Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Máár de overige 37% drinkt wel excessief met zo'n 29 glazen per week.

Vlaamse studenten drinken verstandig: ‘63% drinkt gemiddeld niet meer dan 3 glazen alcohol per week’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het overgrote deel van de studerende jeugd springt verstandig om met alcohol. Zo drinkt ongeveer 2 op 3 studenten slechts zo’n 3 glazen per week. Het probleem ligt vooral bij die andere groep jongeren, want zij zitten gemiddeld aan maar liefst 29 glazen per week.


Het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) geeft de richtlijn mee van niet meer dan 10 glazen alcohol per week. In tegenstelling tot wat de meeste mensen over de studenten zullen denken, blijkt uit een recent online onderzoek bij meer dan 36.000 studenten dat het grootste deel van hen zich daar voorbeeldig aan houdt. Zonder moeite zelfs, want bijna 2 op de 3 studenten drinken niet meer dan 3 glazen per week. Mooie en toch wel verrassende cijfers, al maakt het VAD zich nog steeds zorgen. De overige 37 procent van de studerende jeugd zit met gemiddeld 29 glazen per week namelijk vér boven de aangeraden hoeveelheid.

Het probleem bij mannen is met 33,3 glazen een pak groter dan bij vrouwen, met 22,3 glazen. ‘De helft van de studenten vertoont nog altijd een verhoogd risico op probleemgebruik, vooral door de fenomenen zoals bingedrinken, indrinken of drankspelletjes‘, aldus directeur Marijs Geirnaert van het VAD in Het Nieuwsblad. Het centrum wil hier sterk aan werken, want ze zien dat mensen met een alcoholverslaving hun slechte gewoontes startten in de studententijd.

Preventie blijft belangrijk


Uit de cijfers blijkt verder dat de meeste studenten drinken met vrienden tijdens het uitgaan of op kot. Ze doen dit vooral om sociale redenen of om negatieve gevoelens tegen te gaan. Vooral kotstudenten of leden van een studentenvereniging lopen een hoger risico op problematisch alcoholgebruik.

Preventie blijft daarom enorm belangrijk. ‘We moeten werken aan een mentaliteitswijziging‘, aldus Geirnaert in Het Nieuwsblad. ‘We gaan daarom samenzitten met verschillende studentenverenigingen en met studentencafébazen. Zij kunnen bijvoorbeeld meer niet-alcoholische dranken promoten of niet telkens een gratis vat koppelen aan elke activiteit.’ Maar ook de ouders hebben een belangrijke rol. ‘Ouders zouden rond de tafel moeten gaan zitten met hun kinderen en hen duidelijk maken dat te veel alcohol op verschillende vlakken schadelijk kan zijn.’


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '