CHAMPIGNON SHOWERS: 3 verrassende recepten met (vergeten) champignons
Advertorial
Europese paddenstoelen zijn echte verborgen parels. Je hoorde ongetwijfeld al van de witte champignon, maar hoe vaak staan er bij jou shiitake’s, oesterzwammen of pholiota’s op het menu? Juist, ja... Tijd om daar verandering in te brengen!
De Parijse champignon, beter bekend als de witte champignon, is met stip de bekendste in ons land. We halen ze allemaal weleens in huis en kunnen meteen een receptje bedenken waarin ze heerlijk smaken. Witte champignons zijn dan ook zeer rijk aan de smaak umami, waardoor ze fungeren als natuurlijke smaakversterkers, en daardoor ook zoutconsumptie helpen verminderen.
De verborgen parels
Maar er zijn ook heel wat andere lekkere paddenstoelen. De shiitake, oesterzwam en pholiota zijn net zoals de klassieke Parijse champignon lekker, toegankelijk en enorm veelzijdig. Al deze eetbare paddenstoelen zijn bovendien gezond. Ze zijn een bron van heel wat voedingsstoffen (eiwitten, vezels, vitamine D...) en dragen bij aan een voedzaam, evenwichtig dieet.
Su-per-veel champignons worden bovendien Europees gekweekt. In 2020 produceerde Europa maar liefst 1.063.700 ton champignons. Ongeveer 95 % hiervan werd geproduceerd door Frankrijk, België, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Polen en Spanje. Lekker én lokaal, dus. Waar wacht je nog op? Haal eens een bakje vergeten champignons in huis en maak er een van deze superlekkere receptjes mee.
Risotto met kip, citroen en champignons
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 g champignons
- 300 g kippendijfilets
- 1 l champignonbouillon
- 200 g risottorijst
- 200 g crème fraîche
- 90 g Parmezaanse kaas
- 50 g boter
- 4 stengels selderij
- Sap van ½ citroen
- 1 ui
- 1 teentje look
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Zo maak je het:
- Maak de champignons schoon met een borsteltje of doekje en snijd ze in schijfjes. Hak de ui fijn en pers de knoflook. Snijd de selderij fijn en verdeel de kippendijfilets in blokjes van 3 cm.
- Bak de risottorijst, ui en knoflook vijf minuten in olijfolie op laag vuur. Voeg geleidelijk de bouillon toe. Begin met ¼ l bouillon en voeg telkens ¼ l toe als de bouillon door de rijst is opgenomen.
- Voeg nadat alle bouillon is gebruikt de boter en het citroensap toe, evenals de crème fraîche. Laat het geheel ongeveer 10 minuten op laag vuurtje sudderen met een deksel op de pan.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de stukjes kippendijfilet, champignons en selderij op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Breng de risotto op smaak met zout en peper.
- Verdeel de risotto over vier borden. Leg de champignons, de kip en de selderij erbovenop. Strooi er de geraspte Parmezaanse kaas over.
- Eet smakelijk!
Snelle pasta met champignons
Ingrediënten voor 2 personen:
- 300 g verse Parijse champignons
- 2 teentjes knoflook
- Een paar takjes peterselie
- 160 g korte pasta (orecchiette, gomiti of farfalle)
- 10 kerstomaatjes
- 20 g Parmezaanse kaas
- Olijfolie
- Peper
Zo maak je het:
- Kook de pasta gaar in een ruime hoeveelheid water.
- Snijd de champignons in plakjes, pel en hak de knoflook en hak de peterselie fijn.
- Bak de champignons in een pan met een scheutje olijfolie op hoog vuur.
- Voeg de kerstomaatjes en gehakte knoflook toe. Breng op smaak met peper.
- Schep voordat je de pasta afgiet, een eetlepel kookvocht uit de pot. Voeg dit na het afgieten toe aan de pasta. Het zetmeel in het pastawater werkt als een bindmiddel en verbetert de smaak en textuur van je saus.
- Meng alles samen in een kom samen met de gehakte peterselie en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen.
- Eet smakelijk!
Romige omelet met shiitake en mozzarella
Ingrediënten voor 2 personen:
- 300 g gemengde verse champignons met shiitake
- 6 eieren
- 250 g geraspte mozzarella
- 1 teentje knoflook
- 1/2 glas droge witte wijn
- 2 eetlepels olijfolie
- Boter
- Nootmuskaat
- Bieslook
- Zout en peper
Zo maak je het:
- Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes. Bak ze 5 minuten in een pan met het fijngehakte teentje look en de olie. Voeg dan de witte wijn toe en laat verdampen.
- Breek de eieren in een kom en klop ze met een vork los. Voeg nootmuskaat, zout en peper toe.
- Laat de boter in een pan smelten. Voeg wanneer ze warm is een vierde van de losgeklopte eieren toe. Kook 2 minuten op een gematigd laag vuur. Plaats een vierde van de champignons en een vierde van de mozzarella in het midden van de omelet en vouw ze in de vorm van een halve maan.
- Laat 3 minuten bakken op een laag vuur. Herhaal dit voor de 3 andere delen van de omelet.
- Voeg de versnipperde bieslook toe.
- Eet smakelijk!
Benieuwd naar nog meer informatie over deze Europees gekweekte verborgen parels? Surf naar europeanmushrooms.eu voor meer informatie.
Disclaimer: Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.