Vandaag stemt het Europees Parlement hierover.
Komt er een einde aan het zomer- en winteruur?
Het Europees Parlement stemt vandaag over het stoppen van de omschakeling tussen zomer- en wintertijd. Is het binnenkort voorgoed gedaan met om het half jaar alle klokken terug op het juiste uur te zetten?
Heel wat leden van het Europees Parlement zijn die halfjaarlijkse wijziging van de klok grondig beu. De omschakeling ligt vast in een Europese richtlijn, waardoor alle lidstaten eind maart de klok een uur vooruitzetten en het laatste weekend van oktober opnieuw een uur terugdraaien. De regel is destijds ingevoerd omdat alle landen dankzij de zomertijd een pak energie bespaarden, omdat de lichten in de zomer een uur later konden worden aangestoken.
Schadelijk
De afgelopen jaren kwam dat systeem echter steeds meer onder vuur. Het zou volgens tal van gezondheidsexperts schadelijk zijn voor onze ‘interne klok’ als die tweemaal per jaar bruut verstoord wordt. Zeker ouders met jonge kinderen of ouderen kunnen hiervan meespreken. Het aantal verkeersongevallen en hartaanvallen stijgt zelfs de dag na die uurwisseling. Een tachtigtal parlementsleden kan zich daarin vinden en deze coalitie wilde een stemming.
Onvoorspelbaar
Dat gebeurt nu vandaag in Straatsburg. Het eindresultaat is onvoorspelbaar: wordt de omschakeling tussen zomer- en wintertijd afgeschaft? En zo ja, voor welke van de twee kiest men dan? Wat het parlement ook beslist, de kwestie moet toch eerst goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Voorlopig schakelen we eind maart dus nog over op zomertijd, de vraag is of het de laatste keer zal zijn.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier