Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Haal die Nokia 3310 maar boven!

Onze oude gsm’s zijn veel geld waard

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Iedereen heeft wel ergens een oude gsm liggen, achteraan in een of andere schuif. Die oude exemplaren zijn nochtans een fortuin waard. Ze zitten vol herbruikbare grondstoffen zoals kobalt, die miljarden euro’s kunnen opleveren.


Terwijl sommige iPhones al na één valpartij volledig kapot zijn, gingen de oude gsm’s járen mee. Ze leken wel onverwoestbaar en daarom hebben veel mensen nog zo’n exemplaartje thuis liggen, als plan B voor als de moderne snufjes het laten afweten. Toch zouden we beter met z’n allen onze oude gsm’s inleveren, ze bevatten immers een schat aan kostbare herbruikbare grondstoffen.

Uitbuiting


Umicore is zo’n fabriek die waardevolle metalen terugwint uit afval. Uit 35.000 oude smartphones halen ze voor 38.000 euro aan goud, 2.850 euro aan zilver en 1.500 euro aan koper. In onze oude gsm’s zit ook kobalt, een stof die gebruikt wordt om elektrische auto’s te laten rijden. Een jaar lang afgedankte toestellen recycleren zou twee miljoen (!) voertuigen kunnen laten rijden op elektriciteit. Kobalt is een schaars goed en door de grote vraag ernaar wordt het steeds duurder. Mensen in ontwikkelingslanden worden al jaren uitgebuit om die grondstof te ontginnen terwijl we allemaal makkelijk ons steentje zouden kunnen bijdragen door onze oude gsm’s in te leveren.

Ramp


Volgens de Verenigde Naties zijn de toestellen die we jaarlijks weggooien zo’n 9 miljard dollar waard. Helaas wordt daar in werkelijkheid maar een klein percentage – 1 tot 3 procent – van gerecycleerd, waardoor we heel wat kostbare grondstoffen verloren laten gaan. Dat is omdat de inzameling van afgedankte smartphones een ramp is. Recupel deed een onderzoek waaruit blijkt dat elk gezin zeker tien ongebruikte elektrotoestellen, niet enkel gsm’s, heeft.

Containerpark


De inzameling van klein elektro, waaronder smartphones, stijgt de laatste jaren wel, en dat is een goede zaak. Ook scholen doen een jaarlijkse inzamelactie, maar die zou volgens Recupel uitgebreid mogen worden naar meerdere keren per jaar. Heb je nog een Nokia 3310 of ander prehistorisch exemplaar liggen bij jou thuis, deponeer die dan in het containerpark in plaats van hem stof te laten vergaren in je kast.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '