Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga Image

99% van alle neurale buisdefecten bij de baby kunnen vermeden worden door de inname van foliumzuur.

Checklist: 4 dingen die je móét doen om je lichaam voor te bereiden op een zwangerschap

Bijna de helft van de Belgische vrouwen neemt onvoldoende voorzorgsmaatregelen wanneer ze zwanger wensen te worden. De periode vóór de verwekking heeft echter al een invloed op de gezondheid van de baby, maar daar staan heel wat vrouwen niet bij stil. De vier volgende dingen moet je absoluut doen om jezelf voor te bereiden!

1. Langsgaan bij je gynaecoloog

 

Google is vaak, maar niet altijd je beste vriend. Wil je binnenkort zwanger worden? Raadpleeg dan eerst je arts of gynaecoloog. Zij kunnen je tijdens je zwangerschap, maar ook tijdens de hele periode ervoor begeleiden en advies geven. Heb je vragen? Dan krijg je bij je arts of gynaecoloog ongetwijfeld correct advies.

 

2. Voedingssupplementen innemen

 

Een vrouwenlichaam waarin een baby'tje wordt verwekt en groeit, heeft foliumzuur nodig. Deze stof zit in fruit, bladgroenten en granen, maar in te kleine hoeveelheden. De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt dan ook aan om vanaf vier weken voor de verwekking tot en met de tweede maand van de zwangerschap dagelijks 0.4 mg foliumzuur in te nemen.

 

Foliumzuur voorkomt onder meer neurale buisdefecten bij de baby en vroegtijdige geboorten. Onder buisdefecten verstaat men onder andere een open ruggetje of een open schedel. Volgens gynaecoloog en voorzitter van de Beroepsvereniging van de Belgische Verloskundigen en Gynaecologen dr. Johan Van Wiemeersch is de inname van foliumzuurpillen zoals Omnimionta Pronatal vóór de zwangerschap dus noodzakelijk. Toch neemt maar liefst 56% van de Belgische vrouwen die zwanger wensen te worden géén foliumzuur in.

 

3. Je eisprong berekenen

 

In het wilde weg en zoveel mogelijk met je partner vrijen is niet de sleutel tot een bevruchting. Best reken je het tijdstip van je eisprong uit. Je eisprong duurt zo'n 72 uur en tijdens de eerste 24 uur ervan kan je zwanger worden. Het is belangrijk dat je dan seks hebt met je partner. Je eisprong kan je te weten komen door je cyclus in kaart te brengen, je temperatuur te meten of een hormonentest af te nemen.

 

4. Gezond leven

 

En ten slotte is het belangrijk om vanaf je zwanger wil worden gezond te eten. Begin er niet mee vanaf je het goede nieuws krijgt dat je zwanger bent, maar begin vanaf het afzweren van je pil. Heb je een kinderwens? Denk je er al aan om met je lief of man aan kindjes te beginnen? Verban alcohol, sigaretten en drugs dan al uit je leven.

 

Ook je koffie-inname beperk je best tot de absolute minimum. Meer dan een halve liter koffie is niet al te gezond voor een lichaam dat zich wil klaarmaken voor een zwangerschap. Verder is het belangrijk dat je voldoende beweegt, genoeg fruit en groenten eet en het eten van vetten, suikers en zout beperkt.

FLAIR STORIES