Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

De kerncentrales in Doel en Tihange zouden tegen 2025 moeten sluiten, maar zover is het nog lang niet.

HOE ZIT HET NU? Gaan onze kerncentrales sluiten of niet?

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het plan was al een hele tijd om de twee grote kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten tegen 2025. Er wordt binnen de regering momenteel echter stevig gediscussieerd over wat dat zal kosten.


Het parlement keurde vijftien jaar geleden een wet goed die de geleidelijke kernuitstap uittekent. Daarin staat dat de centrales na 40 jaar dienst moeten sluiten. In verschillende landen over de hele wereld wil men van kernenergie af omdat die vervuilend, duur en onveilig is. De scheurtjes in de reactoren van Tihange bevestigen dat. Toch kwam de federale regering bij het begin van deze regeerperiode al terug op haar eerdere beslissing en stelde ze de kernuitstap uit. De nieuwe deadline is het jaar 2025.

Gascentrales


Een volledige uitstap is tegen dan perfect mogelijk dankzij de groei van hernieuwbare energie (denk aan onder andere windmolens; enorme turbines op zee kunnen al 20 % van de Belgische elektriciteit produceren), sterke elektriciteitsverbindingen met de buurlanden en efficiënte gascentrales. Die laatste zijn aanvullend en moeten enkel voor stroom zorgen als er te weinig hernieuwbare energie is.

Studie


Toch gaan niet alle partijen daarmee akkoord. N-VA wil dat we nog zeker tien jaar langer kernenergie gebruiken, want volgens de partij zal dat een pak goedkoper zijn voor de bevolking én beter voor het milieu. Een studie van Gents professor Johan Albrecht moet nu meer duidelijkheid scheppen, zodat de politieke discussie afgerond kan worden.

Duurder


Volgens zijn rapport is het niet goedkoper om de kernuitstap uit te stellen. Integendeel, het zal alleen maar duurder worden als we kernreactoren in de toekomst willen opdoeken. Uitstellen betekent inderdaad 900 miljoen euro per jaar besparen omdat er geen gascentrales gebouwd moeten worden. Maar dat is louter op korte termijn berekend, want Europa wil tegen 2050 af van fossiele brandstoffen. Als de kernuitstap uitgesteld blijft worden, zal het moeilijk zijn om dan nog gascentrales te bouwen om verloren energiecapaciteit over te nemen.

15 euro per gezin


Bovendien kan de internationale gasprijs volgens professor Albrecht ook nog dalen, waardoor die kostprijs van 900 miljoen euro per jaar zelfs kan dalen tot 15 miljoen euro per jaar. Dat is nog steeds een serieus bedrag, maar omgerekend is dat volgens Energieminister Marie-Christine Marghem zo’n 15 euro extra per gezin per jaar.

Hogere energiefactuur


N-VA blijft bij zijn standpunt. Volgens hen gaat de gasprijs enkel stijgen en hoeven er dankzij een uitstel van de kernuitstap misschien zelfs geen gascentrales gebouwd worden. De technologie van hernieuwbare energie zal tegen dan immers weer een stap verder staan, waardoor we voldoende zullen hebben aan groene stroom. Volgens N-VA zal ook onze economie lijden onder de kernuitstap omdat de hogere energiefactuur van de Belgische bedrijven een enorm nadeel is ten opzichte van de concurrentie in het buitenland. Zij zullen die naar hun klanten toe verrekenen in de factuur, waardoor de burger weer de dupe zal zijn.

Keuze


Premier Charles Michel wil alleszins snel tot een akkoord komen, dus de politieke partijen zullen binnenkort de knoop moeten doorhakken. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '