Van pasteitjes met paddenstoelenragout tot pavlova.
RECEPTEN: dit vegan vijfgangenmenu ‘cosy classics’ wil jij op kerstavond op tafel toveren
We vieren binnenkort de twee leukste feestdagen van het jaar: Kerstmis en Nieuwjaar. En hoewel we ze in 2020 enkel in een heel beperkte kring (lees: met ons gezin en/of knuffelcontact) kunnen vieren, wil dat niet zeggen dat we daarom geen lekker menu voor onszelf en onze tafelgenoten kunnen koken. Geen inspiratie? Living The Green Life deelt een vegan kerstmenu dat bestaat uit vijf gangen en dat je zo op tafel wil toveren.
1. Carpaccio van rode biet
Bereidingstijd: 10 minuten
Allergenen: sojavrij, glutenvrij, notenvrij
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 2 el pijnboompitjes
- 4 stuks voorgekookte bietjes
- 1 handvol rucola
- ¼ pakje harde veganistische kaas, bijvoorbeeld Fermè Zwarte Peper
- 1 el balsamicoazijn
- ½ el olijfolie
Extra: koekenpan
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
- Snijd de bietjes in hele dunne plakjes en verdeel over vier borden.
- Verdeel de rucola en pijnboompitjes over de bietjes, kruimel de veganistische kaas erover en maak af met balsamicoazijn en olijfolie.
2. Ravioli
Bereidingstijd 30 minuten + Wachttijd 30 minuten
Allergenen: sojavrij
Dit heb je nodig voor 4 personen
Pastadeeg:
- 50 g semolinabloem
- 50 g tipo “00” bloem
- 55 ml water
- ½ el olijfolie
- 1 snuf zout
Vulling:
- 100 g cashewnoten, geweekt
- 100 g spinazie
- 5 st zongedroogde tomaten
- 1 snuf zwarte peper
Topping:
- salie
- Gratino (vegan geraspte kaas)
Extra: vershoudfolie, blender of keukenmachine, pastamachine of deegroller, mes of pastasnijder (kartel).
Zo maak je het
- Meng alle ingrediënten voor de pasta en kneed goed, ongeveer 10 minuten, tot een elastisch deeg. Pak in, in vershoudfolie, en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Meng de ingrediënten voor de vulling in de blender tot een crème.
- Pak het deeg uit de koelkast. Bestuif de pastamachine of het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lange dunne plak deeg.
- Snijd het deeg doormidden.
- Verdeel bolletjes vulling over het deeg. Smeer met je vinger water langs de bolletjes vulling.
- Leg de andere plak deeg over de vulling en druk rondom de bolletjes aan. Snijd ravioli ervan.
- Breng een pan ruim water aan de kook en kook de ravioli 3 minuten.
- Verdeel de ravioli over vier bordjes en maak af met salieblaadjes en Gratino.
3. Pastinaaksoep
Bereidingstijd: 20 minuten
Allergenen: olievrij, glutenvrij, sojavrij
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 200 g pastinaak
- 1 teentje knoflook
- 300 ml groentebouillon
- 1 snuf nootmuskaat
- 1 snuf zwarte peper
- 2 el gemengde sesamzaadjes
- 2 el pompoenpitten
Extra: blender of staafmixer
Zo maak je het
- Schil de pastinaak en snijd in blokjes.
- Hak de knoflook fijn.
- Breng de bouillon aan de kook en kook de pastinaak en knoflook met de nootmuskaat en zwarte peper in 15 minuten zacht.
- Mix in een blender of met de staafmixer tot een gladde soep.
- Verdeel de soep over vier schaaltjes en maak af met de sesamzaadjes en pompoenpitten.
4. Pasteitjes met paddenstoelenragout
Bereidingstijd: 20 minuten
Allergenen: sojavrij, notenvrij
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 4 stuks pasteibakjes
- 250 g paddenstoelenmelange
- 1 st sjalot
- 1 teen knoflook
- 6 takjes tijm
- 1 el olijfolie
- 25 g kokosolie
- 25 g bloem
- 150 ml havermelk
- 1 el edelgistvlokken
- 1 snuf zout
- 1 snuf peper
Extra: koekenpan, steelpan
Zo maak je het
- Bak de pasteibakjes volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Boen de paddenstoelen schoon en snijd klein.
- Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
- Ris de blaadjes tijm van 4 takjes.
- Verwarm ongeveer 5 gram kokosolie in de koekenpan en bak de paddenstoelen, sjalot en knoflook ongeveer 5 minuten.
- Verwarm de kokosolie in de steelpan, meng de bloem erdoor tot er een dikke spread ontstaat en voeg beetje bij beetje de havermelk toe. Roer goed zodat alle klontjes oplossen.
- Breng de saus op smaak met de edelgistvlokken, wat zout en wat peper en schep het paddenstoelen mengsel erdoor. Laat nog iets indikken als de ragout nog te nat is.
- Schep de paddenstoelenragout in de pasteibakjes en serveer met nog 2 takjes tijm.
5. Pavlova
Bereidingstijd: 15 minuten + oventijd 2 uur + wachttijd 2 uur
Allergenen: olievrij, sojavrij
Dit heb je nodig voor 4 personen
De krans:
- 2 blikken kikkererwten
- 300 ml fijne kristalsuiker
- 1 citroen, het sap
- 2 el maïzena
- 1 tl vanille-extract
- 1 snuf zout
Topping:
- 50 g bevroren rood fruit
- 2 el agavesiroop
- 1 tl maïzena
- 60 granaatappelpitjes
- 60 g frambozen
- 1 handjevol basilicumblaadjes
Extra: bakplaat, bakpapier, handmixer, steelpan
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op.
- Klopt het kikkererwtenvocht op met de handmixer. Voeg beetje bij beetje, terwijl je door blijft mixen, de suiker en het citroensap toe. Schep tot slot de maïzena, het vanille-extract en het snufje zout erdoor.
- Doe de dikke room in een spuitzak en spuit op de bakplaat bolletjes in een kransvorm.
- Schuif de pavlova in de oven en bak ongeveer 2 uur en laat ongeveer 2 uur afkoelen in de oven.
- Verwarm het bevroren fruit, siroop en maïzena in een steelpannetje en verhit tot een stroperige siroop ontstaat.
- Giet de siroop over de taart en maak de pavlova op met de granaatappelpitjes, frambozen en basilicumblaadjes.
Tip: lekker met nog meer (rood) fruit zoals blauwe bessen en bramen.
Wil je meer recepten voor Kerstmis? Livingthegreenlife.com creëerde een party special waarin je dit vijfgangenmenu vindt, maar ook nog twee alternatieven vindt om van te smullen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier