'Ik ga een "knuffelstok" maken waarmee ik de kandidaten vanop afstand toch eens kan vastpakken', lacht de presentator.
Wim Opbrouck zit deze zomer aan’t zeetje voor een nieuw seizoen ‘Bake Off Vlaanderen’
Zelfs na drie succesvolle seizoenen van ‘Bake Off Vlaanderen’ en een lockdown die voor een ongeziene bakwoede zorgde in Vlaanderen, is Wim Opbrouck niet aan het bakken geslagen. Maar dat maakt hem niet minder perfect als presentator van het populaire bakfestijn op VIER. Meer dan ooit komt het taalkundig talent thuis in de baktent, nu ze in zijn West-Vlaanderen werd opgeslagen.
En of Wim Opbrouck blij is dat hij voor de vierde keer – spin-offs niet meegeteld – aan een seizoen van ‘Bake Off Vlaanderen’ mag beginnen. ‘Ik heb er enorm voor gevreesd dat het niet zou doorgaan door de coronacrisis’, zegt hij. ‘En nu nog. Niets is zeker in deze tijd. Het is een heel kwetsbare situatie. Er moet maar één besmetting op de set zijn en het is gedaan, dan kunnen we de boel stilleggen. Daar houden we rekening mee. Maar ik heb er heel veel zin in. Doordat bijna alles afgelast is, is dit mijn core business deze zomer. Ze gaan me moeten intomen.’
De nodige maatregelen worden getroffen, maar mondmaskers zullen niet te zien zijn op het scherm. ‘We vormen een bubbel met de kandidaten, dus je zal me wel naast hen zien staan’, vertelt Wim. ‘Maar knuffelen ligt moeilijk. Ik ben aan het denken om een soort “knuffelstok” te maken: zo’n lange stok met een hand aan (lacht). Zo kan ik de kandidaten vanop afstand toch eens vastpakken. Ik ben echt een vastpakker.’
Tegenwind
De ploeg begint vandaag hoopvol aan de opnames van de eerste aflevering. Niet in ‘t groen in Schoten, zoals vorig jaar, maar in Oostende, met zicht op de zee. Idyllisch, of toch als het weer mee zit. ‘Als we tot 8 Beaufort halen, moet de tent ontruimd worden’, vertelt de presentator. ‘Vandaag (woensdag, red.) zitten we aan zo’n 7 Beaufort.’ Dat is eraan te horen. Burgemeester Tommelein moet tijdens zijn welkomstwoord zijn stem flink verheffen om boven het gekraak van de tent uit te komen. ‘Daar gaan we iets aan moeten doen, maar ook dat is de zee. De wind beukt hier. Iedereen die ooit in een appartement aan de zee heeft gezeten, kent het rammelen van de ramen. Ik hoop dat het zal meevallen. Voor het eerste weekend van de opnames geven ze gelukkig goed weer.’
Meer dan een bakprogramma
De voorbije drie seizoenen, de kerstspecial en de corona-versie ‘Bake Off @ Home’ waren stuk voor stuk successen. De liefde en vooral de talige virtuositeit waarmee Opbrouck het programma leidt, is een van de grote troeven. ‘Voor mij is het meer dan gewoon een bakprogramma’, vertelt hij. ‘Ik wil dat mijn presentatie echt state of the art is. Ik maak ze samen met Frederick Deloddere. Ik probeer hem altijd vermeld te krijgen in artikels maar hij wordt steeds geschrapt, dus bij deze: Frederick Deloddere (lacht). Zonder hem zou ik het niet kunnen. Op zaterdag en zondag nemen we op, dus we spreken altijd af op vrijdag. Als het mooi weer is zitten we liefst bij mij thuis in de tuin, met een flesje rosé erbij. Dan bereiden we het hele opnameweekend voor. De presentaties zijn altijd uitgeschreven, maar er wordt ook vaak ter plaatse geïmproviseerd, bijvoorbeeld wanneer ik langs de kandidaten loop terwijl ze aan het bakken zijn.’
Vorig jaar won Opbrouck de Publiekprijs Jan Wauters voor zijn werk in ‘Bake Off’. De prijs bekroont iemand ‘die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit’. Zorgt dat voor extra druk? ‘Extra druk voel ik niet, maar ik ga niet rond de pot draaien: ik ben heel trots op die prijs. We steken veel werk in de presentatie. Laat ons wel wezen, ik ben niet de modale presentator.’
Plagen is liefde vragen
Even kenmerkend als de woordspelingen, zijn de plaagstoten die Opbrouck uitdeelt aan de kandidaten, liefst op een moment van stress. ‘Ik ben een liefdevolle plaaggeest’, zegt hij daarover. ‘Ik ga soms heel bewust over een grens met de kandidaten. Vaak vinden ze dat tof. Ik heb een heel goede mensenkennis, al zeg ik het zelf, dus ik denk niet dat ik snel te ver zal gaan. Op een emotioneel moment vind ik het beter om met een mop te reageren, dan slijmerig mee te gaan in hun emotie. Op zo’n moment moet je kunnen zeggen: cut the crap. Maar altijd op een respectvolle manier.’
Net als Jeroom, die ‘Bake Off Junior’ zal presenteren, laat Opbrouck het proeven aan de jury over. Ondanks het feit dat hij – in tegenstelling tot Jeroom – een echte zoetekauw is. ‘Ik proef niet, ik degusteer. Het echte proeven is aan de jury. Ik daag mezelf elk seizoen uit om geen gram bij te komen tijdens de opnames en dat wil ik dit jaar volhouden. Want ik ben echt een zoetekauw. Als je me laat doen, dan ga ik los. Mijn lievelingsgebak is een miserable. Het is een van de meest complexe gebakjes om te maken, maar zo lekker. Helaas is het nog nooit gemaakt geweest in het programma.’
Het vierde seizoen van ‘Bake Off Vlaanderen’ zal dit najaar te zien zijn op VIER.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier