Geïmporteerde ontbossing: Enabel steunt cacaoboeren
Advertorial
De cacaoboeren krijgen als eersten te maken met de klimaatverandering en de nieuwe Europese regelgeving op het vlak van ontbossing. Omdat ze geconfronteerd worden met aanzienlijke kosten om aan deze regels te beantwoorden, voorziet het Trade for Development Centre van Enabel hen van technische en financiële hulp via producentencoöperaties, zoals Yeyasso.
Tussen 1990 en 2020 verdween wereldwijd zomaar even 420 miljoen hectare bos volgens de FAO. De Europese Unie draagt een belangrijke verantwoordelijkheid, aangezien ze 16% van de ontbossing die voortvloeit uit de internationale handel voor haar rekening neemt volgens het WWF. Om deze impact te beperken keurde de EU in 2023 de EU-verordening over ontbossingsvrije producten (EUDR) goed. Die viseert zeven grondstoffen (en hun afgeleiden) die als risicovol worden beschouwd: hout, palmolie, soja, cacao, koffie, rubber en rundvlees. Concreet zullen invoerders vanaf eind 2025 moeten bewijzen dat hun toeleveringsketens niet bijdragen aan ontbossing.
Duurzamere cacao
In Ivoorkust belangen deze nieuwe regels in de eerste plaats de cacaoboeren aan. Hoewel de EUDR goed ontvangen werd in het land dat rechtstreeks af te rekenen krijgt met de klimaatverandering (die met name de oogsten van 2023-2024 beïnvloedde), toch brengt de verordening grote technische en financiële uitdagingen met zich mee.
Om vooruit te lopen op de veranderende vereisten begon de coöperatie Yeyasso in 2020 met de geografische lokalisatie van de percelen van haar leden en de organisatie van een traceerbaarheidssysteem. De hoeveelheid werk die daarmee gepaard gaat, is echter enorm, waarschuwt algemeen directeur Yeo Yesson Moussa: “We moeten alle percelen geografisch lokaliseren door de omtrek van percelen groter dan 4 hectare aan te geven aan de hand van GPS-punten en veelhoeken te tekenen. Voor deze taak zijn welbepaald gereedschap en specialisten nodig, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.”
Toch moet deze inspanning geleverd worden, want “als een coöperatie niet goed voorbereid is, zullen kopers ze links laten liggen.”
Strategische steun
“De kosten om de verordening na te leven mogen niet alleen gedragen worden door de producenten die het tot voor kort nog moesten doen met ondermaatse prijzen”, vervolgt Yeo Yesson Moussa.
Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, heeft zich er daarom toe verbonden om coöperaties zoals Yeyasso te steunen, door ze technische en financiële hulp te bieden via het Trade for Development Centre. Dat biedt concreet gespecialiseerde trainingen en technische ondersteuning om de coöperaties te helpen aan de nieuwe normen te voldoen.
Maar de steun gaat veel verder dan de EUDR. “Dankzij de hulp van het Trade for Development Centre van Enabel (www.tdc-enabel.be) behaalden we de biologische certificering voor een deel van onze bonen en is onze ambitie om aanwezig te zijn in de koolstofemissiehandel”, zegt Yeo Yesson Moussa nog.