Voor veel mensen is oktober dé maand waarin ze hun rookverslaving voorgoed vaarwel zeggen. Doe jij ook mee? Dan hebben wij goed nieuws voor je. De kans op slagen is in oktober namelijk groter dan op 1 januari, een ander moment waarop veel mensen beslissen om te stoppen met roken.
De reden? Volgens onderzoekers heeft het allemaal te maken met sociale steun… Anton Kunst, hoogleraar sociale epidemiologie, deed in 2016 onderzoek naar het effect van Stoptober: een initiatief uit Nederland om gezamenlijk 28 dagen te stoppen met roken. En wat bleek? Zo’n 70 procent van de rokers die toen deelnamen, raakten hun sigaretten na de actie niet meer aan.
Samen doen
Het grote succes van de actie ligt volgens Kunst vooral aan het groepsgevoel dat in die maand heerst. ‘Stoppen op 1 oktober werkt beter dan 1 januari, omdat je het samen doet’, vertelt hij bij RTL Nieuws. ‘Voor iemand die probeert te stoppen met roken, is sociale steun heel belangrijk. Als mensen in de omgeving je aanmoedigen en door moeilijke momenten heen helpen, kan dat bijdragen aan het succes.’
Alleen stoppen
Mensen die er op 1 januari voor kiezen om te stoppen met roken, doen dit volgens hoogleraar preventieve gezondheidszorg Onno van Schayck dan weer vaak alleen. ‘Als iemand op oudejaarsavond zegt: “Dit is echt mijn laatste sigaret”, krijgt diegene vaak te horen dat ie dat toch nooit volhoudt’, klinkt het. ‘In oktober zijn er veel acties die specifiek gericht zijn op het stoppen met roken. Die support uit allerlei verschillende hoeken werkt effectief.’
Beter vooruitzicht
Ook het vooruitzicht van de ‘korte’ periode zou goed werken, aldus Kunst. ‘Het doel van 28 dagen stoppen werkt mentaal heel goed. Rokers denken: het is maar 28 dagen.’ Uit onderzoek blijkt dat als iemand vier weken stopt, de ergste afkickverschijnselen voorbij zijn. Als je dan de routine van het grijpen naar de sigaret onder controle hebt, is het gevoel om de 29e dag een peuk te pakken minder groot. Dus, roepen we #stoptober dan ook in België tot leven?
Hulp nodig bij het stoppen met roken? Meer info vind je op de website Tabakstop.be.
Tekst: Justine Wouterson
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier