AHA: dit gebeurt er met je lichaam als je 30 minuten vroeger of later in bed kruipt
Je kent het wel: je favoriete serie loopt een paar minuutjes uit (lees: je kan het niet laten om toch een nieuwe aflevering van ‘Sex Education’ te kijken) of je hebt nog zin in een lekkere chocolademelk. Resultaat? Je belandt minstens een halfuur later dan gepland in bed. Dan ‘s anderdaags maar 30 minuten vroeger onder de lakens kruipen, toch?
Meer dan een halfuur vroeger of later in bed kruipen dan je gewoon bent, kan grote gevolgen hebben voor je lichaam en slaappatroon. Een halfuurtje lijkt nochtans onschuldig. Als je je tanden poetst, de lakens wil goed leggen of voor de tiende keer wil checken of je alle kaarsjes wel hebt uitgeblazen, zijn die 30 minuten snel om. Toch is het belangrijk om te weten welke voor- en nadelen ze hebben voor je slaapcyclus en gezondheid. Slaapdeskundigen vertelden in het magazine Bustle dat er geen universele regel bestaat die zegt hoeveel later of vroeger je je bed in mag kruipen. Ze raden wel aan om die 30 minuten te gebruiken om te bepalen wat jouw juiste slaappatroon is.
Als je je moe of slomer voelt, ligt dat in de meeste gevallen aan je slaapritme. ‘De meesten van ons slapen niet wanneer ons lichaam moe is, maar wel wanneer een tv-programma eindigt of wanneer onze partner beslist om naar bed te gaan’, vertelt dokter Neil Stanley. En eerlijk? Hij heeft helemaal gelijk! Toch zou het volgens hem een goed idee zijn om niet langer uit te rekenen of we nog wel zes of zeven uur kunnen slapen, wel om in bed te kruipen wanneer we ons echt slaperig voelen. En dan kan een klein halfuur een groot verschil maken.
Vroege vogel of nachtuil?
Onderzoek toont namelijk aan dat we verschillende chronotypes hebben. Een chronotype is de aangeboren voorkeur van je lichaam voor een bepaalde slaap-waakcyclus: sommige mensen zijn vroege vogels, terwijl anderen nachtuilen zijn die pas vast slapen wanneer het laat is. Volgens een nieuwe theorie is het belangrijk om een bedtijd te vinden die dicht aansluit bij je chronotype. Het zou dé sleutel zijn tot een rustgevende en bevredigende slaap. ‘Als je je bedtijd met 30 minuten aanpast om dichter bij je chronotype te komen, zal je waarschijnlijk sneller in slaap vallen, sneller in een diepe slaap raken én het makkelijker vinden om wakker te worden’, vertelt Stanley. Wie veel vroeger of later dan een halfuur naar bed gaat, zal alleen maar nadelen (lees: ochtendhumeur, rode ogen, flauwheid, ...) ondervinden.
Het is dus niet zo dat we plots om 21u in bed moeten kruipen om er zeker van te zijn dat we voldoende uitgerust zullen zijn. Integendeel, we moeten op zoek naar een slaapschema dat we kunnen aanhouden en perfect bij ons chronotype aansluit. Val je elke avond pas om 23u in slaap, ook al kruip je al om 20u in bed? Probeer vanavond dan eens om pas om 23u in bed te kruipen. Morgenvroeg toch nog niet uitgerust? Kruip dan een halfuurtje vroeger of later onder de lakens om je perfecte bedtijd uit te zoeken! Onthoud wel: niet langer dan een halfuur in de zetel blijven zitten, ook al is die seizoensfinale o zo spannend!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier