Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

En de gevolgen zijn bijzonder ernstig!

SCHOKKEND: bijna 1 op 5 noemt zich werkverslaafd

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 17 procent van de werknemers zich werkverslaafd noemt. Ze voelen zich gedwongen om hard te werken en spenderen overdreven veel tijd aan hun job. Dat is natuurlijk nefast voor hun gezondheid.


 

Hr-dienstverlener Securex voerde het afgelopen jaar bij 1.552 werkende Belgen een onderzoek uit. Ze maakten onderscheid tussen vier soorten werknemers: workaholics, gewone, dwangmatige en harde werkers. Zes op de tien in het onderzoek vinden van zichzelf dat ze gewone werknemers zijn, dat wil zeggen dat ze niet per se hard of dwangmatig werken. 11 procent zijn dwangmatige werkers, ze werken louter omdat het moet en ze werken ook niet zo hard. 12 procent werkt hard, maar met met plezier. En de overige 17 procent zijn workaholics.

Burn-out


Die laatste categorie, die bestaat uit mensen die leven voor hun werk, ondervindt daar negatieve gevolgen van. Het werk heeft bij zeker twee op de drie workaholics een slechte invloed op hun gezondheid én ze zijn veel vatbaarder voor een burn-out. Bij dwangmatige werkers komen dezelfde cijfers terug: ook een kwart van hen heeft een hoger risico op een burn-out, en iets minder – 1 op de 2 – geeft toe dat hun werk hun gezondheid in het algemeen dus negatief beïnvloedt.

Ziektedagen


Werkgevers zien dit natuurlijk weerspiegeld in het aantal ziektedagen. 11 procent van de workaholics en dwangmatige werknemers uit het onderzoek is per jaar 21 dagen afwezig door ziekte of een privéongeval. Bij de gewone werknemers is dat slechts de helft daarvan. Werkverslaafden en dwangmatige werkers hebben ook niet veel plezier in hun job. Ze zijn vaker niet tevreden over de jobinhoud, ze klagen over de werkomgeving en ze voelen zich heel vaak slecht in hun vel.

Keuze


De oplossing volgens Securex is gaan werken uit eigen keuze. Niet enkel voor de werknemer, maar ook voor de werkgever, want een workaholic of dwangmatige werker is een pak minder gemotiveerd en dat zie je om den duur ook in hun prestaties, die van een mindere kwaliteit zijn.

 

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '