1. ‘Whatever, het is goed’
Passieve agressie is een van de meest ongezonde zaken in een relatie. Dingen onder het tapijt vegen kan helpen, maar wees je ervan bewust dat dat slechts een tijdelijke ‘oplossing’ is en dat het heikele punt waarschijnlijk weer bovenkomt in een latere discussie.
2. ‘Dit is jouw schuld’
Ongeacht de verantwoordelijkheid van je lief eindigt een discussie nooit goed als de schuld op één persoon geschoven wordt. Zelf een deel van de verantwoordelijkheid nemen is niet gemakkelijk, maar als iemand blijft aandringen dat jij de schuldige van het probleem bent, is het logisch dat je al snel in de verdediging schiet.
3. ‘Doe wat je wil’
Het is duidelijk dat je níét wil dat je lief doet wat hij/zij wil, want dan was er in eerste instantie nooit ruzie geweest. ‘Doe wat je wil’ als argument gebruiken, moedigt hem/haar alleen maar aan om dingen te doen uit wrok, en dat maakt de hele situatie duizend keer erger.
4. ‘Ik wil er nu niet over praten’
Ruzie komt nooit gelegen. Als je echt denkt dat het beter is om later te praten, zijn er manieren om dat aan te geven die iets efficiënter zijn. Het is ook cruciaal dat je duidelijk maakt dat ‘dingen later bespreken’ niet wil zeggen dat je het probleem niet belangrijk genoeg vindt.
5. ‘Jij doet nooit/altijd...’
Je hebt je slag al verloren wanneer je deze zin gebruikt. ‘Altijd‘ en ‘nooit‘ zijn zelden nauwkeurige metingen die eenvoudig te counteren zijn.
6. ‘Jij bent zó *kleinerend bijvoeglijk naamwoord*’
Kwetsende opmerkingen zullen ongetwijfeld gevolgen hebben die niets met de ruzie te maken hebben. Zelfs nadat jullie alles uitgepraat hebben, zal je lief zich altijd herinneren hoe je hem een mes in de rug stak. Blijf respectvol voor elkaar, zelfs in de moeilijkste discussies.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier