Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Wout Hendrickx voor Flair

Welk recept ga jij als eerste uittesten?

Van wortelwafels tot ontbijtpizza’s: 4 trendy ontbijtrecepten om vandaag nog te proberen

Het ontbijt is niet alleen de belangrijkste maaltijd van de dag, maar meteen ook de leukste. Niks fijner dan recht uit je bed rollen en aanschuiven voor heerlijk eten, toch? Wij zetten de 4 meest trendy ontbijtrecepten van het moment op een rij.

Ontbijttrend: hartige wafels


Wafels zijn hot & letterlijk overal! Je ziet ze op een stokje, in hartjesvorm of met heerlijke fruitige toppings. Hartige wafels (op basis van een groentebeslag met zoete aardappel of courgette) zijn de nieuwste telg in de familie en bijzonder lekker als ontbijt.

Wortelwafels met knapperige coppa en avocado voor 6 pers. (40 min.)


• 200 g wortelen

• 100 g zelfrijzende bloem

• 1/2 el bakpoeder

• 1 ei

• 50 g boter, gesmolten

• 170 ml melk

• 3 avocado’s

• 2 el gehakte bieslook

• 12 plakjes coppa

• 1 kl chilivlokken

• 2 lente-uitjes, in schuine ringen

• peper en zout

Zo maak je het

1. Schil de wortelen en snij in blokjes. Kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet af en prak fijn. Laat afkoelen.

2. Mix de bloem met het bakpoeder, het ei, de boter en de melk tot een glad beslag. Schep er de wortelpuree onder en roer goed. Verhit het wafelijzer en bak wafels van het beslag.

3. Haal het vruchtvlees uit 2 avocado’s en prak het fijn. Kruid met peper en zout en meng er de gehakte bieslook onder. Haal het vruchtvlees uit de resterende avocado en snij het in fijne plakjes.

4. Bak de plakjes coppa knapperig in een droge koekenpan. Schep een lepeltje avocadocrème op een wafeltje, leg er plakjes avocado op en daarop twee plakjes coppa. Werk af met chilivlokken en lente-ui.

Ontbijttrend: brood zonder bloem


Naast de zuurdesemtrend gaan we nu allemaal overstag voor brood op basis van notenmeel of een andere bloemvervanger: denk aan amandelbrood, brood op basis van havermout of pompoenbrood. Dit notenbrood zit boordevol vitamines en geeft een verzadigd gevoel, dus je eet er minder van.

Zaden-notenbrood met twee spreads (20 min. + 40 min. in de oven)


• 100 g amandelen

• 100 g pecannoten

• 100 g pompoenpitten

• 100 g sesamzaad

• 100 g pijnboompitten

• 100 g zonnebloempitten

• snufje zout

• 3 el zonnebloemolie

• 3 el gehakte gedroogde abrikozen

• 5 eieren

Voor de bietenspread:

• 2 gekookte rode bieten

• 1 teentje knoflook, gepeld en geperst

• 150 g ricotta

• 1 el balsamicoazijn

• flinke handvol walnoten, gehakt

• ½ lente-ui, in ringetjes

• peper en zout

Voor de tonijnsalade:

• 150 g tonijn, blik

• 100 g cottage cheese

• 1 sjalot, gesnipperd

• 1 stengel selder, in blokjes

• 1 el kappertjes

• peper en zout

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe alle noten, pitten en zaden in een kom. Voeg zout, olie en abrikozen toe en roer goed door.

2. Voeg de eieren een voor een toe en meng goed. Schenk het beslag in een ingevet cakeblik van 30 x 10 cm en zet 40 à 50 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

3. Mix alle ingrediënten – behalve de noten en lente-ui – voor de bietenspread en kruid met peper en zout. Doe in een kommetje en werk af met de noten en lente-ui.

4. Prak de tonijn fijn met een vork. Schep er de cottage cheese, sjalot, selder en kappertjes onder en kruid met peper en zout. Serveer het brood met de spreads.

Ontbijttrend: ontbijtpizza’s


Pizza eet je niet alleen ‘s avonds op de zetel. Na de hartige ontbijtpizza’s met spek en ei smullen we nu van de gezondere variant op basis van granola, afgewerkt met yoghurt en fruit.

Granolapizza met Griekse yoghurt en gemengd fruit voor 4 pers (15 min. + 10 min. in de oven)


•  30 g gemengde noten

• 1 el pompoenpitten

• 1 el zonnebloempitten

• 120 g havermout

• 1 el ahornsiroop

• 2 el kokosolie, gesmolten

• 4 aardbeien

• handvol kersen

• handvol bramen

• enkele muntblaadjes

• 200 ml Griekse yoghurt

• pitjes van ½ granaatappel

• honing

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Mix de noten en havermout fijn met de ahornsiroop en kokosolie. Druk de mix stevig aan in een pizzavorm en bak 10 à 15 minuten in de oven. Laat goed afkoelen voor je de bodem uit de vorm haalt.

2. Spoel de aardbeien, kersen, bramen en muntblaadjes. Snij de aardbeien doormidden. Schep de yoghurt op de granolabodem en verdeel er het fruit over. Bedruppel met wat honing. Makkelijk vooraf! Je kan de bodem vooraf maken en in een luchtdichte doos tot vier dagen bewaren. Ideaal voor een snel ontbijt doordeweeks.

Ontbijttrend: ontbijtijs


Icecream for breakfast? Waarom niet? Deze met avocado is zo lekker! Echte chocoholics voegen nog extra cacaopoeder toe aan het basisbeslag…

Ontbijtijsjes – 8 à 10 stuks (10 min. + 4 uur in de diepvries)


• flinke handvol spinazie

• 1 avocado, in blokjes

• 1 banaan, in schijfjes

• 250 ml kwark

• sap van 3 sinaasappelen

• 100 g fondantchocolade

• handvol gemengde noten, gehakt

• kokospoeder

Zo maak je het

1. Doe de spinazie met het vruchtvlees van de avocado, de banaan, de kwark en het sap van de sinaasappelen in een blender en mix fijn.

2. Giet het mengsel in de ijsjesvormpjes en steek er een stokje in. Zet minstens 4 uur in de vriezer.

3. Smelt de chocolade. Dip elk ijsje enkele centimeters in de chocolade. Werk af met gehakte noten of kokospoeder.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '