Bijna 5 euro aan servicekosten en dan nog eens bijna 10 euro voor de verpakking?!
Betaalden we onterecht te veel voor ons Tomorrowland-ticket?
De ticketverkoop van Tomorrowland ligt onder vuur. Deze keer niet omdat de kaartjes zo snel uitverkocht waren, maar omdat er bovenop de prijs van een ticket nog een heleboel extra kosten bijkwamen. De economische inspectie onderzoekt nu of die verboden zijn.
Voor een dagticket voor een van de twee weekends van Tomorrowland moet je al een serieuze geldsom ophoesten, meer bepaald 101 euro. Dat is niet weinig, maar in ruil daarvoor krijg je volgens de organisatie en honderdduizenden feestvierders de ervaring van je leven. Onlangs bleek dat je eigenlijk nog een stuk dieper in je portemonnee moet tasten om een toegangsticket te bemachtigen, want bovenop de prijs kwamen nog verschillende extra kosten.
Extra kosten
Zo moet je 4,75 euro betalen voor het afhandelen van je ticket, wat de zogenaamde servicekosten zijn. Daarnaast ben je verplicht om 9,50 euro neer te leggen om je festivalbandje in een mooi doosje – de treasure case – thuis te krijgen. Dat zijn dus de verpakkingskosten. Alles samen is dat een meerkost van 14,25 euro op een ticket dat toch al niet goedkoop is. Dat geld kan je beter ter plekke uitgeven aan een hapje of een drankje tijdens het feesten.
Klachten
Er kwamen daarom heel wat klachten binnen bij de Federale Overheidsdienst Economie. Minister van Economie Kris Peeters geeft de festivalgangers gelijk en zegt dat de economische inspectie de ticketverkoop momenteel onderzoekt. In België geldt er immers een e-commercewetgeving die duidelijk stelt dat alle verplichte taksen en kosten inbegrepen moeten zijn in de aangeduide ticketprijs. Het enige wat een organisatie nog mag aanrekenen, zijn verzendingskosten. ‘Bij Tomorrowland werden service- en verpakkingskosten aangerekend, maar die zijn onlosmakelijk verbonden aan de aankoop van een ticket’, aldus minister Peeters tegen VRT Nieuws.
Fikse boetes
De organisatie riskeert fikse boetes voor de overtreding. ‘Die kunnen oplopen tot 200.000 euro als de organisatie te kwader trouw handelde’, vertelt minister Peeters aan VRT Nieuws. De lucky bastards die een ticket kondigen bemachtigen, hoeven nog geen gat in de lucht te springen, want die eventuele boete betekent niet dat ze worden terugbetaald. Als je echt je geld terugwil, moet je een klacht indienen bij het gerecht. Als Tomorrowland niet akkoord gaat met de boete, gaat de zaak naar Justitie. Wie dan een klacht neerlegde bij de economische inspectie, kan zich benadeelde partij stellen in de zaak.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier