Iedereen klaagt weleens dat zijn of haar job lastig is. De sociale partners hebben nu 4 criteria geformuleerd die bepalen of je écht een zwaar beroep hebt. Voldoe je aan eentje, dan zou je vroeger met pensioen mogen gaan.
We zitten nog volop in het ’30 dagen zonder klagen’-experiment, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we het af en toe enorm lastig hebben op ons werk. Je vriendin die leerkracht is, zeurt dat ze toch geen makkelijke job heeft. Je mama is verpleegster en gaat bijna onderdoor aan haar lange uren, en ook je nonkel beweert op elke familiefeest dat dakwerker zijn absoluut geen lachertje is. Maar wat is nu écht een zware job?
Pensioen
De sociale partners hebben geen lijst waar al die zware beroepen op staan. Dat is onmogelijk, want de omstandigheden waarin je een job moet uitoefenen, bepalen eerder hoe belastend die is dan het beroep op zich. Daarom formuleerden ze nu vier criteria die meer duidelijkheid moeten scheppen. Val je onder een of meerdere van die noemers, dan mag je je job als ‘zwaar’ bestempelen. Dat is belangrijk voor later, want als je een zwaar beroep uitoefent, mag je vroeger met pensioen.
Vrieskou
Het eerste criterium is fysiek zwaar werk, zoals bouwvakkers of schippers dat meemaken. Zit je dag in, dag uit buiten voor je werk, zowel in de vrieskou en de regen als in een hittegolf? Moet je werk verrichten dat een zware tol eist voor je rug, knieën en schouders? Dan mag je vroeger op pensioen dan je beroepsgenoot die bijvoorbeeld enkel een coördinerende rol op zich neemt.
Verantwoordelijkheid
Het tweede criterium is mentaal zwaar werk, wat bijvoorbeeld piloten of opvoeders moeten verzetten. Niet alleen werken met je handen kan lastig zijn; ook beroepen waarbij je een grote verantwoordelijkheid hebt of jobs die emotioneel zwaar wegen, zijn dat. Dit criterium ligt nog onder vuur omdat het moeilijk te meten is en je in zo goed als elke job stress kan hebben.
Risico
Een derde criterium is risicovol werk, zoals politieagenten en brandweermannen uitvoeren. Die jobs houden een groot risico in voor de persoon die het uitoefent. Een agent in een speciaal interventieteam loopt meer gevaar dan zijn collega die een bureaujob heeft. Deze categorie heeft nog acht onderverdelingen, zoals onder andere hoogtewerk of werk met vuur.
Onregelmatige uren
Het vierde en laatste criterium is een job met een zwaar arbeidsregime, zoals bij een bakker of steward. Nachtwerk, een ploegensysteem en onregelmatige uren vormen een ware aanslag op je bioritme. Iemand met zo’n flexibele job heeft het vaak lastiger dan wie netjes van 9 tot 5 uur op kantoor zit.
5 jaar
Voldoe je aan een van deze criteria, dan kom je in aanmerking voor een vervroegd pensioen. Dat wil niet zeggen dat je op je 55ste al met de beentjes omhoog in de zetel mag liggen, want de minimumleeftijd voor dat vervroegd pensioen is zestig. Werknemers moeten het beroep dat als ‘zwaar’ wordt bestempeld, ook minstens vijf jaar uitoefenen om aanspraak te kunnen maken op het statuut.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier