Schokkende cijfers...
Bijna 1 miljoen Belgen loopt risico ziek te worden door drinken van ongezond kraantjeswater
De Europese Commissie publiceerde een rapport waaruit blijkt dat 8 % van onze bevolking gezondheidsrisico’s loopt door het drinken van kraantjeswater dat niet van goede kwaliteit is. De Vlaamse Milieumaatschappij weerlegt dat.
Sommige mensen zweren bij flessenwater, terwijl anderen dan weer gewoon hun glas vullen met water uit de kraan. Dat laatste spaart je een pak geld uit en smaakt ook heel lekker. Maar uit een rapport van de Europese Commissie blijkt nu dat dat toch niet altijd zo’n gezond idee is. In 2015 zouden in heel Europa maar liefst 22,7 miljoen mensen ongezond kraantjeswater hebben gedronken.
Controles
In België zou het gaan om bijna 1 miljoen mensen; 900.000 om precies te zijn, wat 8 % van onze bevolking betreft. De Vlaamse Milieumaatschappij weerlegt die cijfers en beweert dat het drinken van kraantjeswater in Vlaanderen geen gezondheidsproblemen veroorzaakt. ‘We controleren het kraantjeswater in Vlaanderen dagelijks, en in 99,6 % van de controles blijkt het water gezond te zijn’, aldus beleidsmedewerker Jan Dhaene. ‘De overige 0,4 % – dus de stalen die van slechte kwaliteit zijn – hebben we te danken aan de aanwezigheid van lood in het water.’
Lood
Dat is niet de schuld van de watermaatschappijen, want zij hebben het drinkwaternet jaren geleden al gemoderniseerd. ‘Sommige gebouwen hebben nog steeds loden waterleidingen‘, aldus Jan Dhaene. ‘Als water daar lang in stilstaat, lost het lood op en mengt het zich met het water. Dat is gevaarlijk, want lood kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel verstoren. Vooral kinderen en zwangere vrouwen lopen dan het risico om ziek te worden. De overheid riep de bevolking daarom op om hun loden leidingen te vervangen, maar dat gebeurde dus nog niet overal.’
Oudere gebouwen
In Wallonië is de situatie iets slechter, omdat daar veel meer oudere gebouwen staan die loden waterleidingen hebben. Er wordt ook minder geld aan het onderhoud ervan besteedt én de leidingen liggen onder de grond, waardoor mensen zich er niet veel zorgen over maken.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier