • 1 groot vel nori • 2 el ahornsiroop • 2 el (gerookt) zeezout • sap van 1 citroen • 5 grote winterwortels, geschild
Voor de roomkaas
125 g rauwe cashewnoten • 2 el citroensap • een snuifje zeezout • een suifje witte peper • 1 el edelgist • 110 ml gefilterd water
Zo gemaakt
1. Breng alle ingrediënten voor de ‘zalm’, behalve de winterwortels, in een middelgrote pan aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten trekken.
2. Schil met een dunschiller lange linten van de winterwortels. Leg ze in een grote hittebestendige kom. Schenk de hete bouillon door een zeef over de wortellinten. Daardoor zullen ze een klein beetje gaar worden. Laat afkoelen en dek de kom af met plasticfolie of verdeel het over gesteriliseerde potten. Zet het minstens een dag (max. 7 dagen) in de ijskast. De bouillon dient als marinade.
3. Week de cashewnoten 15 minuten in kokend water. Giet het water af en doe de noten met de overige ‘roomkaas’- ingrediënten in een blender. Maal alles op glad. Gebruik de room meteen of bewaar hem 3 à 4 dagen in de koelkast.
4. Besmeer de stukjes geroosterd brood royaal met de ‘roomkaas’. Leg de uitgelekte gerookte ‘zalm’ erop en verdeel er de citroen, kappertjes en dille over.
Feestontbijt: ‘eggs’ benedict
Feestontbijt: ‘eggs’ benedict
Dit heb je nodig
225 g stevige tofoe • 2 el koolzaadolie, om in te bakken • een snuifje zwart zout of zeezout • een snuifje gemalen peper • 2 ontbijtmuffins of bagels • een handvol kerstomaatjes, gehalveerd • een bosje verse bieslook, fijngeknipt • een handvol waterkers
Voor de ‘hollandaisesaus’
120 ml sojamelk • 3 el wittewijnazijn • 1/2 tl Engelse mosterd • een snuifje zeezout • een snuifje peper • 120 ml koolzaadolie
Voor de spinazie
4 flinke handen bladspinazie • een snuifje zeezout • een snuifje peper
Zo gemaakt
1. Begin met de ‘hollandaisesaus’. Doe de sojamelk, azijn en mosterd met zout en peper in een maatbeker en meng alles grondig met een staafmixer. Druppel er de olie langzaam bij tot de saus dik begint te worden. De saus moet dik en romig, maar nog wel schenkbaar zijn. Voeg een paar lepels extra sojamelk toe als die te dik is. Proef of de saus op smaak is, dek ze af met plasticfolie en zet ze in de koelkast.
2. Steek rondjes van 8 cm uit de tofoe en dep die droog met keukenpapier. Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag op een matig vuur. Verhit de olie erin en bak de tofoerondjes in 3 à 4 minuten aan weerszijden goudbruin. Voeg het zout en de peper toe.
3. Schep de tofoerondjes uit de pan en zet ze weg. Zet het vuur hoog en voeg wat extra olie toe. Doe alle spinazie erin zodra de olie warm is. Bak die gedurende 1 minuut en roer snel. Voeg een snuifje zout en peper toe en haal daarna de pan van het vuur. Druk het overtollige vocht met een schone theedoek uit de spinazie.
4. Rooster de muffins of bagels, beleg ze met een tofoerondje en schep de spinazie erbovenop. Strooi de halve kerstomaatjes eromheen. Schep er een lepel ‘hollandaisesaus’ op en bestrooi met bieslook en tuinkers.
Gevulde aubergines
Gevulde aubergines
Dit heb je nodig
1 el misopasta • 2 el ahornsiroop • 3 el koolzaadolie • 4 aubergines, overlangs gehalveerd • enkele verse tijmblaadjes • pitten van 1/2 granaatappel • een handvol walnoten, geroosterd
Voor de vulling: 1 el koolzaadolie • 1 rode ui, in blokjes • 1 teentje knoflook, geperst • 1 rode paprika, in blokjes • 1 courgette, in blokjes • 1 takje verse rozemarijn, fijngehakt • 1 el verse tijmblaadjes • 1/4 tl kaneel • 1/4 tl piment • 1/2 tl cayennepeper • zeste van 1 sinaasappel • 4 tomaten, in blokjes • 225 g quinoa of couscous, gekookt • 4 tl pijnboompitten • 1 tl zeezout • 1 tl zwarte peper
Voor de pastinaakkrokantjes: 1 pastinaak, geschild • 3 el plantaardige olie • een snuifje zeezout • een snuifje peper
En voor de tahindressing: 3 el tahin • 120 ml koud water • sap van 1/2 citroen • zeezout • peper
Zo gemaakt
1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Klop met een vork de miso, de ahornsiroop en 2 el van de olie door elkaar in een kommetje.
3. Doe de resterende olie in een grillpan. Leg de de aubergines erin. Schroei ze ongeveer 3 min. aan elke kant. Leg ze dan met het snijvlak omhoog op de bakplaat.
4. Besmeer de bovenkant van de aubergines met het misomengsel. Zet ze 10 min. in de oven.
5. Maak de vulling. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak de ui, knoflook, paprika en courgette 2 min. al roerend en voeg dan de kruiden, specerijen en de sinaasappelrasp toe.
6. Roer na 4 à 5 min. de tomaat, quinoa, pijnboompitten, zout en peper erdoorheen. Zet het vuur daarna uit.
7. Haal de aubergines uit de oven. Druk het vruchtvlees in het midden met een vork in elkaar en laat een rand van 1 cm staan. Verdeel de groentevulling over de halve aubergines en bak ze nog 15 minuten in de oven.
8. Snij de pastinaak met een dunschiller in lange linten. Doe die in een kom en schenk de olie eroverheen. Bestrooi met zout en peper.
9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pastinaaklinten erover. Bak ze 10 à 12 min. in de oven. Je kan ze ook frituren: bak ze in 3 à 4 min. goudbruin in olie op 180 °C.
10. Meng alle ingrediënten van de tahindressing vlak voor het serveren. Schik de aubergines op een schaal en schenk er een royale hoeveelheid tahindressing overheen. Strooi er dan de knapperige pastinaak, verse tijm, granaatappelpitten en geroosterde walnoten overheen
Donutsoesjes
Donutsoesjes
Dit heb je nodig
5 el veganistische margarine • 120 ml amandelmelk • 250 g bloem, plus extra om mee te bestuiven • 2 tl bakpoeder een snuifje zeezout • 50 g poedersuiker • 1,5 l plantaardige olie, om in te frituren
Voor de roomvulling
320 ml kokosroom • 1 shot Baileys Almande of veganistische likeur naar keuze • 1 tl vanillepasta • 2 el poedersuiker
Voor de chocoladesaus
300 ml amandelmelk • 3 el agavenectar • 100 g zuivelvrije pure chocolade, fijngehakt
Voor de karamel 200 g fijne kristalsuiker
Zo gemaakt
1. Smelt de margarine met de melk in een pannetje op een laag vuur en meng goed.
2. Meng alle droge ingrediënten in een kom, schenk het margarinemengsel erbij en meng alles met een spatel tot een nat deeg. Bestuif je handen en het werkvlak met bloem. Rol steeds 2 eetlepels deeg tot een balletje. Ga door tot alle deeg op is.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm een friteuse tot 170 °C. Frituur 3 à 4 balletjes per keer in 3 à 4 minuten goudbruin. Draai ze eventueel halverwege de frituurtijd om.
4. Schep de gare balletjes met een schuim- of draadspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken. Leg de soesjes op de bakplaat en laat ze afkoelen.
5. Klop alle ingrediënten voor de roomvulling dik en romig in een kom. Zet de room daarna weg tot gebruik.
6. Maak de chocoladesaus. Doe de melk met de agavenectar in een pan en verwarm die langzaam op een laag vuur. Voeg de fijngehakte chocolade toe. Wacht tot de melk kokend heet is, schenk die eroverheen en roer tot een glad mengsel.
7. Halveer de soesjes. Spuit of schep een royale hoeveelheid room in de onderste helften en plak de bovenste helften er weer op.
8. Verwarm en smelt de fijne kristalsuiker voor het serveren in een pan met een zware bodem tot de karamel een mooie goudkleur heeft.
9. Stapel de soesjes op een schaal en druppel er de chocoladesaus over. Draai de karamel met een lepel in een dunne draad rondom de stapel.
Gaz Oakley staat bekend voor zijn gedurfde en originele vegan recepten. In dit boek brengt hij voor kerst 70 feestrecepten als alternatieven voor de traditionele klassiekers.
Gaz Oakley: Vegan Party – € 10 – Culinair Karakter.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier