+ enkele tips van de slaapexpert om vanaf morgen wél fris en fruitig uit bed te raken.
Dáárom hebben we het nu zo moeilijk om ‘s ochtends op te staan
Het is weer zover: de dagen worden steeds korter en vooral donkerder. Merk je dat het moeilijker wordt om ‘s morgens fris en fruitig uit je bed te stappen? No worries, want die vermoeidheid blijkt heel normaal te zijn, al kan je daar volgens slaapexpert Annelies Smolders wel iets aan doen.
Niet alleen dat verdomde coronavirus, maar ook de herfst heeft een invloed op ons slaapritme. Het liefst zouden we ze alle twee zo snel mogelijk wegtoveren, maar aangezien we nog stééds geen toelatingsbrief van Zweinstein ontvangen hebben, zullen we er samen met die verstoorde slaap helaas mee moeten leren leven. En je bent niet de enige die last heeft van vermoeidheid, want het is volgens erkend slaapexpert Annelies Smolders helemaal niet abnormaal dat we het nu zo moeilijk hebben om ‘s ochtends uit bed te kruipen.
Verminderd libido en lusteloosheid
‘Het is een feit dat we in de winter meer slapen en sneller moe zijn’, legt ze in een persbericht van Swiss Sense uit. ‘Duisternis is een grote uitlokker van slaap en vermoeidheid. Van zodra het donker wordt, maken we namelijk melatonine, het slaaphormoon, aan. Bij een te beperkte blootstelling aan daglicht kan het bioritme vervolgens ontregeld raken, waardoor het lichaam meer melatonine blijft aanmaken, ook overdag.’ Dat verklaart dus waarom we niet alleen overdag sneller moe zijn, maar ook ‘s ochtends moeilijk uit dat warme bedje raken. Uit het recentste onderzoek van Swiss Sense blijkt zelfs dat 39 % van de Vlamingen ‘s ochtends minstens één keer snoozet. Guilty!
Het is volgens Smolders trouwens ook normaal dat je lief al tijdens ‘Thuis’, tot vervelens toe, zit te knikkebollen. Omdat de dagen korter en donkerder zijn, begin je al veel eerder in de avond melatonine te produceren. Bij sommigen kunnen we volgens haar dan ook echt spreken van een winterdip. ‘Een winterdip brengt gevoelens van vermoeidheid en neerslachtigheid met zich mee. We hebben zin om meer te slapen en lijden aan initiatiefverlies of lusteloosheid. Daarnaast kunnen we ook meer prikkelbaar zijn, concentratieproblemen hebben en een verminderd libido ondervinden’, aldus de slaapexpert.
5 efficiënte tips om sneller wakker te worden
Allemaal goed en wel, maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je ook tijdens de herfst en winter fris en monter kan opstaan? Op het internet strooien ze in het rond met wondermiddeltjes die uiteindelijk allesbehalve doeltreffend zijn. Daarom geven Smolders en Saskia Vierhout, slaapspecialist bij Swiss Sense, vijf eenvoudige én efficiënte tips die je kunnen helpen om sneller wakker te worden.
- Zoek meteen licht op. Lijkt dat niets uit te halen, dan kan je eventueel een lichtbril aanschaffen die blauw kunstmatig daglicht uitstraalt. Dat kan je bioritme volgens Smolders op een positieve manier beïnvloeden. ‘Ik sta er al jaren van 1 oktober tot 1 april mee op en het maakt me een stuk energieker’, verzekert ze.
- Ook extra vitamine D innemen kan het tekort aan daglicht compenseren, waardoor je je wakkerder zal voelen.
- Een van de meest eenvoudige tips? Sporten! Het helpt je om ‘s ochtends energie voor de dag te verzamelen, waardoor je ook langer actief zal kunnen blijven. Tip: sport ‘s ochtends vóórdat je aan de werkdag begint.
- Snuif overdag (!) voldoende buitenlucht op. Laad je batterijen op door tijdens de pauze of lunch even naar buiten te gaan, zodat je voldoende daglicht kan opnemen.
- Creëer een goede slaapomgeving: ‘Zorg ervoor dat je in je slaapkamer echt tot rust kan komen. Het bed waarin je slaapt – of dat nu een matras of een boxspring is – moet bij jouw lichaam passen’, aldus Saskia. ‘Vergeet ook niet hoe belangrijk een hoofdkussen en een goed dekbed zijn. Dat laatste verzekert een aangenaam klimaat in bed. Denk hierbij aan natuurlijke materialen zoals wol en dons, die de warmte koesteren en zorgen voor natuurlijke ventilatie.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier