De eerste keer langsgaan bij de gynaecoloog is best spannend, maar eigenlijk is het helemaal niets om je druk over te maken. Wij vertellen je met alle plezier wat je moet weten.
Wanneer?
Er wordt gezegd dat het pas nodig is om een gynaecoloog te bezoeken één of twee jaar nadat je voor het eerst seks had. Als je al eerder intieme klachten of vragen hebt, of als je graag zwanger wil worden, kan je natuurlijk beter vroeger gaan. Rond je 25ste verjaardag krijg je trouwens een brief van de gynaecoloog waarbij je uitgenodigd wordt om je te laten testen op baarmoederhalskanker. Als je dan nog nooit gegaan bent, is die brief een reminder om dringend eens een afspraak te maken.
Waarom?
Een gynaecoloog kan je onder andere helpen bij jouw persoonlijke probleempjes en zal zijn kennis toespitsen op jouw specifieke vragen of problemen. Het internet is nog steeds geen professionele arts. Aangezien een gynaecoloog dat wel is en hij vast al héél veel dingen heeft gehoord en gezien in zijn leven, hoef je je absoluut niet te schamen om in detail te gaan. Dat zal het genezingsproces enkel versnellen.
Voor een uitstrijkje kan je ook gewoon bij je huisarts terecht. Daarvoor hoef je niet per se een afspraak bij een gynaecoloog te maken. Als de resultaten van het uitstrijkje afwijken, kan het zijn dat je huisarts je doorverwijst naar een gynaecoloog.
Verder is een gynaecoloog ook nodig als je zwanger bent of zwanger wil worden.
Wie?
Voor je een gynaecoloog kiest, hoor je best even rond bij vrouwelijke familieleden en vriendinnen. Hebben zij een gynaecoloog waar ze een goed gevoel bij hebben? Dan voel jij je er vast ook wel goed bij. Of het een man of een vrouw is, zou geen verschil mogen maken. Voel je je comfortabeler bij een vrouw, dan is dat jouw keuze, maar mannelijke gynaecologen kennen hun veld minstens even goed.
Wat trek je aan?
Het is het handigst als je een rok of jurkje aantrekt voor je bezoek aan de gynaecoloog. Dat kan je namelijk makkelijk naar boven houden als je op de onderzoekstafel gaat liggen. Zo hoef je je niet volledig uit te kleden.
Lijdensweg?
Je bezoekje aan de gynaecoloog verloopt gewoonlijk pijnloos. Je gaat op een tafel liggen en spreidt je benen, en je voeten kan je laten steunen in de beugels. Vervolgens zal de gynaecoloog een eendenbek – het medische hulpmiddel, uiteraard – in je vagina inbrengen om die beter te kunnen onderzoeken. Daarvoor wordt meestal glijmiddel gebruikt, zodat het geen pijn doet. Je kan ook een uitstrijkje laten nemen. Ook daar zal je amper iets van voelen. Het onderzoek is voor je het weet voorbij, én het is pijnloos. Niets om je druk over te maken, dus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier