Verder blijkt uit de grote gezinsenquête van de Vlaamse Overheid dat 1 op de 5 gezinnen niet het geld heeft om jaarlijks op vakantie te gaan.
ONDERZOEK: Vlaming droomt van huisje-tuintje-boompje inclusief klassiek gezin
De gemiddelde Vlaming droomt nog steeds van een traditioneel gezin. Althans volgens de grootschalige gezinsenquête die in 2016 werd uitgevoerd door de Vlaamse overheid. Verder blijkt dat het huishouden nog altijd een vrouwentaak is en dat het op financieel vlak voor heel wat Vlamingen beter kan.
Zo’n 2.683 gezinnen met kinderen in Vlaanderen en Brussel namen in 2016 deel aan een grootschalige gezinsenquête van de Vlaams overheid. Een van de meest opvallende resultaten is dat het klassieke tweeoudergezin nog steeds de ultieme droom blijft voor veel Vlamingen.
De meerderheid van de gezinnen die deelnamen aan de enquête zijn dan ook zo’n kerngezin. Amper 10 % van de gezinnen was nieuw samengesteld, en bij 18 % had het gezin één ouder. ‘We zien dat een traditioneel klassiek gezin voor de meeste mensen een streefdoel is’, bevestigde Liesbeth Wyseur van het Departement Welzijn aan VRT NWS.
De was en de plas is nog steeds voor de vrouw
Ook frappant is dat anno 2018 vrouwen nog altijd meer in het huishouden doen dan mannen. Zo vindt 40 % van de vrouwen dat ze meer huishoudelijke taken opnemen dan eerlijk is, tegenover nog geen 5 % (!) van de mannen. De zorg voor de kinderen wordt volgens 75 % van de ondervraagden dan weer wél eerlijk verdeeld met de partner.
Voor de opvang van de kinderen wordt bij zo’n 4 op de 10 Vlaamse gezinnen de hulp van grootouders, maar ook ooms en tantes ingeschakeld. Zo’n 30 % geeft aan een beroep te doen op betaalde kinderopvang.
Op vlak van opvoeding wil de Vlaming zijn kinderen vooral leren om respect te hebben voor anderen. Ook ‘gevoel voor verantwoordelijkheid’ en ‘voor zichzelf kunnen opkomen’ vinden Vlaamse ouders belangrijke waarden.
1 op de 5 kan niet op reis
Minder positief is dat 1 op de 10 gezinnen moeilijk blijkt rond te komen. Bij tweeverdieners is dat slechts 3,6 %. Bij koppels waarvan slechts een van de twee partners werkt, bedraagt het cijfer 18 %.
Meer dan 1 op de 5 geeft aan dat een jaarlijkse reis van een week er niet af kan. Bij éénverdienersgezinnen is dat 1 op de 3.
Net geen 20 % van de ondervraagden zegt dan weer zich geen onverwachte uitgave van 1.000 euro te kunnen permitteren. Die cijfers liggen nog hoger bij gezinnen afkomstig buiten de Europese Unie, laaggeschoolden en single ouders.
Nog meer nieuws:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier