Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Ten laatste in 2023 moeten de kwekerijen en ook één foie-grasproducent definitief de deuren sluiten.

Vlaanderen maakt komaf met pelsdierkwekerijen en dwangvoederen

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Niet alleen het kweken van pelsdieren, maar ook dwangvoederen wordt binnenkort verboden in Vlaanderen. Dat meldt De Zondag. Ten laatste in 2023 moeten de bestaande kwekerijen en ook één foie-grasproducent definitief de deuren sluiten.


De Vlaamse regering heeft ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek. Daarnaast zal ook dwangvoeding verboden worden. Uiterlijk 1 december 2023 moeten alle pelsdierkwekerijen en één foie-grasproducent gesloten zijn.

Er zijn in Vlaanderen nog zeventien pelsdierkwekerijen actief die jaarlijks zo’n 200.000 dieren doden voor hun pels. Die zouden dus ten laatste in 2023 hun deuren definitief moeten sluiten. Tot dan moeten kwekers zich wel al aan een reeks voorwaarden houden waarbij ze hun activiteiten niet meer mogen verplaatsen of uitbreiden. Zo mogen ze ook enkel nog verder kweken met de soort die ze vandaag houden. Hoe sneller de kwekers hun deuren sluiten, hoe liever natuurlijk. En om dat te stimuleren voerde minister Weyts dan ook een compensatiebedrag in. Hoe vroeger de pelskwekerijen hun deuren sluiten, hoe hoger die compensatie zal zijn.

‘Een enorme stap vooruit’


Vlaams minister van Dierenwelzijn noemt de beslissing alvast ‘een enorme stap vooruit voor Vlaanderen’. ‘We nemen afscheid van een winstgevende industrie, omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het dierenwelzijn. Vlaanderen speelt internationaal een voortrekkersrol’, vertelt Weyts aan De Zondag. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA is heel gelukkig met de beslissing van de Vlaamse Regering. ‘ Eindelijk! Hier hebben we meer dan 20 jaar lang voor geijverd’, klinkt het bij GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. ‘Met het verbod op dwangvoederen komt er in Vlaanderen ook een einde aan een wrede vorm van dierenmishandeling die nog op één West-Vlaams bedrijf wordt toegepast’, zegt Vandenbosch. ‘We ijveren vastberaden verder voor een verbod in Wallonië, waar nog een negental producenten van foie gras de dwangvoedermethode toepassen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '