Op de interactieve kaart zie je in welke tuinen en op welke weides je je tent mag opstellen.
ZALIG: dankzij dit Belgische platform kan je (gratis!) kamperen in iemands tuin
Een reisje maken in eigen land, het is iets wat ons deze zomer hoogstwaarschijnlijk te wachten staat. Niets mis mee, want ons belgenlandje heeft ook heel wat mooie pareltjes om te ontdekken. Eerder een natuur- dan cultuurfanaat en absoluut geen zin om in een met tapis plein bedekte hotelkamer aan de kust te overnachten? Dan hebben we goed nieuws, want dankzij een nieuw online platform kan jij tóch met de tent op reis.
Oké, je zou in principe naar de Ardennen kunnen trekken en daar je tent kunnen opstellen, maar er is een maar. In België is het bij wet verboden om te wildkamperen. Dat wil zeggen dat je je hangmat niet zomaar in het wilde weg mag ophangen. Wat je wel kan doen, is op zoek gaan naar een bivakzone waar je je tent wél kan en mag opzetten zonder de regels te overtreden. Klein probleempje: die bivakzones zijn in de meeste gevallen aan de krappe kant (lees: je kan er met moeite twee volwaardige tenten wegzetten), iets wat de meeste kampeerders juist verafschuwen.
Laagdrempelig reizen
En aangezien we deze zomer hoogstwaarschijnlijk allemaal naar zo’n bivakzone zullen trekken, zou dat weleens voor vestimentaire probleempjes kunnen zorgen. Of niet? Enter: Welcome to my Garden, een gloednieuw burgerinitiatief dat kampeerders de mogelijkheid geeft om gratis in iemands tuin te overnachten. Wie plaats zat heeft in zijn/haar tuin, een weide heeft of naast het zwembad nog net voldoende ruimte heeft om een tent neer te zetten, kan zich aanmelden op het platform en zijn stukje grond ter beschikking stellen voor fanatieke backpackers. Het heeft dus iets weg van Airbnb, maar dan voor kampeerders.
Het is de Vlaming Dries Van Ransbeeck die met het originele initiatief op de proppen komt. ‘Het lijkt me de ideale gelegenheid om er met de fiets of rugzak op uit te trekken en ons eigen land beter te leren kennen. Aangezien drukke plaatsen best vermeden worden en wildkamperen niet toegelaten is in België, vroeg ik me af hoe we het op een laagdrempelige manier mogelijk kunnen maken om voldoende leuke plaatsen te vinden waar reizigers eenvoudigweg een tent kunnen opzetten’, vertelt hij in een interview met Knack. ‘Zo kwam ik op het idee om een netwerk van burgers te verzamelen die hun eigen tuin of wei gratis ter beschikking stellen als een rudimentaire kampeerplaats aan trage reizigers.’
Al fietsend of wandelend
Met behulp van zijn interactieve kaart kan je aan de hand van een blauw icoontje zien in welke tuin je je tent mag opstellen. Je kan de contactgegevens van eigenaar van de tuin/grond/weide terugvinden, zien hoeveel plaatsen die persoon ter beschikking stelt, nagaan welke faciliteiten je er mag gebruiken en op een foto zien hoe de kampeerplaats eruitziet. Daarnaast zijn ook zo goed als alle bivakzones op de kaart aangeduid.
Wil je zelf eens proeven van een trektocht in eigen land en kamperen in iemands tuin? Dan kan je de eigenaar best even op voorhand contacteren. Dieter doet ook een warme oproep om enkel al wandelend of fietsend te kamperen en je niet met de auto te verplaatsen. ‘Tijdens de lockdown hebben we uitgebreid de tijd gehad om al wandelend of fietsend de trage wegen in onze buurt te ontdekken. Laat ons op dat elan doorgaan deze zomer door op een trage manier rond te reizen in eigen land’, liet hij nog weten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier