Zo kies jij voortaan de lekkerste flesjes BOB-roséwijn!
Eindelijk zomer: 4 mythes over BOB-roséwijn voorgoed ontkracht
Advertorial
Wie zomer zegt, zegt: rosé! Een verfrissend roséwijntje smaakt altijd onder een zomers zonnetje. Of je het nu drinkt op een terrasje, tijdens de apero of bij een heerlijk diner. Maar hoe herken je een kwalitatieve BOB-roséwijn? 4 mythes ontkracht!
In de zomer neigt onze wijnkeuze al snel naar rosé. We laten de het klassieke wit en rood voor wat het is en gaan voor de meest verfrissende van de drie, al zit haar roze kleurtje er ook ongetwijfeld voor iets tussen... Rosé voelt toch net iets gedurfder en sluit perfect aan bij de jongste trends en hypes. Met vrienden en familie samenkomen voor een picknick of barbecue, op een festival of gewoon op een terrasje... Deze vier mythes over rosé moeten dringend ontkracht worden.
Roséwijn heeft geen geschiedenis: NIET WAAR
Rosé is een van de oudste wijnen met een geschiedenis van meer dan 3000 jaar oud. In de oudheid waren wijnen die langs de Middellandse Zee werden geproduceerd allemaal zeer lichtgekleurde wijnen. In 1680 publiceerde lexicograaf César-Pierre Richelet een van de eerste Franse woordenboeken. Hij zette er het bijvoeglijk naamwoord ‘rosé’ in om een wijn te beschrijven ‘die lijkt op de kleur van een helderrode roos’. Hij noemde daarbij twee voorbeelden van gebruik in een zin: ‘Het is een uitstekende roséwijn’, en ‘Houden van roséwijn’. Dat zegt genoeg, toch?
Als je zoekt naar authenticiteit en duurzaamheid, beantwoorden roséwijnen met een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) label perfect aan de vraag naar Wijnen met het label hebben een ongelooflijke rijkdom aan smaken en historische knowhow.
Roséwijn is makkelijk om te maken: NIET WAAR
Het maken van roséwijn vereist expertise en ervaring. Je kunt geen rosé maken zonder de druiven zorgvuldig uit te kiezen, want alleen de allerbeste vruchten geven de wijn zijn kwalitatieve puurheid. Bij roséwijnen die het BOB-label dragen, zijn de productiemethoden en -omstandigheden nog strikter. Voor elke fase in het productieproces zijn er duidelijk omschreven procedures die gevolgd moeten worden, zoals de keuze van druivensoorten en de rijpingstijd. Omwille van zijn uitzonderlijke kwaliteit kan je een BOB-roséwijntje het hele jaar door drinken.
Alle roséwijnen zijn hetzelfde: NIET WAAR
Er bestaan wereldwijd talloze roséwijnen. Hun smaak is telkens afhankelijk van de gebruikte druivensoorten, de wijngaarden, de rijpheid van het gewas en de keuze van de wijnbereidingstechnieken.
Het mediterrane klimaat van de Provence, met warme en droge zomers, is ideaal voor het verbouwen van druivensoorten als Grenache, Cinsault en Syrah, die bijdragen aan de finesse en elegantie van Provençaalse rosés. Deze wijnen staan bekend om hun delicate aroma’s van rood fruit, bloemen en kruiden, maar ook om hun bleke kleur en frisheid in de mond.
In de Valtènesi regio, aan de oevers van het Gardameer in Italië, bevordert het unieke microklimaat de productie van karakteristieke rosés, voornamelijk van de inheemse Groppello druivensoort. Deze wijnen worden gekenmerkt door tonen van citrusvruchten en zoete specerijen, met een goed uitgebalanceerde zuurgraad en structuur waardoor deze rosés perfect bij de lokale gastronomie passen.
Rosé is alleen goed als aperitief: NIET WAAR
Een glaasje rosé smaakt altijd, bij elke gelegenheid. Of je het nu drinkt tijdens een gezellige avond of serveert als een elegante en veelzijdige begeleider bij tal van gerechten van overal ter wereld, de kwaliteit smaakt altijd. Van frisse salades tot gegrilde vis en van minerale en zilte roséwijnen tot uitdagende fruitbommen, voor elk gerecht en ieders smaak bestaat er een geschikte rosé! Door zijn makkelijk drinkbare karakter is roséwijn uitgegroeid tot een ideale wijn voor alle gelegenheden.
BOB-rosé uit de Provence en Valtènesi
Wat hebben roséwijnen uit de Provence (Frankrijk) en Valtènesi (Italië) gemeen? Het BOB-kwaliteitslabeldat garant staat voor kwalitatieve roséwijnen. De knowhow, de duurzame ontwikkeling, de kwaliteit en de authenticiteit maken de regio’s tot kwalitatieve BOB-roséwijnbroedplaatsen. Kijk dus zeker uit naar de labels AOP (Appelation d’Origine Protégée) en AOC (Appelation d’Origine Contrôlée) op de Franse wijnen en DOP (Denominazione d’Origine Protetta)en DOC (Denominazione d’Origine Controllata) op de Italiaanse. Als je een van deze labels ziet op een fles roséwijn, wil dat zeggen dat er een enorme knowhow en lokale traditie achter de wijn schuilt. En ben je dus zeker van een heerlijk glas rosé!
De wijnkenner uithangen op je volgende terrasje of etentje? Ontdek meer over de BOB-campagne voor roséwijnen “Veel meer dan een kleur” hier.
Ons vakmanschap drink je met verstand.
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.